appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wachtgeld Klaas Dijkhoff: 'Het gaat om wat mensen eerlijk vinden'

ANP
woensdag 4 december 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet tóch af van toekomstig wachtgeld. Dat doet hij naar eigen zeggen vanwege de beeldvorming. Journalist Hansje van de Beek vindt het te makkelijk van Dijkhoff om het op de beeldvorming te gooien. "Het is wat mensen eerlijk achten." 

Het Mediaforum met Ronald Ockhuysen en Hansje van de Beek
De verontwaardiging over het bedrag van 37.000 euro dat Dijkhoff per jaar ontvangt, gaat volgens de Medialogica-journalist niet over beeldvorming, maar over redelijkheid. "Het is duidelijk geworden dat het discutabel te noemen is dat je zoveel geld aanneemt voor vier weken ministerschap. Dat zou iemand als Dijkhoff moeten begrijpen."

Kunst van het spinnen

Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen denkt dat Dijkhoff de aandacht afleidt van een eerder bericht. "Er was namelijk iets anders aan de hand." Waar Dijkhoff wettelijk recht heeft op de wachtgeldregeling, ontving hij wel onterecht bijna vijfduizend euro netto aan reiskosten. Dijkhoffs verweer was dat hij dit niet op zijn loonstrookje had zien staan. "Dit is de kunst van het spinnen", aldus Ockhuysen, "Daar zit het struikelblok. Daar zat hij echt fout." 

Hoewel Ockhuysen het geen punt vindt dat Dijkhoff gebruik maakt van een regeling waar hij wettelijk recht op heeft, noemt hij het wel 'ontzettend ongelukkig.' "Het ligt gevoelig door zijn eigen uitspraken en hoe fanatiek hij is op graaiers." 

Het tussentijds stopzetten van de uitkering kan niet tenzij je het hele bedrag terugstort. Dat zou bij Dijkhoff gaan om 80.000 euro. Dijkhoff blijft de uitkering ontvangen, maar zal vanaf nu de bedragen terugstorten. 

Het Mediaforum met Ronald Ockhuysen en Hansje van de Beek

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1