appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Pieter Omtzigt 'huiverig' voor een parlementaire enquête over de Belastingdienst

ANP
woensdag 28 augustus 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is 'huiverig' voor een parlementaire enquête over de Belastingdienst. Dat zei hij in Spraakmakers waar hij reageerde op zijn SP-collega Renske Leijten die wél wil dat er een enquête komt.

Programma item: Stand.nl: De belastingdienst treedt te hard op tegen burgers
Voor de zomer heeft de Kamer besloten om twee onderzoeken naar het functioneren van de Belastingdienst te starten. "Daar kan uit voortkomen dat nader onderzoek waar de SP om vraagt nodig is, maar als CDA willen we eerst de uitkomsten afwachten." 

Bovendien denkt Omtzigt dat een parlementaire enquête niet meteen iets oplost. Wel geeft hij aan te willen weten wie er jarenlang heeft toegestaan dat hele afdelingen zich niet aan de wet hielden. 

Fraudeur 

Daarmee doelt hij op het bestempelen van burgers als fraudeur. "Wanneer de Belastingdienst mensen bestempelt als fraudeur, hebben mensen het recht om te bewijzen dat ze niet gefraudeerd hebben." Die kans kregen ze volgens Omtzigt niet. Wie eenmaal het label 'fraudeur' heeft, heeft minder rechten bij terugbetalingen. Ook kwijtschelding is dan niet meer mogelijk.

Eerder werd al bekend dat bij zeker 300 ouders de kinderopvangtoeslag onterecht werd stopgezet. Naar aanleiding van dit incident opende de SP afgelopen zomer een meldpunt. Daar kwamen 280 klachten binnen. Vanmiddag overhandigt de SP een zwartboek van de klachten aan de staatssecretaris van Financiën, Menno Snel.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1