Politiek
AVROTROS

'Er zijn ook veel mensen die nu een mythe van Pim Fortuyn maken'

foto: Fotofoto: Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er zijn ook veel mensen die nu een mythe van Pim Fortuyn maken'

Hij zat nooit in de Tweede Kamer, maar is toch een van Nederlands’ bekendste politici. Twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn een gesprek in dr Kelder en Co met Leonard Ornstein over polarisatie in de politiek. Wat is er nog over van Fortuyns erfgoed?

Drs. Leonard Ornstein is te gast. Hij schreef het boek ‘De Jonge Fortuyn’ en promoveert dit jaar op een biografie over de politicus.

“Pim Fortuyn werd ook wel de volksprofessor genoemd door de Groene Amsterdammer. Ik denk dat er een ‘voor’ en een ‘na’ Fortuyn is. Er zijn ook veel mensen die nu een mythe van Pim Fortuyn maken, dat gaat mij toch wat ver. Ik zou ‘m toch vooral op zijn merites willen beoordelen: wat heeft-ie veranderd?”, zegt Ornstein in dr Kelder en Co.

Ook de tweet van Tweede Kamerlid voor GroenLinks Kauthar Bouchallikht komt ter sprake:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Zij benadrukt de onrust onder moslims toen Fortuyn opkwam”, vertelt Ornstein. “Ik kan me voorstellen dat er in moslimkringen zo over gepraat wordt. Aan de andere kant denk ik - gisteren zat ook Lale Gül in de zaal, die dus helemaal uitgespuugd is in haar gemeenschap. Zij wordt bedreigd en heeft het heel zwaar. Waarom ga je niet een keer met haar in gesprek?”

Ster advertentie
Ster advertentie