appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

SP wil 400 miljoen voor kleinschalige zorgbuurthuizen

Lilian Marijnissen
maandag 4 november 2019 | KRO-NCRV | Twan Spierts

Een kleinschalige zorgvoorziening op buurtniveau. Dat is volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen de oplossing om het gat tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis te dichten.

“Het zorgbuurthuis lijkt op thuis”, zegt Marijnissen in gesprek met Sven Kockelmann in 1 op 1. “Er zijn vaste zorgverleners, vaste gezichten, er wordt vers eten gekookt elke dag, er zijn activiteiten en het heeft een inloopfunctie voor de buurt, zodat je oud kunt worden in je eigen wijk.” 

Marijnissen erkent dat er op verschillende plaatsen al soortgelijke initiatieven zijn. “Maar bij de particuliere initiatieven die er nu zijn, moet je vaak een flinke zak geld mee brengen. En wij willen een voorziening die je in het hele land kunt vinden.”

Lilian Marijnissen wil zorgbuurthuizen

Personeelstekort?

Ze erkent dat er nu al een groot personeelsprobleem is in de zorg, maar gelooft dat zo’n zorgbuurthuis een heel aantrekkelijke werkplek kan zijn. “Voor zorgverleners is het ook fijn om met een vaste ploeg te werken en de mensen te kennen. De doorgeschoten flexibilisering geeft ook werkdruk en die nemen we zo weg. Al moeten de salarissen in de zorg natuurlijk wél omhoog.”

En doordat het huis een buurtfunctie heeft, denkt ze dat het ook vrijwilligers kan aantrekken om bij te springen.

Kosten: 400 miljoen

Over de financiering maakt ze zich geen zorgen. Het CPB berekende dat de kosten van dit plan oplopen tot zo’n 400 miljoen per jaar. “Dat geld is er gewoon”, zegt Marijnissen. “De sluiting van de verzorgingshuizen heeft 200 miljoen opgeleverd. Bij een totale begroting in de zorg van 80 miljard denk ik dan: waar praten we over?”

Gedeeltelijke oplossing

Het plan kan op gematigd enthousiasme rekenen van internist ouderengeneeskunde Marieke Meinardi. “Het is een deeloplossing. Ons grootste probleem is het grote aantal mensen met een complexe zorgvraag, bijvoorbeeld verwardheid of dementie. Zo’n zorgbuurthuis zal die zorg niet kunnen leveren.”

Dat is Marijnissen niet met haar eens. “We moeten ervoor zorgen dat je de laatste maanden in je leven niet meer hoeft te verhuizen.”

6500 ouderen 

De SP denkt dat, als het plan wordt overgenomen, volgend jaar al 6500 ouderen terecht zouden kunnen in een zorgbuurthuis.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1