Wat de Boer Schaft
NTR

#8 - Graanboer Pieter Bijlsma

  1. Podcastschevron right
  2. Wat de Boer Schaftchevron right
  3. #8 - Graanboer Pieter Bijlsma

vr 4 september 2020

Petra Possel is op bezoek bij het echtpaar Jacqueline en Pieter Bijlsma in Nieuw-Vennep. Pieter nam het boerenbedrijf over van zijn vader en

besloot deels biologisch te gaan boeren. Naast aardappels, suikerbieten en pioenrozen verbouwt hij oergranen, emmer en eenkoorn, granen die gelden als de oudste ter wereld. De granen worden o.a. gebruikt om brood, bier en jenever van te maken.

ze passen naadloos in een glutenarm dieet en ze zijn in tegenstelling tot veel spelt in Nederland 'onversneden', zuiver dus. Onder de rook van Schiphol, op de zogenaamde polderlinten, proberen ze nu deze oergranen aan de man te brengen.

Hoe is het om een gangbaar bedrijf biologisch te maken, wat betekent het om met een boer te trouwen en ook het bedrijf in te gaan en wat is eigenlijk het mooie van pionieren?