appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Besluit over noodfonds EU twee weken uitgesteld

ANP
vrijdag 27 maart 2020 | NOS | Redactie

Gisteravond kwamen de Europese regeringsleiders bijeen om te praten over een noodfonds voor landen die economisch hard getroffen worden door de coronacrisis. Met name Italiƫ en Spanje zijn hard geraakt en willen steun. Onder andere Nederland en Duitsland willen het plan nog niet. Over twee weken komen de leiders opnieuw bij elkaar.

De meningsverschillen zijn groot. De komende twee weken worden daarom gebruikt om met alternatieve voorstellen te komen. Premier Rutte wil nog niet het noodfonds van honderden miljarden gebruiken, een opstelling die veel kritiek opleverde  vanuit zuidelijke landen. 

Premier Rutte over de reactie van zuidelijke landen

De Franse president Macron voert ondertussen de druk op. In een open brief pleitte hij voor het uitgeven van een Europese corona-obligatie. Daarmee zou de EU als geheel geld kunnen lenen. Ook dat plan vinden Nederland en Duitsland geen goed idee.

De angst is dat de noordelijke landen de lossere begrotingsstijl van zuidelijke landen op deze manier moeten opvangen. Macron kondigde vannacht op Twitter een nieuw "krachtig initiatief" aan, samen met andere landen. Dat volgt in de komende dagen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1