Politiek
KRO-NCRV

FNV: 'Onze pensioeneisen kosten meer dan 6 miljard per jaar'

foto: Stefanie van Ulftfoto: Stefanie van Ulft
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: 'Onze pensioeneisen kosten meer dan 6 miljard per jaar'

Het kabinet moet diep in de buidel tasten om het pensioenoverleg met de vakbonden uit het slop te trekken. "Als we alles bij elkaar bekijken hebben we meer dan 6 miljard euro nodig per jaar," zei vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van vakbond FNV Tuur Elzinga in 1 op 1.

"Het kost wat het kost." Volgens Elzinga zijn de onderhandelingen met kabinet en werkgevers nog altijd niet opnieuw gestart. "Er wordt achter de schermen niet onderhandeld, wel koffie gedronken" aldus Elzinga over het bericht in De Telegraaf dat een nieuw pensioenakkoord nabij is. "Ik wil het niet in de krant lezen, maar dat een minister dat tegen mij zegt."

FNV: 'Onze pensioeneisen kosten meer dan 6 miljard per jaar'

De vakbondsbestuurder wil met de stakingen van vandaag en morgen druk zetten op kabinet en werkgevers op de pensioenonderhandelingen, die eind vorig jaar klapte. Elzinga wil onder meer afdwingen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar. Ook de boete die werkgevers moeten betalen als werknemers eerder stoppen met werken moet van tafel.

Quote

Als je met kapotte knieën naar de finish gaat, terwijl die finish steeds verder opschuift, dat is overlast

Tuur Elzinga over pensioeneisen

"We hebben drie eisen: op tijd een gezond pensioen halen, een goed koopkrachtig pensioen dat mee stijgt met de lonen, en we willen dat iedereen pensioen opbouwt, ook zzp'ers", zegt Elzinga. Hij ziet op dit moment geen enkele serieuze reactie vanuit het kabinet.

"We willen een goed akkoord ook voor toekomstige generaties, ook voor jongeren. Zij moeten straks mogelijk tot hun 71e werken," aldus Elzinga. Concreet betekent dat volgens de pensioenonderhandelaar dat de AOW-leeftijd de komende vijf jaar bevroren moet worden. Ook wil hij af van de koppeling waarbij in de toekomst 1 jaar langer werken 1 jaar langer pensioen betekent.

Dries Roelvink: 'Artiest kan niet zonder applaus'

Ster advertentie
Ster advertentie