Politiek
WNL

Partijen aan formatietafel keken naar migratierapport Gert-Jan Segers (CU) met pleidooi voor tijdelijke vergunning

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Partijen aan formatietafel keken naar migratierapport Gert-Jan Segers (CU) met pleidooi voor tijdelijke vergunning

Meerdere partijen aan de formatietafel hebben gekeken naar het rapport dat voormalig leider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers heeft geschreven voor uitzendbureau OTTO Work Force. Dat zegt Segers in Sven op 1. In zijn rapport pleit de voormalig politicus voor een tijdelijke vergunning voor arbeidsmigranten.

Segers schreef zijn rapport begin dit jaar op verzoek van de directeur van OTTO Work Force, Frank van Gool. Segers nam de hele keten onder de loep. "Er is heel veel onvrede over arbeidsmigratie. Er is uitbuiting, er is slechte huisvesting. Mensen worden soms echt schandalig behandeld, als een soort handelswaar."

"Commissie Roemer, die ooit is voortgekomen uit een innovatienota van Lilian Marijnissen van de SP en mijzelf, zegt: pak dat aan. Daar ben ik het volledig mee eens", gaat Segers verder. "Van Gool daagde mij uit en zei: schrijf dan eens op wat wél een goede vorm van arbeidsmigratie is. Dat vond ik een hele mooie vraag, van iemand die zelf met de poten in de klei staat."

Samen met verschillende experts kwam Segers tot een aantal aanbevelingen. Zijn belangrijkste conclusie: "Je moet alle vormen van arbeidsmigratie reguleren", zegt hij. "Neem huisvesting. Mensen die in het Westland werken, wonen in verkamerde woningen in Den Haag, met heel veel mensen onder één dak. Wij zeggen: kom met normen en standaarden die voldoen aan wat wij fatsoenlijk vinden."

Gemeenten moeten voor minimaal 70 procent zorgen voor 'fatsoenlijke huisvesting' voor arbeidsmigranten, schrijft Segers in zijn rapport. "Naast huisvesting moet je ook kijken naar: waar heb je écht tekorten en wat is het soort werk dat we hier absoluut gedaan willen hebben. Er is ook werk waarvan je zegt: dat hoeft niet per se in Nederland."

Tijdelijke vergunning

In de techniek, bouw en zorg zijn arbeidsmigranten waarschijnlijk onmisbaar, stelt Segers. "Maar je moet nooit denken: 'Joh, we trekken een blik arbeidsmigranten open'. In bijvoorbeeld de zorg moet je eerst kijken naar het bieden van passende zorg. Je moet innoveren. Als dat onvoldoende blijkt te zijn, kun je als sluitstuk zeggen: we geven nu tijdelijke vergunningen af voor mensen om hier te komen."

Een tijdelijke vergunning moet meer grip bieden. Segers: "Omdat het een vergunning is die afloopt, weet je: hoeveel mensen zijn hier? Wanneer gaan ze weg? Hebben we meer of minder mensen nodig? Zo krijg je wat iedereen wil: grip op migratie."

Segers heeft zijn aanbevelingen besproken met de Staatscommissie demografische ontwikkelingen 2050, vertelt hij. Ook partijen aan de formatietafel hebben zijn rapport gezien. Of ze het nu nog onder de arm dragen, weet Segers niet.

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

PVV

Overigens zou Segers zelf niet in een kabinet stappen met de PVV, als hij nog in politiek Den Haag actief was. "Als het gaat om de rechtsstaat en vrijheid, dan is een combinatie met de PVV niet voorstelbaar. Als je moet onderhandelen over de rechtsstaat, als het een concessie is, dan is het niet in veilige handen."

De voormalig CU-leider gaat verder: "De rechtsstaat is vrijheid, gelijkwaardigheid voor alle mensen. Dat is zo fundamenteel. Vrijheden zijn niet deelbaar. Je kan niet zeggen: het is wel voor de mensen die mij aanstaan en niet voor degenen die ik vervelend vind. Dat is zó strijdig met de rechtsstaat", zegt hij. "Als de instemming met dat uitgangspunt een concessie is, dan belooft dat heel weinig voor de rest van de kabinetsperiode."

Ook het dienen van het landsbelang is begrensd, vindt Segers. "Tuurlijk."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie