Politiek
WNL

Volkert van der Graaf doet aangifte na uitspraken Ten Broeke en Van Toorenburg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volkert van der Graaf doet aangifte na uitspraken Ten Broeke en Van Toorenburg

Volkert van der Graaf doet aangifte tegen Han ten Broeke en CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vanwege uitspraken die ze over hem deden in WNL op Zaterdag. Advocaat Willem Jebbink zegt tegen ANP dat Van der Graaf vindt dat hun uitspraken "niet door de beugel" kunnen.

Volkert

Van der Graaf schoot in 2002 Pim Fortuyn dood op het mediapark in Hilversum. Hij kwam in 2014 vrij nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Daar zaten strenge voorwaarden aan, waaronder een meldplicht. Die vocht Van der Graaf echter met succes aan, omdat hij zou willen emigreren.

Zaterdag reageerden Ten Broeke, politiek directeur van The Hague Centre for Strategic Studies, en Van Toorenburg op het nieuwst dat Van der Graaf nog steeds in Nederland woont.

"Volkert van der Graaf is een freerider op de rechten die er zijn”, reageerde Ten Broeke zaterdag. “Als hij niet vertrekt, vind ik dat de oorspronkelijke situatie weer hersteld moet worden. Hij moet zich dan maar weer persoonlijk gaan melden met alle beperkingen die daarbij horen. We zijn voortdurend te laconiek op dit soort zaken en dat holt het rechtsbesef bij de mensen uit."

'Terug de bak in'

Van Toorenburg reageerde zaterdag meer op de algemene wet over voorwaardelijk vrijkomen. "De automatische invrijheidstelling moet stoppen en dat gaat ook gebeuren met die nieuwe wet. Het is dan zo dat iemand gewoon zijn straf uitzit en bij goed gedrag maximaal twee jaar eerder vrij kan komen onder veel strengere voorwaarden. Doet diegene dat niet, dan gaat hij terug de bak in."

Deze uitspraken zijn bij Van der Graaf in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens advocaat Jebbink wordt zijn cliënt neergezet als iemand die onbetrouwbaar is en zich niet aan de voorwaarden houdt. "Maar dat heeft hij altijd wel gedaan," zo beweert de advocaat. "Wij willen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met wat er publiekelijk over hem gezegd wordt."


Ster advertentie
Ster advertentie