Politiek
EO

'Verlaag stemgerechtigde leeftijd naar 16'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verlaag stemgerechtigde leeftijd naar 16'

Jongeren hebben de langste toekomst voor zich, maar die wordt vooral bepaald door ouderen in de politiek. Dat vindt Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Door ontgroening en vergrijzing verzwakt de positie van jongeren volgens haar steeds verder. In Dit is de Dag betoogt Baarsma dat dit anders moet en dat jongeren meer invloed zouden moeten krijgen.

Een van de belangrijkste veranderingen waar Baarsma voor pleit is het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar.Ze is niet bang dat jongeren daar nog niet klaar voor zijn. "Stemmen is zoiets als koffie drinken of als kunst kijken. Je moet er een waardering voor ontwikkelen. Dat is niet meteen de eerste keer als je dat doet. Maar naar mate je vaker hebt gestemd, krijg je een verworven smaak. Door de leeftijd te verlagen geef je ze kans dit sneller te ontwikkelen."

Maar komt wijsheid niet met de jaren? Baarsma: "Misschien heb je wel meer feitenkennis als je ouder bent, maar je politieke opvatting vorm je tussen je 12e en 25e. Dus dat kompas wordt heel vroeg in een mensenleven gevormd. Dus geef mensen ook experimenteerruimte in het echte leven en dan niet voor spek en bonen, maar door echt mee te stemmen."

Jeugdparlement

Baarsma is zich er van bewust dat een verlaging van de stemleeftijd niet zomaar geregeld is. ‘Dit moet via de grondwet, dus dat duurt even. Maar het goede nieuws is dat het jongerenparlement er wel al gaat komen. Zo’n jeugdparlement krijgt leden van tussen de 16 en 28 jaar oud die niet alleen adviesrecht hebben, maar ook zelf wetsvoorstellen kunnen doen. "Het parlement heeft het nu omarmd en dat wordt nu uitgewerkt. Hopelijk kunnen we dat eind van het jaar introduceren."

Luister hier het gesprek met Barbara Baarsma terug:

Geef jongeren meer te zeggen dan ouderen

Ster advertentie
Ster advertentie