appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Crisis in Nederland maar Rutte blijft 'lekker optimistisch'

ANP
donderdag 31 oktober 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De crisis rondom stikstof en PFAS spreidt zich uit als een olievlek. De Telegraaf kopte vandaag: "Waar blijft de regie van de premier?" Volgens NOS-verslaggever Xander van der Wulp wil premier Rutte in de beeldvorming niet het gezicht worden van al dit protest. "Rutte wil uitstralen dat alles gewoon doorgaat. Hij blijft lekker optimistisch zoals altijd."

Geen Rutte op het Malieveld dus. Volgens Van der Wulp straalt Rutte uit dat de stikstof- en Pfas-crisis 'een puzzeltje' is die moet worden opgelost. "Ik denk dat Rutte denkt dat als hij daar wél gaat staan, het pas echt lijkt alsof het crisis is." 

Niet alleen de boeren en de bouwwereld worden getroffen, ook de woningmarkt en de infrastructuur ondervinden drastische gevolgen. Dit betekent dat vijf verschillende ministers, ieder met hun eigen specialisme, zich met de kwestie bezighouden. Zij waren wel te zien op het Malieveld. 

'Volstrekt onvoldoende'

SP-leider Lilian Marijnissen ergert zich vanuit de oppositie aan de afwezigheid van Rutte. "Ik vindt het volstrekt onvoldoende. We gaan letterlijk van de ene crisis de andere crisis in." 

De SP-fractievoorzitter noemt het 'wrang' dat Rutte op zijn 'eigen dossier' zoals de afschaffing van de dividendbelasting wél laat zien voorop te kunnen gaan. "Toen stond hij vooraan om het tot in het diepste van zijn vezels te verdedigen." Nu het gaat om stikstof, of acties in ziekenhuizen, de pensioenen het klimaat en de boeren geeft hij volgens Marijnissen niet thuis.  

Terugkerend fenomeen

Rutte is wel vaker verweten dat hij te onzichtbaar is in crises. In de Europees-Griekse crisis in 2012, de vluchtelingencrisis in 2015 en ook bij het pensioendebat kreeg hij dit verwijt vanuit de oppositie. Volgens Van der Wulp is het ook een terugkerend fenomeen van de oppositiepartijen om te roepen dat Rutte geen leiderschap toont.  

Volgens de NOS-verslaggever kunnen ze ook niet veel anders en hopen partijen zoals de SP dat dit aan de premier blijft plakken. Marijnissen: "Het klopt dat wij als oppositie ons werk moeten doen, maar de premier moet ook zijn werk doen." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1