Politiek
WNL

Waarom volgt de ene demonstratie na de andere? 'Heftigere concurrentie om aandacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom volgt de ene demonstratie na de andere? 'Heftigere concurrentie om aandacht'

Naast de klimaatprotesten en de demonstratie van boeren gaan straks ook het ziekenhuispersoneel, de leraren, de pensioensector en werknemers in de bouw actievoeren, omdat zij ontevreden zijn. Protesten zijn niet nieuw, maar er komen er wel steeds meer, constateert hoogleraar public affairs Arco Timmermans in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

"Demonstreren is van alle tijden", zegt Timmermans. "Maar wat je nu ziet is dat er sterkere en heftigere concurrentie is om de aandacht", doelt de hoogleraar op de vele beroepsgroepen die zich laten horen omdat ze boos zijn over het beleid vanuit de politiek.

Politiek journalist van Elsevier Weekblad, Eric Vrijsen, ziet de vele demonstraties van de laatste tijd en de komende maanden ook niet als een nieuwe trend. "Protesten zijn niet bijzonder, omdat er bij tijd en wijlen altijd wel hele heftige demonstraties zijn."

Waarom die demonstraties?

Ondanks dat het goed gaat met de Nederlandse economie gaan mensen alsnog de straat op. "Niet iedereen krijgt wat extra's en dan zie je dat groepen hun opwachting maken", zegt Timmermans. "Er is ook veel ongenoegen bij mensen die niet meedelen in de gestegen welvaart. Daar zijn veel frustraties over."

Volgens Tuur Elzinga, de vicevoorzitter van vakbond FNV, zit de reden achter de boosheid in de onzekerheid die mensen hebben. "Vooral de onzekerheid over het inkomen is het grote probleem. Dat maakt mensen onrustig en maakt dat veel mensen de straat op gaan."

Vrijsen ziet dat de politiek in Den Haag zich de acties aantrekt. "Het maakt politici onrustig. Ze vragen zich af wat er gaande is. Dat voel je op het Binnenhof."

Ster advertentie
Ster advertentie