appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

'Het land kan wel af zonder Henk Krol'

ANP
maandag 4 mei 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Hoe toekomstbestendig is De Partij voor de Toekomst, de nieuwe partij van Henk Krol? Politiek commentator Kees Boonman denkt niet dat kiezers zitten te wachten op zijn nieuwe partij in tijden van crisis. "Krol is ijverig en slim, maar het land kan het natuurlijk ook af zonder Krol."  

Stand.nl: Het is goed dat Henk Krol een nieuwe partij is begonnen

Twee weken geleden al, voordat de breuk met 50PLUS bekend werd, besloot Henk Krol met voormalig Partij voor de Dieren-Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen de nieuwe partij op te richten. Voor zijn vertrek bij 50PLUS noemt hij de 'ego's' en vele 'baantjesjagers' binnen de partij als reden. Daar wil hij niet langer bij horen.

Boonman noemt de actie van Krol niet helemaal zuiver omdat hij al weken bezig was met een ander plan en zijn fractie daar niet over inlichtte. Ook denkt de politiek commentator dat het gedaan is met de achterblijvers van 50PLUS. "Ik denk dat deze partij passé is." 

Ruzie bij ouderenpartijen 

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet ergert zich aan de timing van Krol. "Dit is toch geen moment dat je zó de aandacht op jezelf richt?" Verder vindt ze het beroerd dat het de zoveelste ouderenpartij is die in ruzie uiteenvalt. Ze denkt dat dit geen toeval is omdat het haar ingewikkeld lijkt dat de partij maar één speerpunt heeft, namelijk: ouderen. 

Daarnaast zijn 50PLUS en eerdere uiteengevallen ouderenpartijen, vaak samengesteld met mensen die eerder met gedoe bij een andere partij vertrokken. Dit kan volgens Verbeet een verklaring zijn voor de problemen bij veel van deze partijen. "Dit zijn niet bij uitstek de mensen die geneigd zijn om compromissen te sluiten en samen te werken." 

Verschillende ideologie

Hoogleraar Nederlandse Politiek Gerrit Voerman voegt daaraan toe dat 50PLUSontstaan is vanuit mensen die in ideologisch opzicht erg van elkaar verschilden. "Men kan het dan wel eens zijn over ouderenbelangen, in de politiek gaat het over meer." 

Daarnaast hebben relatief nieuwe partijen, zoals 50PLUS, vaker last van gedoe binnen de gelederen. "Gevestigde partijen hebben een bepaalde cultuur en traditie om conflicten te dempen. Ze hebben hier in het verleden al vaker mee te maken gehad."  

Bij nieuwe partijen, zoals ook DENK en Forum voor Democratie, spelen de partijoprichters een grote rol. "Dit zijn behoorlijke ego's die niet zo gemakkelijk van hun positie willen verdwijnen." 

Geloofwaardigheid Krol 

Ook Voerman vraagt zich af in hoeverre de kiezers nog zitten te wachten op de nieuwe partij van Krol. Hij noemt de actie van Krol, waarbij hij sprak over een vreselijk dilemma, terwijl hij achter de schermen al een nieuwe partij had 'niet zo elegant'. "Dat kan tot grote electorale schade leiden." 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1