appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

FvD-kiezer: 'Tijd dat gevestigde partijen een halt wordt toegeroepen'

ANP
donderdag 21 maart 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Forum voor Democratie (FvD) heeft gisteravond de meeste stemmen binnengehaald bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Deze drie luisteraars hebben allemaal zo hun eigen redenen om te stemmen op Baudet. Waarom kiezen zij voor FvD?

Verkiezingsforum en Stand.nl: Het is goed dat Forum voor Democratie de Nederlandse politiek opschudt

Een halt toeroepen 

Harry de Waard is al vanaf het eerste uur lid van Forum voor Democratie. Op deze uitslag had hij gehoopt. "Dit is een prachtige uitslag. De vraag is nu in hoeverre we het partijkartel kunnen doorbreken met deze winst." De Waard wil dat de gevestigde partijen een halt toe wordt geroepen.

"Waarom kan het niet anders? De Nederlandse politiek werkt nu zo dat de gevestigde partijen alles maar uitruilen." De Waard heeft de afgelopen jaren de partijen beleid zien maken waar "we eigenlijk niet op zitten te wachten".

Pim Fortuyn

Gerrie de Jongh, kon niet stemmen vanwege een stembiljet dat niet in haar buitenlandse woonplaats is binnenkomen, maar als ze had kunnen stemmen, dan had ze FvD zeker overwogen. "Het is tijd voor een nieuwe partij. Per saldo zal er niet veel veranderen, omdat er toch een meerderheid zal moeten worden behaald met de gevestigde partijen."

De Jongh hoopt met de komst van Forum voor Democratie op hetzelfde als dat ze hoopte toen Pim Fortuyn opkwam, namelijk: politieke vernieuwing en dat er meer geluisterd wordt naar wat de mensen in het land willen. Ze hoopt op een partij die niet gelijk aan het eigenbelang denkt zo gauw ze op het Haagse pluche zit.

"Ik hoop dat Thierry dat waar zal maken", zegt De Jongh, "maar ik denk dat hij - in de meest letterlijke zin van het woord - zal worden neergeschoten voordat hij de daad bij het woord kan voegen." De Jongh zegt te vrezen dat Baudet hetzelfde lot te wachten staat als dat van Fortuyn.

Klimaatgedoe

Spraakmakers luisteraar Ralph Margadant heeft voor de eerste keer in zijn leven, niet op de VVD gestemd maar op FvD. Daarvoor geeft hij drie redenen: "Ten eerste het EU-beleid, dat ik een ramp voor ons land vind. Ten tweede het bijkomende immigratiebeleid, waarbij ik grote bedenkingen bij heb. En tot slot: het klimaatgedoe." Margadant heeft met 'pijn in het hart' de VVD verlaten, máár "dit land verdient beter".

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1