Politiek
KRO-NCRV

Minister De Jonge optimistisch over personeelstekort in de zorg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister De Jonge optimistisch over personeelstekort in de zorg

Er is geen reden om op voorhand de handdoek in de ring te gooien. Het lukt op dit moment om personeelstekorten in de zorg op te lossen. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in het radioprogramma 1op1.



De Jonge wijst alle sombere berichten van de hand, over bijvoorbeeld de 2,1 miljard euro naar de verpleeghuiszorg die niet kan worden uitgegeven, of de oplopende personeelstekorten. "Het zal allemaal best moeilijk zijn, maar we hebben hier een opdracht waar te maken", legt De Jonge uit.
En die opdracht is volgens de minister om vorm te geven aan een sterk vergrijzende samenleving. "Hoe lukt het ons om eenzaamheid te bestrijden, en hoe kunnen mensen langer thuis blijven wonen? Over twintig jaar zijn er 2,1 miljoen 75plussers", voorspelt De Jonge.

Ouderen als zorgobject

Hij hekelt hoe er over ouderen wordt gesproken, namelijk over een 'object van zorg', "ik denk dat het goed is om ze te zien, en te waarderen." Het kabinet heeft het manifest 'waardig ouder worden', omarmd en gaat daar de komende tijd mee aan de slag, onder andere met de bestrijding van eenzaamheid.
Gemeenten moeten volgens De Jonge ook meer grond beschikbaar stellen voor zorg en woongroepen voor ouderen. "Het mes snijdt dan aan twee kanten. Er komen dan namelijk ook eengezinswoningen op de markt, dat bestrijdt de krapte op de woningmarkt."

Voltooid leven

D66-Kamerlid Pia Dijkstra zei in het AD in februari dat minister De Jonge 'laks is' in het opzetten van het maatschappelijk debat over voltooid leven. De Jonge herkent zich niet in de kritiek. "Die opdracht staat in het regeerakkoord en die voer ik gewoon uit. We doen onderzoek naar hoe groot die groep ouderen is." Tegelijkertijd zegt de minister wel, dat 'de opdrachten breder zijn dan de D66-discussie over voltooid leven.'

CDA-Kroonprins

Over de CDA-kroonprinsvraag, wie de opvolger wordt van Sybrand Buma, moest de minister hard lachen: "Ah, daar is íe. Wopke is een fantastische collega en er is geen vacature. Iedereen die geïnteresseerd is in de opvolger van het CDA-leiderschap moet nog even geduld hebben."

Minister Hugo de Jonge (VWS) over ouderenzorg

Ster advertentie
Ster advertentie