appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Remkes: 'Hervorming kiesstelsel had meer kloek mogen hebben'

ANP
woensdag 26 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

VVD-coryfee Johan Remkes vindt het 'jammer' dat het correctief bindend referendum op de lange baan wordt geschoven. Dat zegt hij tegen de redactie van Spraakmakers. Officieel gaat het kabinet daar nog over praten, maar de kans dat dát een meerderheid krijgt is zeer klein. 

Remkes deed als voorzitter van de staatscommissie parlementair stelsel aanbevelingen voor hervorming van het kiesstelsel. Hij is enigszins teleurgesteld in de voorstellen van het kabinet in reactie op dat rapport.  "Het kabinet zegt meer tijd te nemen, die reactie had wat mij betreft meer kloek mogen hebben."

Stand.nl: De hervorming van het kiesstelsel gaat niet ver genoeg

'Pure winst'

Het kabinet heeft er maanden over gedacht en komt nu met een reeks plannen voor de hervorming van ons kiesstelsel. De democratie wordt wél vernieuwd, maar in 'kleine stapjes'. De VVD-coryfee is wel blij dat het kabinet onderschrijft dat het met de representatie niet goed is gesteld."De aanpassing van het kiesstelsel is in lijn met de commissie en dat is pure winst."

Om te zorgen dat de Nederlandse burger zich meer en beter vertegenwoordigd voelt, gaan de voorkeursstemmen een grotere rol spelen in de samenstelling van de Tweede Kamer. Daarnaast wordt het makkelijker om de grondwet te wijzigen en wordt de verkiezing van de Eerste Kamer over twee perioden uitgesmeerd.  

Reactie D66

D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller is blij dat er nu ook wordt nagedacht over het correctief referendum. "D66 is al lang voorstander, het CDA en de VVD waren tegen. Dat er nu verder wordt nagedacht door het kabinet, dat is winst." D66 wil het liefst dat de democratie nog verder vernieuwd wordt.

Reactie CDA 

Harry van der Molen, Tweede Kamerlid voor het CDA, vindt de huidige plannen ver genoeg gaan. "Het CDA is geen voorstander van een correctief bindend referendum, ik snap wel dat het steeds op tafel komt."

'Prima zo'  

Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau: "We hadden een referendum, maar dat is weer ingetrokken. Dat heeft het vertrouwen in de politiek niet vergroot. Als je het doet, doe het dan goed."

We leven niet in een bananenrepubliek

Kiim Putters

Volgens meerdere onderzoeken, waaronder die van het SCP van Putters, voelt een grote groep Nederlanders zich niet vertegenwoordigd door de politiek. Dat is ernstig, maar we moeten dat ook in perspectief zien. Putters: "We leven niet in een bananenrepubliek. Heel vinden kiezers vinden het ook wel prima zo." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1