appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Marianne Thieme stopt als leider PvdD, vertrekt uit Tweede Kamer

NOS
zondag 29 september 2019 | NOS | Redactie

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vertrekt uit de Tweede Kamer. Over anderhalve week is haar laatste werkdag. Dat heeft ze zelf bekendgemaakt tijdens een speech op een ledendag.

Marianne Thieme stopt als leider PvdD

Kamerlid Esther Ouwehand neemt voorlopig haar functie van fractievoorzitter over. Eva van Esch, die nu PvdD-raadslid is in Utrecht, neemt op woensdag 9 oktober Thieme's Tweede Kamerzetel over.

Thieme zegt dat het nu een goed moment is om het stokje over te dragen aan een opvolger: "Zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging."

Onverwacht

Politiek verslaggever Xander van der Wulp noemt haar vertrek onverwacht. "Ze was dertien jaar het gezicht van de partij en heeft de partij groot gemaakt. Het is een factor van betekenis geworden in Den Haag."

Esther Ouwehand zegt in een reactie op NPO Radio 1 dat er geen incident of andere aanleiding is voor Thiemes vertrek. "Op een gegeven moment is het tijd om iets anders te gaan doen. Die ruimte geeft Marianne de partij ook. De partij staat er goed voor. Stoppen op een goed moment is beter dan wachten tot het slecht gaat."

Deze zomer kwam Thieme in opspraak na het vertrek van Tweede Kamerlid Van Kooten. Die sprak van een angstcultuur binnen de partij en ging verder als eenmansfractie. Volgens Van der Wulp is het moeilijk in te schatten wat er gebeurt binnen de partijtop, omdat de Partij voor de Dieren altijd redelijk gesloten is.

Groot respect

Buiten het parlement blijft Thieme nog wel actief. "Denk niet dat ik wegga", zei ze in de toespraak. "Weet dat ik me voluit voor onze gezamenlijke idealen zal blijven inzetten, zij het buiten het parlement."

Ziekteverlof

Marianne Thieme was een van de oprichters van de Partij voor de Dieren en zat sinds 2006 in de Tweede Kamer. Ze ging eerder al een tijdje met verlof vanwege ziekte. Of haar vertrek daar nu iets mee te maken heeft, is niet duidelijk.

Marianne Thieme stopt als leider PvdD

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1