appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Dit is een finaal moment voor Rutte'

ANP
woensdag 13 november 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Premier Mark Rutte kondigde vier maatregelen aan om de stikstofcrisis aan te pakken. Politiek commentator Kees Boonman meende enige spanning te zien. "Dit is een finaal moment voor Rutte. Of zijn tijd is voorbij, of hij toont leiderschap en blijft nog een tijdje zitten."

Rotmaatregel

De eerste maatregel die Rutte aankondigde was de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km per uur. Een heikel punt voor de VVD. Rutte noemt het "een rotmaatregel", maar wel een die een groter belang dient.

Het is de enige maatregel waar Rutte een waardeoordeel aan toekent. Boonman: "Hij voelt natuurlijk ook als geen ander als politiek dat hij steeds geciteerd wordt en in beeld staat met dat bordje 130 in de verkiezingscampagne van de VVD." De vroem-vroem-partij, waar iedereen volgens Boonman mee klaar is, is wél Ruttes tekst.

Nationale uitstraling

Boonman meende enige spanning te bespeuren bij Rutte, maar zag ook een 'nationale uitstraling'. Volgens Boonman probeert Rutte uit te stralen dat dit niet met partijpolitiek op te lossen is, maar dat dit nationaal en eensgezind aangepakt moet worden. Boonman: "Misschien is het een waarschuwing om je niet op al die specifieke onderwerpen in debatten te gaan profileren."

Zeven plagen voor het kabinet

De maatregelen moeten volgens Boonman ook los van het partijprogramma bekeken worden. "Anders valt elk kabinet over maatregelen." Het kabinet heeft met veel grote onderwerpen te maken – "de zeven plagen van dit kabinet".

Boonman noemt als voorbeelden het pensioenakkoord, de luchtaanval in Irak, salarissen voor leraren en de gezondheidszorg. "Over elk onderwerp kan crisis ontstaan, dus je zult dit moeten managen."   


Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1