appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Amsterdamse wethouder Ivens: 'Student komt niet op straat'

1 op 1
vrijdag 6 december 2019 | KRO-NCRV | Redactie

"Studentenwoningen die nu legaal zijn, kunnen gewoon blijven bestaan. Niemand wordt straks op straat gezet", zegt Laurens Ivens, de Amsterdamse wethouder Wonen in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Donderdagochtend demonstreerden zo’n 150 studenten in pyjama’s, met een teddybeer in de aanslag, tegen de nieuwe regels van de gemeente Amsterdam. Ze zijn bang om door het nieuwe pakket aan maatregelen op straat terecht te komen. 

Amsterdamse wethouder Ivens: 'Student komt niet op straat'

"Alles wat volgens de oude regels is, en als ze in een legale situatie wonen, blijft bestaan. Zo wel, dan heeft de huisbaas drie jaar om de situatie te verbeteren. Niets of niemand komt op straat", zegt Ivens.

Hij vervolgt: "Ik probeer het studenten juist makkelijker te maken. Ik zie ze uitgemolken worden door huurbazen. We willen de studenten meer rechten geven, een betere positie, een individueel huurcontract. Als we het nu z’n gang laten gaan, blijven jongeren afhankelijk van de verhuurder."

Nieuwe campussen

Op dit moment bouwt de gemeente verschillende campussen aan de randen van de stad. Daar kunnen studenten bij elkaar wonen, zonder dat de leefbaarheid in een woonwijk in het geding komt. Volgens de nieuwe regels mag maximaal vijf procent van de wijk bestaan uit studentenwoningen.

 

De Amsterdamse gemeenteraad neemt een week voor kerst een beslissing. Ook in andere studentensteden proberen gemeentes de zogenoemde 'verkamering' aan te pakken. 

 

 

Dries Roelvink lost woonprobleem voor studenten op

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1