appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Henk Otten: ‘Forum voor Democratie heeft zich in een cordon sanitaire gemanoeuvreerd’

ANL
zaterdag 26 oktober 2019 | WNL | WNL Redactie

Henk Otten heeft vandaag de website van zijn eigen partij gelanceerd. De naam blijft voorlopig 'Groep Otten', afgekort GO. Bij WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1 zegt hij dat zijn partij het anders gaat doen dan Forum voor Democratie, dat zich "in een cordon sanitaire gemanoeuvreerd" heeft.

Henk Otten: ‘Forum voor Democratie heeft zich in een cordon sanitaire gemanoeuvreerd’

Otten was de mede-oprichter van Forum voor Democratie en werd in juli uit de Eerste Kamerfractie gezet. Later in de maand werd Otten geroyeerd als FVD-lid, maar hij bleef lid van de Eerste Kamer. "Inhoudelijk verschillen we niet zo veel, maar het gaat ons om de uitvoering.

Onze slogan is realisme en daadkracht. Wij zijn niet van de filosofische verhalen en geschiedenislessen. Wij willen zaken realiseren", zegt Otten. "Ik ga het niet hebben over boreale essays. Ik sta niet achter belletje lellen en aan de overkant kijken wat er gaat gebeuren."

Politieke vernieuwing

Forum heeft zich volgens Otten op dit moment geïsoleerd. "Wat je nu ziet is dat die partij zich een beetje in een cordon sanitaire gemanoeuvreerd", zegt Otten. "Dat is uitermate spijtig. Met name voor de kiezers, de politieke vernieuwing is nu een jaar of 10, 15 teruggezet. Met deze doorstart gaan we proberen om dit alsnog te realiseren."

Drie Eerste Kamerleden en leden van de Provinciale Staten in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland maakten van FVD de overstap naar de partij van Otten. "Een deel van de leden zal ook wel onze kant opkomen. We zijn net live met de website en ik zie nu al leden binnenkomen. Het begint goed."

Vrouwelijke lijsttrekker

Groep Otten wil meedoen aan de verkiezingen van de Tweede Kamer in 2021. De partij zoekt daarvoor een lijsttrekker. "Ik zit in de Eerste Kamer en daar wil ik voorlopig blijven. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor een vrouwelijke lijsttrekker omdat er meer vrouwen in de politiek moeten komen. Er zijn diverse mensen die daar voor in aanmerking komen."

De naam van het Noord-Hollandse Statenlid Robert Baljeu wordt in de wandelgangen genoemd als mogelijke nieuwe leider. "Hij had veel voorkeurstemmen. Hij heeft talent, maar er is genoeg keus." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1