appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

SP: Staatssecretaris moet zorgen dat Daniël (19) zo snel mogelijk vrijkomt

ANP
donderdag 5 december 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid over de 19-jarige in Amsterdam geboren en getogen Daniël. Hij vroeg een nieuw paspoort aan en belandde in de gevangenis.

Bij het aanvragen van een paspoort bleek dat hij de Nederlandse nationaliteit niet bezat. De gemeente meldde dat bij de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND). Nadat Daniël niet naar de IND was gegaan voor een gesprek, werd hij door de politie opgehaald en naar de gevangenis in Rotterdam gebracht. Daar zit hij sinds twee weken vast.

'Per direct vrijlaten'

Van Dijk wil van staatssecretaris Broekers-Knol weten waarom niemand 'deze bizarre samenloop van omstandigheden heeft weten te voorkomen'. Hij vindt dat de staatssecretaris in actie moet komen. Verschillende partijen zijn achter de schermen bezig met de zaak, ook van de coalitie.

"Ik roep staatssecretaris Broekers op om hem nu, per direct, vrij te laten en hem een paspoort te geven zodat hij aan zijn studie kan beginnen en deze enorm ongelukkige vergissing snel onder het zand kan begraven." Dat Daniël officieel niet de Nederlandse nationaliteit heeft komt omdat zijn ouders besluiten Nederland te verlaten als Daniël een peuter van drie is.

'Dan zijn we echt gek geworden'

Partijleider van de PvdA, Lodewijk Asscher, reageert in Radio EenVandaag op de kwestie. "Het eerste wat er moet gebeuren, is dat die jongen moet worden vrijgelaten. Een jongen van 19 die niemand iets heeft misdaan vastzetten, vind ik een afschuwelijk idee en niet uit te leggen."

Volgens Asscher moet de staatssecretaris inderdaad met een oplossing komen. "Dat criminelen uit veilige landen niet worden vastgezet en dat het almaar moeite kost om die uit te zetten en dat dan een jongen die gewoon naar het hbo wil, nu in de gevangenis zit: dan zijn we echt gek geworden."

Geen discretionaire bevoegdheid

Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk is het geen probleem dat de staatssecretaris die belast is met asielzaken tegenwoordig geen discretionaire bevoegdheid meer heeft. Door die bevoegdheid kon de staatssecretaris persoonlijk besluiten iemand asiel te verlenen. Die bevoegdheid is verdwenen op verzoek van de VVD. De overige coalitiepartijen stemden daarmee in in ruil voor het uitbreiden van het kinderpardon.

Van Dijk: "Dit is gewoon een bizarre samenloop van omstandigheden. Daniël is slachtoffer geworden van een Kafkaiaanse bureaucratie. Hier is sprake van een enorme vergissing en hij moet gewoon worden vrijgelaten en dat kan de staatssecretaris heel snel regelen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1