appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Turks offensief Noord-Syrië: 'Het is eigenlijk al vijf over twaalf'

ANP
vrijdag 11 oktober 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Sancties tegen Turkije zullen het offensief in Noord-Syrië niet stoppen. Dat zegt Dick Zandee, veiligheidsdeskundige bij Clingendael, vrijdag inSpraakmakers. "De Europese Unie zal met economische sancties vooral zichzelf in de voet schieten."

Stand.nl: Er moeten onmiddellijk harde sancties komen tegen Turkije
Het Turkse offensief tegen de Koerden is zowel op de grond als in de lucht in volle gang. Volgens het Rode Kruis zijn inmiddels 64.000 mensen op de vlucht geslagen. In de Tweede Kamer klinkt een grote roep om economische sancties tegen Erdogan. En ook uit de Verenigde Staten komt steeds meer kritiek.  

'Sancties zullen negatief uitpakken'

Maar volgens Zandee is het maar de vraag of de sancties de Koerden uiteindelijk zullen helpen. Bovendien heeft ook Erdogan wat in te zetten. Hij kan de export naar Europa stopzetten en de poorten voor de 3,5 miljoen vluchtelingen openen. Met dat laatste heeft hij ook al gedreigd. "Ik ben bang dat Europa weinig mogelijkheden heeft, want alles zal negatief uitpakken."

Zandee ziet überhaupt geen sanctiepakket tot stand komen vanuit de Europese Unie. Daar is de EU volgens hem veel te verdeeld voor. "Het is vooral heel veel geweld op papier, maar gebrek aan daadwerkelijke daadkracht. En dat is de grote zwakte van de EU. De Amerikanen hebben ons min of meer voor het blok gezet, maar het is eigenlijk al vijf over twaalf."

Trump als bemiddelaar

Ook het geluid dat uit de Verenigde Staten komt, zal de Koerden niet helpen. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden distantiëren zich steeds nadrukkelijker van hun Donald Trump door te zeggen dat zij sancties willen afkondigen tegen Turkije. Trump wil eigenlijk alleen bemiddelen tussen de Koerdische milities en Turkije. 

Maar van dat bemiddelen zal weinig terecht komen, zegt Zandee. "De Turken zitten helemaal niet te wachten op bemiddelen. Ze hebben groen licht gekregen van de Amerikanen en gaan nu gewoon hun gang. Erdogan zal waarschijnlijk wel een keer bellen met Trump, maar dat is iets anders dan de zaak te bemiddelen of een halt toe te roepen. Dat gaat niet gebeuren."

Stand.nl: Er moeten onmiddellijk harde sancties komen tegen Turkije

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1