appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Marianne Thieme is om: 'Paardenmiddel quotum nodig voor vrouwen aan top'

Tom Veldhuijzen
vrijdag 17 mei 2019 | KRO-NCRV | Jeff Pinkster en Tom Veldhuijzen

Nederland moet een quotum invoeren om voldoende vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. Dat zei fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vrijdag in het NPO Radio 1-programma 1 op 1 in gesprek met Eva Jinek. "Het is een paardenmiddel dat niet te vermijden is."

Thieme zegt na lang twijfelen tot de conclusie gekomen te zijn dat er geen ander middel is. "We proberen al decennia vrouwen aan de top te krijgen en het lukt telkens maar niet", aldus de partijleider van de dierenpartij. Volgens Thieme moeten vrouwen zich ook beter organiseren om gelijke salariëring af te dwingen. "Mannen en vrouwen moeten gelijk beloond worden."

quotum nodig voor vrouwen aan top

Vrijdag wordt in Den Haag in bijzijn van het koningspaar stilgestaan bij honderd jaar Algemeen Kiesrecht, voor mannen én vrouwen. Volgens Thieme is in de afgelopen honderd jaar al veel bereikt, maar is het ook in politiek Den Haag nog altijd droevig gesteld met de vertegenwoordiging door vrouwen. Minder dan een derde van de parlementsleden is vrouw.

Marianne Thieme is om: 'Paardenmiddel quotum nodig voor vrouwen aan de top'

1 op 1

"Als een vrouw fel een debat voert, dan is ze al snel een hysterisch ding. Een man die met de vuist op tafel slaat heeft juist ballen. De commissie zorg wordt door collega’s zelfs de commissie van kijvende wijven genoemd", zegt Thieme.

Verder kampt Nederland volgens Thieme met een groot onderliggend probleem. "We zitten in een rat race waarin we steeds harder en langer moeten doorwerken. Zowel mannen als vrouwen snakken naar een betere balans tussen werk en privé. Vrouwen voelen eerder de vrijheid om die keuze te maken. Mannen denken sneller dat ze hun carrière in de weg zitten."

Dries Roelvink tegen Eva Jinek: 'Hoe regel jij dat thuis met de baby?'

1 op 1

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1