appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 28 oktober 2020

woensdag 28 oktober 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker en voorzitter van de Federatie van Medisch Specialisten Peter Paul van Benthem en met hartpatiënt John van Andel praten we over de digitale zorg. Nu we middenin die tweede coronagolf zitten, schakelen veel ziekenhuis noodgedwongen weer op die ‘zorg op afstand’ over.

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Gert-Jaap Hoekman.

En met datajournalist Jerry Vermanen van Pointer en Michael Hameleers, docent politieke communicatie aan de UvA duiken we in de wereld van online trollen.

Uitzending van 27 oktober 2020

dinsdag 27 oktober 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker en neuropsycholoog Erik Scherder en met cardioloog Leonard Hofstra bespreken we het belang van bewegen voor hersens en hart. Ze schreven er samen het boek Hart voor je Brein over en vertellen waarom bewegen ook zo belangrijk is in de strijd tegen corona.
In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Roos Schlikker.
En volgens de GGD nemen stress en psychische klachten onder jongeren tijdens deze coronacrisis toe. We horen veel dat het slecht met jonge mensen gaat tijdens de crisis, maar ging het voor de crisis dat wel goed? Met Toske Andreoli, auteur van het boek ‘De mooiste tijd van je leven? Een nieuwe kijk op studiestress’ en student HRM Joukje Westra praten we over de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Uitzending van 26 oktober 2020

maandag 26 oktober 2020, 09:30 uur

Alexander Pechtold van het CBR
komt onder meer praten de misstanden in de rijscholenbranche.

In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Arjen Fortuin.

En het Witte Huis
is 200 jaar in gebruik. Journalist en Amerika-kenner Frans Verhagen weet daar
alles van.

Uitzending van 23 oktober 2020

vrijdag 23 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is de oud-secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer. Met hem bespreken we de bedreigingen waar we mee te kampen hebben, de mogelijke uitkomsten van de Amerikaanse verkiezingen, en het belang van de 75-jarige VN.

In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Jan-Kees Emmer.

En na elf uur praten we met Eef Peeters, verzamelaar en eigenaar van het Arnhems oorlogsmuseum en Erik van den Dungen, directeur van het oorlogsmuseum Overloon. Twee oorlogsmusea zijn dit najaar voor tonnen leeggeroofd. De dieven hadden het vooral voorzien op Duitse spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Wat is de markt voor deze nazimemorabilia? En welke voorzorgsmaatregelen nemen andere oorlogsmusea in Nederland?

Uitzending van 22 oktober 2020

donderdag 22 oktober 2020, 09:30 uur

Vanwege de coronacrisis liepen veel rechtszaken vertraging op. Ook mochten verdachten vaak niet fysiek aanwezig zijn tijdens een zitting, in plaats daarvan werd er gevideobeld. Niet bepaald handig, vindt strafrechtadvocaat Clarice Stenger. We praten met haar én met onze Spraakmaker Willem Korthals Altes over de stand en dan vooral de achterstand van de rechtspraak in deze coronatijd.

In het Mediaforum zitten Zoë Papaikonomou en Marc Josten.

Wie kan het beste liegen? En wie kan leugens het beste doorzien? Dat waren de vragen waarmee Sophie van der Zee van de Erasmus Universiteit in Rotterdam haar onderzoek begon naar het leugenachtig gedrag binnen families en vriendengroepen. Ze komt de uitkomsten toelichten.

Uitzending van 21 oktober 2020

woensdag 21 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Hedwig Fijen. Ze
zou in Marseille zijn, waar het door haar georganiseerde cultuurfestival
plaatsvindt. Maar in plaats daarvan is de directeur van Manifesta, bij ons.

In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Sandrina Hadderingh.Nederland zit een week in de
gedeeltelijke lockdown. Van een echte ommekeer in het aantal besmettingen is
nog geen sprake. De burgemeesters van Terneuzen en Oirschot bespreken hoe ze
het moraal en draagvlak onder de bevolking hoog proberen te houden.

Uitzending van 20 oktober 2020

dinsdag 20 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 19 oktober 2020

maandag 19 oktober 2020, 09:30 uur

In de Wereld van Morgen laten BN’ers zich verwonderen door alle innovaties die ons leven makkelijker, duurzamer, veiliger en gezonder maken. Zo gaat Splinter Chabot naar het groenste boorplatform ter wereld en proeft hij algen, die moeten gelden als moderne voedingsbron. Innovatieprofessor Henk Volberda maakt in Spraakmakers de drie genomineerden bekend voor de Innovatie Prijs 2020.

In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Avi Bhikhie.
In 2006 startte de eerste alcoholpoli voor comazuipende jongeren. Inmiddels zijn er 12 verspreid over ons land is blijkt het zo succesvol dat grondlegger Nico van der Lely nu ook gaat helpen om Belgische jongeren van de drank af te houden. Per 1 januari krijgt hij een leerstoel aan de Universiteit van Antwerpen en het is de bedoeling dat het Academisch ziekenhuis daar ook een alcoholpoli gaat openen.

Uitzending van 16 oktober 2020

vrijdag 16 oktober 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Jan Dirk van der Burg, fotograaf des vaderlands en zanger Henk Dissel hebben wij over het Nederlandse lied.
In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Marc Chavannes.En met Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel spreken we over mensenhandel in ons land, de schimmige wereld waar politie en justitie maar lastig de vinger achter krijgt.

Uitzending van 15 oktober 2020

donderdag 15 oktober 2020, 09:30 uur

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, is Spraakmaker vandaag. In de maand waarin we het 75-jarig bestaan van de VN vieren bespreken we met haar en met Generaal Majoor bd Patrick Cammaert de VN-vredesmissies (waaraan hij deelnam). Op tal van die missies is heel veel kritiek gekomen, maar volgens Cammaert is dat maar deels terecht.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Henrike van Gelder.  

Columnist Japke-d Bouma hekelt als chroniqueur van het kantoorleven al jarenlang het werken op kantoor. Vandaag komt haar nieuwe boek uit. ‘Hoe vind je zelf dat het gaat’. Heeft de coronacrisis onze blik op hoe we ons werk doen veranderd?

Uitzending van 14 oktober 2020

woensdag 14 oktober 2020, 09:30 uur

De eerste drie maanden van het presidentschap van Chan Santokhi zitten erop. Lukt het hem om Suriname na tien jaar Bouterse op de weg van het herstel te krijgen? We praten erover met Kathleen Ferrier, Spraakmaker en dochter van de eerste president van het land, en Jay Pahladsingh, voorzitter van Hart voor Suriname en persoonlijke bekende van Santokhi.

In het Mediaforum zitten Mireille van Ark en Wouter de Winther.

Met hoogleraar politicologie aan de UvA Tom van der Meer kijken we terug op ‘tien jaar Rutte’. Wat zijn de verdiensten van de kabinetten Rutte en hoe verhoudt de VVD-premier zich met andere long-stayers zoals Ruud Lubbers en Wim Kok?

Uitzending van 13 oktober 2020

dinsdag 13 oktober 2020, 09:30 uur

Door het stijgende aantal coronagevallen gaat het de laatste dagen weer veel over afschalen van reguliere zorg. Kankerfederatie NFK ziet dat met lede ogen aan en vreest voor scenario's als deze lente waarbij een groot deel van de behandelingen van patiënten stil kwam te liggen. Hoe dat moet worden voorkomen vertelt Irene Dingemans van NFK.

In het Mediaforum zitten Catherine Keyl en Frénk van der Linden.

En dat de relatie tussen de Britse kroonprins William en zijn broer Harry de laatste tijd niet al te best is, is bekend. Maar uit het boek ‘Battle of the Brothers’ dat deze week verschijnt blijkt dat de relatie veel erger is verslechterd dan gedacht. Met correspondent Lia van Bekhoven praten we over de oorzaken en de gevolgen.

Uitzending van 12 oktober 2020

maandag 12 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 9 oktober 2020

vrijdag 9 oktober 2020, 09:30 uur

Tien jaar nadat de Antillen werden opgeheven, komt van betere samenwerking in het Koninkrijk der Nederlanden weinig terecht. Dat is de conclusie van een rapport dat de Adviesraad Internationale Vraagstukken deze vrijdag publiceert. We gaan erover praten met Spraakmaker en Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen én Leoni Schenk, journalist voor het Caribisch Netwerk. Het aantal mensen dat besmet wordt met corona stijgt nog steeds snel, ook in verpleeghuizen. Toch vinden kabinet en Tweede Kamer dat een sluiting van de verpleeghuizen koste wat kost voorkomen moet worden. Welke lessen kunnen we nog meer leren van de lockdown in het voorjaar? Daarover praten we met ouderenpsycholoog Sarah Blom.

Uitzending van 8 oktober 2020

donderdag 8 oktober 2020, 09:30 uur

‘Erkenning van onrecht en de bereidheid om dit onrecht zoveel mogelijk te herstellen, dat moeten de uitgangspunten zijn van het beleid over de koloniale collecties in Nederlandse musea’. Dit is de hoofdgedachte van het adviesrapport dat minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een vergaand advies. We praten erover door met onze Spraakmaker Martine Gosselink, directeur Mauritshuis en Stijn Schoonderwoerd, directeur Nationaal Museum van Wereldculturen. Nadat op Lesbos het vluchtelingenkamp Moria afbrandde werd in korte tijd een nieuw kamp opgebouwd. De omstandigheden in het oude kamp waren erg, maar zijn de vluchtelingen er in het nieuwe kamp op vooruitgegaan? Journalisten krijgen toegang tot het kamp maar Thijs Kettenis wist er binnen te komen. Hij vertelt over de omstandigheden in dit tweede Moria op het Griekse Lesbos.

Uitzending van 7 oktober 2020

woensdag 7 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 6 oktober 2020

dinsdag 6 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 5 oktober 2020

maandag 5 oktober 2020, 09:30 uur

De eerste
schoolweken zitten erop, de herfstvakantie staat voor de deur. Hoe hangt de
vlag erbij in het onderwijs? De Algemene Vereniging
Schoolleiders (AVS) deed onderzoek onder de leden en zag dat de
onderwijsachterstanden zijn opgelopen. En dat thuisonderwijs voor wie niet naar
school kan nog steeds geen vanzelfsprekendheid is. Onze
Spraakmaker en voorzitter van de AVS, Petra van Haren, presenteert de
resultaten van het onderzoek.  Marc van der Woude mag zich sinds een jaar president van
het Gerecht van de Europese Unie noemen. Een topfunctie in Europa. En toch kent
in Nederland bijna niemand zijn naam. Terwijl alles wat we doen, eten, zien, horen en
aanraken, wordt beïnvloed door het Europese recht. 

Uitzending van 2 oktober 2020

vrijdag 2 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Lousewies van der Laan, directeur is van Transparancy International Nederland. Ze vertelt hoe we het ervoor staat met corruptie in Nederland.   

Ook praten we over scheiden na een lang huwelijk. Met regisseur Niels van Koevorden en familie-mediator Antoinette Duenk. Want maandag wordt de documentaire ‘Tot de dood ons scheidt’ uitgezonden op NPO 2.

Uitzending van 1 oktober 2020

donderdag 1 oktober 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Inge de Wit, bestuursvoorzitter van ziekenhuis St. Jans Gasthuis in Weert. Samen met burgemeester Bengevoord uit Winterswijk praten we over de toekomst en het belang van de regionale ziekenhuizen. Naar aanleiding van een discussiestuk vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gericht op centralisatie van de zorg uiten de Wit en Bengevoord hun zorgen over de visie van de overheid.  

Traditioneel begint vandaag in China de Gouden week. Een reeks feestdagen om de stichting van de Volksrepubliek China te vieren, die op 1 oktober 1949 door Mao Zedong werd afgekondigd. Het land heeft het coronavirus grotendeels overwonnen, maar is het ook opgewassen tegen de verwachte 600 miljoen reisbewegingen? Na 11:00 uur meer met sinologe Manya Koetse.


Uitzending van 30 september 2020

woensdag 30 september 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden. We spreken
hem onder meer over de solidariteit die nu van de Friezen wordt gevraagd in de
tweede corona-golf.

Ook spreken we 100+ onderzoekers Henne Holstege en Nina Beker.
Door naar gezonde 100-plussers te kijken, proberen zij het geheim van
geestelijk gezond oud worden te ontrafelen.  

Uitzending van 29 september 2020

dinsdag 29 september 2020, 09:30 uur

Met spraakmaker Jeroen Smit en Agnes Koops, Lid van de Raad van Bestuur van PricewaterhouseCoopers kijken we naar het functioneren van accountants en het vertrouwen in de sector. Accountants hebben een belangrijke rol in deze coronatijd.

En de verdwijning en dood in 1998 van de 11-jarige Nicky Verstappen zorgde voor grote spanningen in het dorp waar hij woonde. Met de start van het proces tegen verdachte Jos B. staat de zaak weer volop in de schijnwerpers. Journalist Judith Janssen van De Limburger blikt terug op de maatschappelijke impact van de zaak, die zorgde voor grote breuklijnen in een hechte gemeenschap.

Uitzending van 28 september 2020

maandag 28 september 2020, 09:30 uurWe gaan het hebben over Abraham Kuyper. Een radicaal democraat, schrijft historicus Johan Snel in zijn nieuwe biografie over de gereformeerde staatsman, die een eeuw geleden overleed.

En vanwege de aanstaande Brexit zijn veel bedrijven in Engeland van plan om naar het Europese vasteland te verhuizen. Nederland is sterk aan het lobbyen om die bedrijven hiernaartoe te halen, het NFIA is een Nederlandse organisatie die namens Economische Zaken zich daar sterk voor maakt. Directeur Jeroen Nijland komt erover vertellen wat ze te bieden hebben. 

Uitzending van 25 september 2020

vrijdag 25 september 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Doreen Boonekamp, directeur ad interim van het Nederlandse Film Festival. Vandaag start het Nederlands Filmfestival - dat er vanwege alle coronamaatregelen anders uitziet dan anders. 100 bioscopen, verspreid over meer dan 70 steden, doen mee.  

En in Amerika is ketamine al goedgekeurd voor de behandeling van therapieresistente depressies. Het middel is veelbelovend, zegt psychiater Robert Schoevers, maar er zijn nog veel vragen over met name langetermijneffecten en veiligheid. Hij komt vertellen hoe ver we in Nederland zijn.

Uitzending van 24 september 2020

donderdag 24 september 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Andre Rouvout. Hij begon in augustus als voorzitter van GGD-GHOR, de koepel van 25 regionale GGD’en. In een tijd dat afdelingen het bron-onderzoek niet meer aankunnen en aan de mensen zelf overlaten, de wachttijden bij teststraten toenemen en het aanvragen van een test ook niet één-twee-drie voor elkaar is. Rouvoet vertelt over zijn eerste hectische weken en zijn toekomstplannen.  

En na de geboorte van een kindje gaat alle aandacht naar de nieuwe baby. Ouders verliezen elkaar daarom soms uit het oog. Hoe hou je je partnerrelatie goed als nieuwe ouders? Kind- en gezinscoach Marieke Lips schreef het boek ‘Partners door dik en dun’, waarin ze deze vraag beantwoordt.

Uitzending van 23 september 2020

woensdag 23 september 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Andre Rouvout.
Hij begon in augustus als voorzitter van GGD-GHOR, de koepel van 25 regionale
GGD’en. In een tijd dat afdelingen het bron-onderzoek niet meer aankunnen en
aan de mensen zelf overlaten, de wachttijden bij teststraten toenemen en het
aanvragen van een test ook niet één-twee-drie voor elkaar is. Rouvoet vertelt
over zijn eerste hectische weken en zijn toekomstplannen.  

In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Elger van der Wel.

En na de geboorte van een kindje gaat alle aandacht naar de nieuwe baby. Ouders
verliezen elkaar daarom soms uit het oog. Hoe hou je je partnerrelatie goed als
nieuwe ouders? Kind- en gezinscoach Marieke Lips schreef het boek ‘Partners
door dik en dun’, waarin ze deze vraag beantwoordt.

Uitzending van 22 september 2020

dinsdag 22 september 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Roger van Boxtel. Hij zwaait af bij NS, het bedrijf waar hij ruim vijf jaar geleden als president-directeur werd aangesteld om orde op zaken te stellen. Met succes, maar de coronacrisis heeft er ook bij de spoorwegen ingeslagen als een bom.

In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Ingrid Spijkers.
En vanmiddag wordt de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar uitgereikt. Hoe hebben spotprentmakers de coronacrisis in beeld vertaald? In de studio hoogleraar illustratie en juryvoorzitter Saskia de Bodt en met de winnaar van vorig jaar, Richard van der Laken.

Uitzending van 21 september 2020

maandag 21 september 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is Roline de Wilde, directeur van de Kindertelefoon. Vandaag
begint de Week tegen het pesten. De kindertelefoon signaleert dat sinds
de coronamaatregelen met name digitaal pesten is toegenomen. Daarom
lanceert de kindertelefoon vandaag de campagne Hoe gaat het met jou vandaag?, die kinderen, ouders en leerkrachten moet stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan.

In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Hansje van de Beek.

To be or not to be?
Spoken word-poet Y.M.P en het Rotterdams Filharmonisch Orkest gaan met
deze eeuwenoude vraag aan de slag in hun nieuwe voorstelling ‘TO BE.’ Y.M.P  vertelt over deze bijzondere muzikale samenwerking en hoe het verleden van zijn moeder het theaterstuk inspireerde.
 


Uitzending van 18 september 2020

vrijdag 18 september 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 17 september 2020

donderdag 17 september 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 16 september 2020

woensdag 16 september 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker en directeur Arbeidsmarkt Randstad Marjolein ten Hoonte bespreken we de plannen van het kabinet om de arbeidsmarkt op gang te houden.
Het is de dag van de algemene politieke beschouwingen. Tussen 9.30 en 10.30 hoort
u in ons politieke forum politiek journalisten Sven Kockelmann, Kees
Boonman en Floor Bremer.


En Pieter Winsemius, oud-minister van VROM en lid van de WRR, vertelt over zijn nieuwe voetbalroman ‘Het Derde’, over het grote belang van sociale cohesie voor de samenleving en Mark Rutte’s VVD.

Uitzending van 15 september 2020

dinsdag 15 september 2020, 09:30 uur

Straks wordt de miljoenennota
officieel openbaar. We bespreken de uitgelekte plannen en berekeningen vast met
gasten uit het midden- en kleinbedrijf.

In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Joost Oranje.Ook spreken we op deze
atypische Prinsjesdag met Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse geschiedenis
aan de Universiteit Leiden. Hoe uniek is deze dag in de coronaperiode en wat
kunnen we veranderen om het democratische gehalte van Prinsjesdag te
benadrukken?

Uitzending van 14 september 2020

maandag 14 september 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker Martin van
Rijn moest Bruno Bruins vervangen als minister van Medische Zorg tijdens de
eerste maanden van de Coronacrisis. Nu heeft hij als Aedes-voorzitter een
sleutelrol in het aanpakken van een andere crisis: de woningnood.

In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Tom Kleijn.En onderaannemers die pakketten
bezorgen voor PostNL geven aan moeilijk rond te kunnen komen van het tarief dat
de Nederlandse marktleider in pakketbezorging biedt. Een deel heeft geen
pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook is er angst om openlijk
kritiek te uiten. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma De Monitor. We
praten erover na 11 uur.

Uitzending van 11 september 2020

vrijdag 11 september 2020, 09:30 uur

Vandaag wordt de winnaar van de Prinsjesfoto bekendgemaakt; de prijs voor de politieke foto van het jaar. We hebben verbinding met de winnaar op het Binnenhof en praten verder met Martijn Beekman - jarenlang de vaste Haagse fotograaf van de Volkskrant. Hoe is het gesteld met de politieke fotografie? Beekman is pessimistisch.

In het Mediaforum zitten Stéphane Alonso en Ward Wijndelts. 

Dit weekend in het Utrechtse Centraal Museum de expositie: “De ommuurde stad”. Geschiedenis van een stadsverdediging. De tentoonstelling gaat in op de al duizenden jaren durende zoektocht van de mens naar veiligheid en de rol die stadsmuren daar eeuwenlang in hebben gespeeld.

Uitzending van 10 september 2020

donderdag 10 september 2020, 09:30 uur

De coronacrisis lijkt tot nu toe een beperkte impact te hebben op hoe we ons voelen, dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Toch zijn er zorgen want een deel van de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis moet nog zichtbaar worden. Nieuwe problemen stapelen zich op oude problemen, wat de veerkracht van de samenleving onder druk kan zetten. Daarover praten we met Spraakmaker Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

In het Mediaforum zitten Ronald Ockhuysen en Henrike van Gelder.

Dat ‘going Dutch’ betekent dat iedereen bij een etentje zijn eigen maal betaalt, weten de meesten wel. Maar dat ‘Dutch Alps’ een schertsende term voor kleine borsten is en een Dutchman’s fart een zee-egel... wist u dat ook? En zo zijn er nog zo’n 500 andere uitdrukkingen waarbij ‘Dutch’ wordt in Engelstalige gebieden wordt gebruikt. In veel gevallen negatief. Gaston Dorren verzamelde de uitdrukkingen en schreef over de herkomst in The Dutchionary die vanaf vandaag in de winkel ligt. En komt er alles over uitleggen.

Uitzending van 9 september 2020

woensdag 9 september 2020, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is Nina Jurna, correspondent in Zuid-Amerika. Nu is ze in Nederland, maar normaal gesproken is ze gehuisvest in Rio de Janeiro, Brazilië. Hét land waarvan de president lange tijd het bestaan van het coronavirus ontkende, maar waar momenteel ook drie verschillende corona-vaccins op grote schaal worden getest. Waarom is Brazilië proeftuin voor het corona-vaccin geworden? En hoe kan het dat Brazilianen zo pro-vaccinatie zijn?

In het Mediaforum zitten Dieuwertje Kuijpers en Avi Bhikhie.

En Frida Kahlo fans komen vertellen waarom u in 2021 echt moet kennismaken met deze legendarische en bijzondere kunstenares.

Uitzending van 8 september 2020

dinsdag 8 september 2020, 09:30 uur

De vrouw van oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen heeft te horen gekregen dat ze borstkanker heeft. Over dat proces maakt Melissen nu de podcast: ‘Oorlog in je Lichaam’.

In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Mireille van Ark.

De Nederlandse overheid heeft de laatste jaren veel beleid ontwikkeld om de grote leefomgevingsproblemen aan te pakken. Maar dat leidt nog steeds niet tot structurele verandering. Om dat voor elkaar te krijgen, is meer betrokkenheid van de burgers nodig. Daarvoor pleit het Planbureau voor de Leefomgeving. Directeur Hans Mommaas geeft tekst en uitleg.

Uitzending van 7 september 2020

maandag 7 september 2020, 09:30 uur

Vandaag is onze Spraakmaker hoofdredacteur van de New Scientist Jim Jansen, met hem praten we over de wereldberoemde natuurkundige Stephan Hawking. Het boek dat over hem is geschreven gaat over vriendschap, zwarte gaten en over de verworven cultstatus van deze wetenschapper. Aan tafel hierover sluit ook aan: Jan Pieter van der Schaar, theoretisch natuurkundige.

In het Mediaforum zitten Paul Römer en Charlotte Nijs.
En verder: Duitsland is al de hele zomer in de ban van de Wirecard-affaire. Het ooit zo succesvolle fintechbedrijf blijkt schuldig te zijn aan een enorm fraudeschandaal, waarbij 1,9 miljard euro is zoekgeraakt. Het schandaal raakt niet alleen de Duitse economie, maar nu ook de Duitse politiek en zelfs de mogelijke opvolger van Angela Merkel. NRC-journalist Jorg Leijten hield het nieuws rondom de affaire de afgelopen maanden nauwlettend in de gaten en praat ons bij!

Uitzending van 4 september 2020

vrijdag 4 september 2020, 09:30 uur

Het was een zware week voor Loppersum. Het Groningse dorp werd opgeschrikt door twee aardbevingen en toezichthouder op mijnbouw SodM kondigde aan dat het in het huidige tempo nog 20 jaar duurt voordat alle onveilige huizen in het gebied zullen zijn versterkt. We bespreken het met Spraakmaker Hans Engels, waarnemend burgemeester van Loppersum.

In het Mediaforum zitten Jan-Kees Emmer en Catherine Keyl.

En met Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB, praten we over de kampeerliefde van de Nederlander. Al sinds 1910 gaan we er met onze tent op uit. Waarom eigenlijk? Buiter schreef er het boek ‘Naar Buiten’ over.

Uitzending van 3 september 2020

donderdag 3 september 2020, 09:30 uur

Hoe is het eigenlijk om oud te worden? Dat vroeg Anita Witzier zich af bij haar nieuwe serie van Anita wordt opgenomen, waarbij ze een kijkje neemt in de ouderenzorg. Die vraag blijkt al millennia oud, Cicero schreef er zelfs een boekje over. Emeritus hoogleraar Fik Meijer vertelt ons daar meer over.

In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Freek Staps.

Kardinaal Simonis is overleden. Journalist Gerard Klaasen interviewde hem in zijn carrière tientallen keren. We spreken hem over de kerkleider die bekend stond als rechtzinnig en conservatief, maar die ook mild bleek.

Uitzending van 2 september 2020

woensdag 2 september 2020, 09:30 uur

In juni zei Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, dat hij dichter op de bal wilde zitten en meer op actualiteit wilde adviseren. Is dat gelukt?

In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Marc Josten.

Deze maand viert Toppop z’n 50e verjaardag. Het programma was baanbrekend en internationaal bekend. Bij ons is Richard Groothuizen te gast. Als toenmalig archivaris van de AVRO kent hij, tot in detail, de hoogte- en dieptepunten van het programma.

Uitzending van 1 september 2020

dinsdag 1 september 2020, 09:30 uur

Vandaag schuift filmregisseur Mees Peijnenburg aan. Deze week debuteert zijn eerste speelfilm Paradise Drifters, een rauwe film over dakloze jongeren die afreizen naar Zuid-Europa en hun weg proberen te vinden in een harde wereld. Peijnenburg bespreekt hoe hij deze problematiek toch hoopvol heeft weten te brengen en hoe het is om te debuteren in tijden van corona.

In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Arjen Fortuin.

Het Museum Engelandvaarders bestaat deze week vijf jaar. Dat wordt gevierd met het theaterstuk ‘Wat zou jij doen?’, waarin jongeren worden geconfronteerd met keuzes die Engelandvaarders moesten maken. Paul Bartelings, zoon van een Engelandvaarder, en hoofdrolspeelster Julia van der Vlugt, vertellen hoe de verhalen van toen jongeren vandaag kunnen helpen bij de keuzes die ze moeten maken.

Uitzending van 31 augustus 2020

maandag 31 augustus 2020, 09:30 uur

Vanavond zendt de KRO-NCRV de documentaire Noodweer, ik ben niet begonnen uit. Daarin zien we het verhaal van mensen die uit noodweer iemand anders hebben verwond. Zoals Stef Haazelager die in 2011 een inbreker in zijn café met een bezem tegen zijn hoofd sloeg. Haazelager moest voorkomen vanwege poging tot doodslag en zijn leven werd nooit meer hetzelfde. We praten erover met Stef Haazelager zelf en met Spraakmaker en advocaat Cees Korvinus.

In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Angela de Jong.

Ook vandaag in onze uitzending: honderden fragmenten van 125 jaar aan filmgeschiedenis zijn samengevoegd tot één liefdesverhaal. Dat heeft regisseur Peet Gelderblom voor elkaar gekregen. Zijn film When Forever Dies gaat vanavond in wereldpremière in Eye, in het kader van het Imagine Film Festival en vandaag vertelt Gelderblom erover bij Spraakmakers.

Uitzending van 28 augustus 2020

vrijdag 28 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond en oud-politicus.

In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Renzo Veenstra.
Het brandseizoen in Brazilië is begonnen, brandhaarden laaien op in de Amazone. Niet alleen campagneorganisaties en actiegroepen vinden dat de ontbossing moet stoppen, ook grote investeerders vinden dat Brazilië meer moet doen. Daarover praten we met Peter van de Werf, specialist duurzaamheid bij Robeco.

En zangeres Imca Marina is bij ons te gast. Ze doet mee aan de Voice Senior, met haar deelname wil ze een voorbeeld zijn voor ouderen.

Uitzending van 27 augustus 2020

donderdag 27 augustus 2020, 09:30 uur

Sicco de Knecht, onze Spraakmaker vandaag, neemt afscheid als hoofdredacteur van Science Guide, Hij gaat werken met Frank Miedema; zij zijn bezig met een queeste om de wetenschap te veranderen. Alles moet openbaar worden, de waardering van publicaties moet anders. Gaat dat lukken?

In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Roos Schlikker.

En de belangrijkste fase in de strijd om het Amerikaanse presidentschap is nu echt begonnen. We kijken met Amerika-deskundige Frans Verhagen naar de recente Democratische en Republikeinse Conventie.

Uitzending van 26 augustus 2020

woensdag 26 augustus 2020, 09:30 uur

Vandaag in onze uitzending wielerkenner Maarten Ducrot over de Tour de France. Zaterdag vertrekt het peloton voor drie weken door Frankrijk. De aanloop was allerminst vlekkeloos voor veel ploegen en het seizoen werd al ontsierd door heftige valpartijen. Kan het wielrennen veiliger? Of: moet het wielrennen veiliger? En hoe dan? Maarten Ducrot schijnt er zijn licht over.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Elske Schouten.

Verder in de uitzending Maarten Prak, hoogleraar Economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht over zijn nieuwste boek Nederlands Gouden Eeuw. Dat ons land destijds geen echte regering had, wordt altijd als een gebrek beschouwd. Maar volgens Prak was het juist een voordeel en leerden we in die periode lessen die we vandaag de dag nog steeds gebruiken.

Uitzending van 25 augustus 2020

dinsdag 25 augustus 2020, 09:30 uur

Wonden in de vorm van vagina’s, heiligen zonder hoofd en druiven van bloed: Spraakmaker en kunsthistorica Wendelien van Welie bestudeert al jaren de bijzondere wijze waarop het lichaam werd afgebeeld tijdens de Middeleeuwen. We praten met haar verder over de ideeën achter deze wonderlijke verbeeldingen, de rol van religie en de invloed van de middeleeuwen op hedendaagse kunst.

In het Mediaforum zitten Sjirk Kuijper en Sandrina Hadderingh.
Na elf uur praten we met Nout Wellink, de oud-president van de Nederlandsche Bank. In zijn boek Ontgelden uit hij kritiek op de aanpak van de coronacrisis en waarschuwt hij voor een nieuwe Europese schuldencrisis.

Uitzending van 24 augustus 2020

maandag 24 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is regisseur Jean van de Velde. Hij is net klaar met de opnames voor een nieuwe tv-serie All Stars. Die is een vervolg op de succesvolle film uit 1997. Van de Velde verklapt alvast hoe het de personages bijna 25 jaar later vergaat, en vertelt over de maatschappelijke veranderingen die in de serie worden besproken.
In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Charlotte Nijs.
En de Syrische vredesbesprekingen in Geneve tussen het regime en de oppositie gaan vandaag na een maandenlange pauze weer verder. We bespreken de mogelijke uitkomst met conflictanalist Lambrecht Wessels en de Syrische Akram Al Saud, die vier jaar geleden naar Nederland vluchtte.

Uitzending van 21 augustus 2020

vrijdag 21 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 20 augustus 2020

donderdag 20 augustus 2020, 09:30 uur

We spreken uitgebreid met onze Spraakmaker Martin Sitalsing, politiechef Midden-Nederland, over diversiteit binnen de politie tegen de achtergrond van de rellen die plaatsvonden in Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag en Hoogeveen afgelopen week.
In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Paul Jansen.En met Michel Maas, voormalig correspondent in Zuid-Oost Azië hebben we het over de vierde vredesconferentie binnen vier jaar die van start is gegaan in Myanmar. Wat is de hoop dat dit het land brengt?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1