appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Grapperhaus roept Wilders-getuige op tot klokkenluiden

EO
maandag 1 juli 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

"Die meneer is geheel en al vrij om zijn verklaring te doen. Ik sta daarbuiten. Ik ga niet achter hem aan. Die meneer kan gewoon op zijn manier klokkenluiden." Dat zegt Minister Grapperhaus in de podcast Tour de Tijs van NPO Radio 1 over de ambtenaar die zou getuigen in het Wilders-proces, maar zich terugtrok. Volgens Grapperhaus zou de man zich  moeten melden bij het Huis van de Klokkenluiders.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens PVV-leider Geert Wilders was het de schuld van minister Grapperhaus dat een getuige in zijn ‘minder, minder’ - proces zich terug heeft getrokken. De ambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid zou niet meer willen getuigen, omdat hij bang is voor vervolging na de zogenaamde WODC-affaire.

Aangifte

Grapperhaus zei eerder na de WODC-affaire dat hij niet van plan was om te zoeken naar de mensen die hadden gelekt. Het ministerie heeft toch aangifte gedaan en het OM is daardoor een strafrechterlijk onderzoek gestart naar de bronnen van Nieuwsuur, zo werd vorige maand bekend.

Grapperhaus stelt nu dat hij geen keus heeft gehad. "Het OM heeft een aantal dingen als strafbaar feit aangewezen en heeft gezegd: hier zijn duidelijke opsporingsindicaties. Dan heb ik volgens de wet geen keus. Ik zit hier helemaal niet op te wachten. Ik baal ervan. We hebben het WODC (het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) net goed op de rit. Ik ben niet rancuneus, maar ik ben wel de minister van justitie."

Hoger beroep

Over de zaak Wilders zegt Grapperhaus: "We hebben een uitstekende rechterlijke macht. Het is een hoger beroep zaak. Ik laat het bij de rechters. Inmiddels hebben we allerlei procedures voor klokkenluidersbescherming, die zijn helemaal aangescherpt."

Tour de Tijs

Luister de hele podcast Tour de Tijs met minister Grapperhaus hier terug. Het gedeelte over de WODC-affaire begint na 54 minuten. In Tour de Tijs gaat presentator en wielerliefhebber Tijs van den Brink op de racefiets in gesprek met prominente politici.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1