appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Stemt het Lagerhuis eindelijk in met de brexit-deal?

AFP
dinsdag 12 maart 2019 | NOS | NTR | Redactie

In het Verenigd Koninkrijk heeft de hoogste juridische adviseur van de regering zijn oordeel gegeven over de nieuwe brexit-afspraken die premier May gisteravond maakte met met Europese Commissie-voorzitter Juncker. Geoffrey Cox ziet het gevaar dat het VK eindeloos gevangen blijft in de zogenoemde backstop-regeling verkleind, maar er blijft een risico. De backstop eenzijdig opzeggen kan juridisch niet, waarschuwt Cox. Zijn advies is een flinke tegenvaller voor May.

Het leidde meteen tot een duikvlucht van de koers van het Britse pond. Correspondent Tim de Wit spreekt van heel slecht nieuws voor May. "Het lijkt hiermee voor haar bijna onmogelijk te worden. En bij een verlies vanavond zakken de Britten nog verder weg in de politieke crisis. De vraag is of de brexit-deal van May überhaupt nog in leven is."

Inmiddels zou ook de kleine maar voor May cruciale Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) hebben vastgesteld dat de afspraken onvoldoende zijn om in te stemmen met May's deal. Ook enkele conservatieve brexiteers die vanochtend nog twijfelden zijn na Cox' oordeel van plan om vanavond tegen te stemmen.

Gijzelen

Veel voorstanders van een brexit vrezen dat de backstop eindeloos gaat duren, waardoor Londen geen eigen handelsdeals kan sluiten en gebonden blijft aan EU-regels. Cox, die ook in het parlement zit, oordeelde in december dat de backstop-afspraken het VK tegen zijn wil kunnen gijzelen.

In zijn nieuwe oordeel lijkt hij daarbij te blijven, al zei hij in een toelichting in het Lagerhuis dat hij vanavond vóór zal stemmen. Cox stelde dat er helemaal geen backstop hoeft te komen, en dat als die er komt het VK en de EU er prima uit zullen komen.

In Nieuws en Co, vanaf 16:00 op NPO Radio 1, vertelt correspondent Suse van Kleef hoe May sceptici in het Lagerhuis over de streep kan trekken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1