appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ook Kamerlid Pieter Omtzigt wil CDA-lijsttrekker worden

ANP
vrijdag 26 juni 2020 | NOS | Redactie

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil lijsttrekker van het CDA worden. Hij is de vierde kandidaat voor deze functie; minister Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Martijn van Helvert gingen hem al voor. Wat betekent Omtzigts kandidatuur voor het CDA? Wilco Boom, politiek verslaggever, legt uit in NOS Radio 1 journaal

 

Omtzigts kandidatuur kwam als een verrassing, vanmiddag maakt het partijbestuur bekend wie er voorgedragen worden voor de lijsttrekkersverkiezing van het CDA. Tussen 6 en 9 juli bepalen de leden wie de lijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 gaat trekken.

De 46-jarige Omtzigt woont in Twente en is ruim 16 jaar Kamerlid. Hij staat bekend als een vastbijter en dossiervreter. Met SP-Kamerlid Leijten verdiepte hij zich al meer dan drie jaar in de toeslagenaffaire. De toeslagenaffaire draait om duizenden ouders die er onterecht van zijn beschuldigd dat ze hebben gesjoemeld met toeslagen voor kinderopvang. Veel mensen moesten (tien)duizenden euro's terugbetalen en kwamen daardoor in de problemen.

Kritisch over coalitie

Het CDA zit in de coalitie, maar dat weerhoudt Omtzigt er niet van om uitermate kritisch te zijn over de gebrekkige informatievoorziening door het ministerie van Financi├źn en de Belastingdienst. Omtzigt houdt zich ook bezig met pensioenen, belastingen en het eurobeleid.

Omtzigt is net als Keijzer en Van Helvert van katholieken huize, De Jonge is protestant.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1