appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Wat de Boer Schaft

In de 10-delige podcastserie Wat de boer schaft gaat Petra Possel (NTR’s Mangiare!) op bezoek bij boeren en vissers. Samen kijken ze naar dat wat ze produceren, gaan ze het land op, het water op, de stal in. Ze praten over de oogst, de teelt, het land, de familie, de omgeving en natuurlijk actuele kwesties, zoals de boerenopstand, het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis. Meer dan ooit, blijkt uit de serie, gaapt er een kloof tussen stad en platteland.

Podcast afleveringen

#8 - Graanboer Pieter Bijlsma

vrijdag 4 september 2020, 08:00 uur

Petra Possel is op bezoek bij het echtpaar Jacqueline en Pieter Bijlsma in Nieuw-Vennep. Pieter nam het boerenbedrijf over van zijn vader en
besloot deels biologisch te gaan boeren. Naast aardappels, suikerbieten en pioenrozen verbouwt hij oergranen, emmer en eenkoorn, granen die gelden als de oudste ter wereld. De granen worden o.a. gebruikt om brood, bier en jenever van te maken.
ze passen naadloos in een glutenarm dieet en ze zijn in tegenstelling tot veel spelt in Nederland 'onversneden', zuiver dus. Onder de rook van Schiphol, op de zogenaamde polderlinten, proberen ze nu deze oergranen aan de man te brengen.

Hoe is het om een gangbaar bedrijf biologisch te maken, wat betekent het om met een boer te trouwen en ook het bedrijf in te gaan en wat is eigenlijk het mooie van pionieren?

#7 - Viskweker Dave Bout

maandag 20 juli 2020, 08:00 uur

Petra Possel is op bezoek bij Dave Bout van Seafarm in Kamperland.
Sinds 1993 is het bedrijf bezig met het kweken van vis, het kweekt op duurzame wijze tarbot. Dit omdat deze vis in de Noordzee tamelijk schaars is geworden en de regelgeving als gevolg daarvan ook steeds strenger werd.

De vissen bij Seafarm zwemmen in gigantische bassins waarin water uit een eigen diepe bron uit de Oosterschelde. Ze groeien op zonder hormonen of antibiotica. Daarnaast handelt het bedrijf in schelp- en schaaldieren, mesheften en eigen oesters.

Zoon Dave, 32 jaar oud, kwam tien jaar geleden in het bedrijf van zijn vader, die uit een familie van vier generaties vissers komt. Vader verkocht zijn kotter en werd viskweker aan wal. Het bedrijf exporteert inmiddels naar alle hoeken van Europa en wordt ook door landen ver daarbuiten benaderd vanwege hun expertise op gebied van duurzaam gekweekte vis.

#6 - Tomatenkweker Alfons van den Hoek

vrijdag 28 februari 2020, 14:00 uur

Petra Possel is op bezoek bij Alfons en Henriette van den Hoek uit het Brabantse Dongen. In 2015 gingen zij met hun tomatenkwekerij over naar biologisch. Nu hebben ze naast de teelt van tomaten, paprika en komkommer een grote boerderijwinkel en geven ze voorlichting over de glastuinbouw.

#5 - Veehouder Henk Elshof

donderdag 9 januari 2020, 14:00 uur

Petra Possel is op bezoek bij Henk Elshof (54) in Oldetrijne. Henk groeide op op de boerderij en had ook al jong zijn eigen bedrijf. Hij houdt melkkoeien, hij heeft er inmiddels 240. Dat is ook meteen het voorlopig maximum, groei in de veeteelt is geen automatisme meer nu de stikstofkwestie boven het boerenland hangt. Henk’s echtgenote Trienke Elshof is inmiddels bestuurder voor LTO Noord-Nederland en behartigt o.a. de stikstofportefeuille. Zij zit dus aan tafel met boeren én met de minister Carola Schouten.
Ondertussen runt Henk in z’n eentje de boerderij, zijn lust en zijn leven.

#4 - Boerenkoolteler Peter Ruigrok

donderdag 5 december 2019, 14:00 uur

Petra Possel is op bezoek bij Peter Ruigrok in Waarland, Noord-Holland. Zijn vader zat in de veeteelt, maar door de superheffing moest er op een andere manier uitgebreid worden. Zoon Peter ging dus zo’n dertig jaar geleden boerenkool verbouwen. Inmiddels heeft hij boerenkool op 27 hectare grond en levert hij onder andere aan Albert Heijn. Petra bezocht hem vlak na de eerste nachtvorst na een langdurige periode van regen en middenin de oogsttijd.

#3 - Akkerbouwer Ale Havenga

woensdag 20 november 2019, 14:00 uur

Petra Possel is op bezoek bij akkerbouwer Ale Havenga in Kloosterburen aan de Groninger Waddenkust. Ale en zijn vrouw Fenna wonen op de boerderij van Fenna’s vader vanaf het moment dat hij stopte met boeren. In 2002 ging Ale van gangbaar naar biologisch boeren en ontwikkelde zijn producten verder door. Behalve spelt heeft hij ook allerlei bessen die hij verwerkt tot siroop en wijn.

#2 - Schapenboerin Mieke Haarsma

woensdag 20 november 2019, 14:00 uur

Petra Possel is op bezoek bij schapenboerin Mieke Haarsma in Oudega, Gaasterland. Zij maakt samen met haar man verse en harde schapenkaas en brengt die rond in de regio. Zo heeft ze een voet tussen de deur gekregen bij enkele filialen van de Jumbo in Friesland. Haar verse schapenkaas is inmiddels bekend, ook bij oudere mensen die het product nog van vroeger kennen.

#1 - Varkensboer Jaap Frerichs

woensdag 20 november 2019, 12:18 uur

Een portret van varkensboer Jaap Frerichs uit Echtenerbrug.
Petra Possel (presentator NTR Mangiare!) bezoekt in deze podcast boeren en vissers. Samen kijken ze naar dat wat ze produceren, gaan ze het land op, het water op, de stal in. Ze praten over de oogst, de teelt, het land, de familie, de omgeving en natuurlijk actuele kwesties, zoals het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis. Meer dan ooit, blijkt uit de serie, gaapt er een kloof tussen stad en platteland.

Trailer

dinsdag 12 november 2019, 21:23 uur

In de 10-delige podcastserie Wat de boer Schaft gaat Petra Possel (NTR’s Mangiare!) op bezoek bij boeren en vissers. Samen kijken ze naar dat wat ze produceren, gaan ze het land op, het water op, de stal in. Ze praten over de oogst, de teelt, het land, de familie, de omgeving en natuurlijk actuele kwesties, zoals de boerenopstand, het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis. Meer dan ooit, blijkt uit de serie, gaapt er een kloof tussen stad en platteland. Abonneer je op 'Wat de Boer Schaft' om geen aflevering te missen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1