appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Tijdlijn

In Tijdlijn worden uitzonderlijke interviews, reportages en documentaires opgediept uit het rijke radio-archief van de Nederlandse Publieke Omroep, gelinkt aan de actualiteit en opnieuw gepresenteerd.

Podcast afleveringen

40 Jaar Oostvaardersplassen. Deel 2

vrijdag 3 augustus 2018, 11:38 uur

Download

De Oostvaardersplassen zijn weer in het nieuws: de Oostvaardersplassen moeten hun functie als vogelreservaat terugkrijgen. En het aantal grote grazers in het gebied moet drastisch worden beperkt. In ´40 jaar Oostvaardersplassen´, uit 2017, vertellen betrokkenen over de strijd rond een vergeten stukje moeras bij de ontginning van de Flevopolder en hoe dat het grootste natuurbeschermingsgebied werd van ons land. Michal Citroen (VPRO) maakte de tweedelige documentaire. Deel 2

40 Jaar Oostvaardersplassen. Deel 1

vrijdag 3 augustus 2018, 11:31 uur

Download

De Oostvaardersplassen zijn weer in het nieuws: de Oostvaardersplassen moeten hun functie als vogelreservaat terugkrijgen. En het aantal grote grazers in het gebied moet drastisch worden beperkt. In ´40 jaar Oostvaardersplassen´, uit 2017, vertellen betrokkenen over de strijd rond een vergeten stukje moeras bij de ontginning van de Flevopolder en hoe dat het grootste natuurbeschermingsgebied werd van ons land. Michal Citroen (VPRO) maakte de tweedelige documentaire. Deel 1

Door het oog van de duisternis

vrijdag 20 juli 2018, 13:01 uur

Download

Eerder deze maand, op 8 juli, begon in alle vroegte de reddingsactie van het Thaise voetbalteam die overal ter wereld werd gevolgd. De nauwkeurig voorbereide onderneming duurde drie dagen en bracht alle voetballertjes én hun coach uiteindelijk heelhuids uit de grot. Het team was op 23 juni vast komen te zitten in een grottencomplex in het noorden van Thailand en het duurde dagen voordat reddingswerkers hen vonden. Hoe kon het zo mis gaan? En hoe voelt het om daarbinnen te zitten? Om die vragen te beantwoorden hoeven we niet af te reizen naar Thailand, want ook in Nederland zijn beruchte voorbeelden van mensen die een grot in gingen en die er alleen met veel geluk weer uitkwamen. Jan Maarten Deurvorst maakte hierover een NTR-documentaire.

Armando (1929 - 2018)

maandag 2 juli 2018, 18:37 uur

Download

Armando is zondag 1 juli op 88-jarige leeftijd in de Duitse plaats Potsdam overleden. Hij behoorde tot de belangrijkste naoorlogse Nederlandse beeldend kunstenaars en dichters, verder was hij bekend als journalist, acteur en violist. In Tijdlijn een interview met Armando afgenomen door Frénk van der Linden op 12 september 2014 in het NTR-programma Kunststof. Onder meer over zijn inspiratiebronnen, het vernietigen van eigen werk, de belangstelling van prinses Beatrix voor zijn kunst en zijn bewering dat hij niet over emoties beschikte. Ook te horen: muziek van het Tata Mirando-orkest.

Ons Slavernijverleden in Amsterdam en Zeeland

vrijdag 22 juni 2018, 13:44 uur

Download

Onlangs stond in de Amsterdamse krant Het Parool een artikel met de kop ZEEUWEN AZEN OP SLAVERNIJMUSEUM. In de Zeeuwse media waren stemmen op gegaan om het slavernijmuseum naar Vlissingen of Middelburg te halen. Terwijl Amsterdam eerder dit jaar het initiatief nam voor de oprichting van een nationaal museum over slavenhandel en slavernij in de koloniale tijd. Waar zou zo’n museum het beste passen? Om die vraag meer diepgang te geven presenteert Tijdlijn het tweeluik over ons Nederlandse slavernijverleden van Luuk Heezen. De documentairemaker laat zich door een aantal onderzoekers uitleggen hoe verweven de slavernij was met het dagelijks leven aan het einde van de 18e eeuw in Nederland. Het brengt hem eerst in Zeeland, vervolgens in onze hoofdstad.

Op kamers

donderdag 7 juni 2018, 21:28 uur

Download

Op een avond in juli 2016 belde Meis, de dochter van documentairemaakster Heleen Hummelen, met verheugend nieuws,’Ik heb een kamer’. Heleen Hummelen had net een half uur van tevoren nog tegen een vriendin gezegd dat het wel los zou lopen met dat uit huis gaan. Een kamer vinden in Amsterdam is geen sinecure. Ze zou nog wel even thuis blijven wonen. Maar twee weken later zat ze in Amsterdam en was een tijdperk voorbij. Een schok met een na-effect, waar een jaar later op teruggekeken kon worden. Korte VPRO-documentaire, eerder uitgezonden in RadioDoc op 3 september 2017. Naast Heleen Hummelen horen we Meis en André Vranken.

Hannes Wallrafen & de dood die niet kwam

donderdag 24 mei 2018, 21:22 uur

Download

Voor kankeronderzoekers, artsen én patiënten zijn het bijzondere tijden. Dankzij zogeheten ‘immuuntherapie’ kan een groep mensen die kort geleden nog opgegeven zou zijn, nu ineens met succes behandeld worden. Radiomaker Hannes Wallrafen kreeg last van een hoestje dat niet meer wegging. In deze ontroerende NTR-documentaire horen we hoe het verder ging. Eerder op 13 mei 2018 werd uitgezonden.

Renate Dorrestein (1954-2018) en 'Heden ik'

dinsdag 8 mei 2018, 14:43 uur

Download

Renate Dorrestein trad in 1991 voor het eerst naar buiten over haar slechte gezondheid. Zij deed dit in het IKON-programma De Andere Wereld. Openhartig vertelde zij over de ziekte Myalgische encefalomilitis, ookwel het chronische vermoeidheidssyndroom genoemd of ME. Uitzonderlijke aflevering uit de reeks 'zelfgesprekken' onder redactie van Rik Delhaas.

Henk Otte, vorst in Ghana

donderdag 26 april 2018, 13:58 uur

Download

Ter gelegenheid van Koningsdag uit het archief opgediept: de NCRV-documentaire ‘Henk Otte, vorst in Ghana’, gemaakt door Nathan Plas in 2000. Henk Otte, een voormalige bouwvakker uit Amsterdam-Zuidoost was aan het begin van deze eeuw regerend vorst van de Ewe, een groep van vijf Ghanese stammen. De stamleiders zagen in hem de reïncarnatie van hun overleden leider. Het begon er allemaal mee toen Otte in 1982 verliefd werd op de Ghanese vrouw Patience.

Het complotdenken door onder anderen George van Houts

vrijdag 13 april 2018, 14:22 uur

Download

Het World Trade Center in New York werd op 9 september 2001 verwoest. Maar door wie? Theatermaker en activist George van Houts twijfelt openlijk aan de officiële lezing. Hem wordt inmiddels kwalijk genomen dat hij pijnlijke complottheorieën verspreidt in zijn druk bezochte ‘theatercollege’ getiteld Kom Plot waarmee hij dezer dagen door het land trekt. Hoe komt het dat Complottheorieën de laatste jaren populairder zijn geworden, ook bij slimme mensen. Radiomaker René van Es onderzocht de ideeënwereld achter Kom Plot. En maakte een verhaal over wantrouwen en waarheid in een wereld waar alles mogelijk lijkt. De NTR-documentaire ‘Wat is dit voor waanzin?’ werd gemaakt in de zomer van 2017.

Het Ezel-proces van Gerard (Kornelis van het) Reve

vrijdag 30 maart 2018, 15:20 uur

Download

50 Jaar geleden werd schrijver Gerard (Kornelis van het) Reve door de Hoge Raad vrijgesproken van 'smalende godslastering'. In de week waarin de vrijheid van meningsuiting ter discussie staat een reconstructie van een van de fascinerendste processen uit de Nederlandse geschiedenis.

De Harm & Miepje Kurk Story van Remco Campert

vrijdag 16 maart 2018, 16:14 uur

Download

Een zedenschets uit de jaren tachtig die in 1983 in boekvorm verscheen maar oorspronkelijk door schrijver Remco Campert voor de VPRO werd geschreven en voorgedragen. De gehele oerversie voor het eerst uit het archief opgediept bij wijze van ode aan de schrijver die deze maand bekend maakte te stoppen met schrijven.

De Elfstedentocht van 1941 van Willem Augustin

donderdag 1 maart 2018, 11:08 uur

Download

In de vooralsnog koudste week van 2018 presenteren we het ongelooflijke verhaal van schaatser Willem Augustin (1923-2004). Augustin werd geboren in de Amsterdamse Jordaan als zoon van een kraandrijver. Radiomakers Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren lieten hem vertellen over zijn deelname aan de Elfstedentocht van 1941.

Voor altijd 33

donderdag 15 februari 2018, 13:29 uur

Download

Bij de komst naar Nederland van de Musical Jesus Christ Superstar presenteert Tijdlijn ‘Voor altijd 33’, een VPRO-documentaire van Laura Stek uit 2014, waarin zij op zoek gaat naar de acteur die al zijn leven lang de rol van Jezus Christus speelt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1