appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Wethouder Rotterdam wil quotum voor statushouders

ANP
maandag 13 januari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Bert Wijbenga, wethouder integratie en locoburgemeester, wil een quotum voor het aantal statushouders dat Rotterdam jaarlijks opneemt. Hij pleit, op persoonlijke titel, voor een quotum van één promille van het inwonersaantal – 640 statushouders per jaar in het geval van Rotterdam.

Wethouder Bert Wijbenga van Rotterdam over maximaal aantal statushouders per jaar
Wijbenga vindt dat gemeenten meer regie moeten krijgen over het aantal vluchtelingen dat het opneemt. Nu bepaalt het Rijk, via het Centraal Orgaan verdeling Asielzoekers, de verdeling.

Discussie aanzwengelen

De opvang van 1 vluchteling per 1000 inwoners is niet vaststaand. "Het gaat niet om het precieze aantal, maar we moeten een aantal noemen. Anders blijft de discussie vrijblijvend." Met het noemen van een getal wil hij 'een steen in de vijver gooien' en de discussie aanwakkeren in Den Haag en de Europese Unie.

"Ik vind dat we deze vluchtelingen écht een kans moeten geven om mee te doen." Dat kan volgens Wijbenga alleen als we 'doseren' in het aantal vluchtelingen dat per gemeente wordt opgenomen. Want als het aantal toeneemt, of in het geval van een nieuwe vluchtelingenstroom twee- of driemaal zo hoog wordt, voorziet hij problemen op het gebied van het leren van de taal en het maken van Nederlandse contacten. Ook komt dan de zorgvraag en huisvesting onder druk te staan. 

Hulp in opvangregio's

Over de verdeelsleutel van vluchtelingen in Europa wordt veel gesoebat. De vraag waar de vluchtelingen dan naartoe moeten, is voor de Nederlandse regering en de Europese Unie. Wijbenga denkt dat Nederland en Europa er goed aan doen om de opvang in de regio te verbeteren, waar de omstandigheden 'belabberd' zijn. "Onze miljoenen euro's zijn daar veel meer waard."

Het pleidooi van Wijbenga komt in aanloop naar de invoering van de Wet inburgering die op 1 januari 2021 ingaat en gemeenten meer verantwoordelijkheid geeft. 

Wethouder Bert Wijbenga van Rotterdam over maximaal aantal statushouders per jaarCorrectie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1