Politiek
BNNVARA

Tweede Kamer komt mensen tekort om werk goed te doen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer komt mensen tekort om werk goed te doen

Het parlement heeft te weinig menskracht om goed te functioneren. Om de controlerende en wetgevende taken uit te voeren is meer inhoudelijke ondersteuning nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Zo worden op dit moment bijvoorbeeld niet alle stukken gelezen en schrijven lobbyisten soms complete spreekteksten voor Kamerleden.

Het gebrek aan ondersteuning is een taboe in op het Binnenhof. Parlementariërs willen niet te boek komen te staan als 'zakkenvullers' en spreken daarom liever niet over zaken als werkdruk en personeelstekorten. De Nieuws BV besloot daarom Kamerleden op basis van anonimiteit te interviewen en sprak met 49 parlementsleden.

Quote

Het parlement doet aan zelfkastijding

Uit die gesprekken blijkt dat zelden alle stukken voor een debat worden gelezen. Zelf onderzoek doen of het schrijven van wetten schiet er al helemaal bij in met de huidige 1,5 fte aan personeel per Kamerlid. "Het parlement doet aan zelfkastijding," zegt een Kamerlid. Een ander verzucht: "De hoeveelheid ondersteuning vind ik eigenlijk gewoon een bloody shame. Dat vind ik echt."

Angst voor bureaucratisering en detailwerk

Toch gunt de Kamer zich vooralsnog geen extra personeel. Deels is dat uit angst voor negatieve publiciteit. Maar ook omdat niet alle Kamerleden de meerwaarde van extra hulp zien. De angst is een verdere bureaucratisering en nog meer detailwerk.

"Ik vind dat Kamerleden zich nu al te veel in de details storten en een soort ambtenaren worden, met meer medewerkers zal je ook meer aan die verleiding bloot staan," vat een ervaren volksvertegenwoordiger samen.

Capaciteit blijft achter

Niet alleen de volksvertegenwoordigers zelf signaleren een probleem. Bijzonder Hoogleraar Public Affairs Arco Timmermans ziet al jaren een parlement dat zichzelf in zijn ogen tekort doet. Hij is niet bang voor een verdere bureaucratisering, maar maakt zich zorgen over het uitblijven van extra middelen.

Quote

Ik vind dat Kamerleden zich nu al te veel in de details storten en een soort ambtenaren worden

Timmermans: "Je moet de capaciteit van het parlement om de agenda te kunnen behappen echt vergroten. Anders blijft het parlement te ver achter bij de ministeries. Als burger merk je dat er simpelweg minder aandacht en tijd is om wensen en initiatieven van burgers op de agenda te krijgen."

Schamele aantal medewerkers

Oliver van Loo ondervindt in de praktijk dat er een capaciteitsprobleem is. Als associate partner bij lobbykantoor IVCB verbaast hij zich over het schamele aantal medewerkers. Daardoor wordt veel aan hemzelf overgelaten.

Van Loo: "Als je Kamerleden vraagt een ronde tafel te organiseren moet je zelf met een voorstel komen, de motie of zelfs de spreektekst schrijven." Volgens Van Loo moeten Kamerleden juist zelf onderzoek kunnen doen en punten agenderen.

Quote

Ik zie dat Kamerleden zelf het probleem zien, maar het niet durven op te pakken

Steun onze Kamer, versterk de democratie

Die zorgen leven ook bij de adjunct-directeur van de Open State Foundation Tom Kunzler. "Ik zie dat Kamerleden zelf het probleem zien, maar het niet durven op te pakken. Ook ministeries, ngo's, lobbyisten en journalisten zien dat er iets moet veranderen."

Hij is daarom de petitie 'Steun onze Kamer, versterk de democratie' begonnen. Tot nu toe tekenden 30 organisaties die oproep om meer ondersteuning voor Kamerleden. Een burgervariant van de petitie is inmiddels gestart door historicus Geerten Waling.

De Kamer lijkt de problemen zelf ook te onderkennen. Vorige week werd een motie van Selçuk Öztürk (DENK) aangenomen om te onderzoeken hoe het gesteld is met de ondersteuning van de Kamer en of deze moet worden uitgebreid.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie