appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 27 november 2020

vrijdag 27 november 2020, 09:30 uur

De kortingen en reclames vliegen ons om de oren. Met Spraakmaker en hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen praten we over Black Friday. Breken we ondanks corona weer alle kooprecords?

Een van de grootste jazzmuzikanten ter wereld, Sonny Rollins, speelde in 1967 in Nederland. Van de legendarische tournee zijn nu betere opnames gevonden. Frank Jochemsen van het Jazzarchief en drummer Han Bennink over de unieke opnames en Rollins’ muziek.

Uitzending van 26 november 2020

donderdag 26 november 2020, 09:30 uur

Voor de negende keer organiseert New Scientist het ‘Gala van de Wetenschap’. Thema is big data en kunstmatige intelligentie. Die ontwikkelen zich snel, maar het wetboek van strafrecht uit 1926 blijft achter. Waar ligt de grens van de samensmelting van mens en machine?
In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Ronald Ockhuysen.
Mensen die een verkeerde psychiatrische diagnose krijgen komen daar vaak maar moeilijk van af. Patiënten krijgen soms jarenlang verkeerde of onnodige medicatie, blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. Hoe kan dit probleem worden opgelost?

Uitzending van 25 november 2020

woensdag 25 november 2020, 09:30 uur

Een
muziekalbum, eigen kledinglijn, miljoenen online volgers: sporters
maken van zichzelf een merk, maar nemen óók steeds meer een
maatschappelijke rol in. Sportmarketeer Ruud van der Knaap schuift aan. 

In het Mediaforum zitten Elger van der Wel en Elske Schouten. 

Oud-commandant
der Strijdkrachten Peter van Uhm vertelt over de Taliban in
Afghanistan. De VS halen bijna de helft van de troepen terug. Wat
betekent dit voor de vredesonderhandelingen?

Uitzending van 24 november 2020

dinsdag 24 november 2020, 09:30 uur

Fotoarchieven, films, kranten, radio en tv-programma’s. Het is tegenwoordig steeds meer online aanwezig. Maar voor het grote publiek niet altijd makkelijk te vinden. Een groeiend aantal erfgoedinstellingen als rijksarchieven, bibliotheken en musea hebben daarom de handen ineen geslagen. Morgen start de campagne Geheugen van Nederland. Eén van de initiatiefnemers is het Instituut voor Beeld en Geluid, daarom is directeur Eppo van Nispen vanochtend te gast.

In het Mediaforum zitten Dieuwertje Kuijpers en Freek Staps.

Brazilië is deze week onrustig door een geweldsincident in een supermarkt. Een zwarte man werd doodgeslagen door twee witte bewakers. Het racismedebat laait op in een land dat prat gaat op anti-racisme, op het zijn van een mengelmoes. Correspondent Nina Jurna duidt.

Uitzending van 23 november 2020

maandag 23 november 2020, 09:30 uur

Oud-politierechercheur Marcel
van de Ven schreef een jeugdroman voor tieners over criminaliteit. Over hoe
snel het mis kan gaan als je de verkeerde keuzes maakt. Met hem en Spraakmaker
en jeugdrechtadvocaat Clarice Stenger bespreken we de dilemma’s rond
wapenbezit, groepsdruk en sexting.

In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Ward Wijndelts.Met journalist en filmmaker Els
van Driel praten we over de Syrische broers Jano en Shiro die na een lange
tocht over de Balkan in Nederland terechtkwamen. Hun verhaal werd gefilmd door
onder meer Els van Driel.

Uitzending van 20 november 2020

vrijdag 20 november 2020, 09:30 uur

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichonovskaja is in Nederland om steun te vragen voor de strijd tegen president Loekasjenko. PvdA- Kamerlid Lilianne Ploumen wil dat Nederland helpt om bewijzen tegen misdaden van het regime te verzamelen, maar hoe doe je dat? Daarover praten we met haar en Spraakmaker Fons Orie, voormalig rechter van het Joegoslavië-tribunaal.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Catherine Keyl.

En komt de HEMA in handen van Jumbo-familie Van Eerd? Dat wordt nog spannend, nu HEMA hard getroffen wordt door de coronacrisis. Aan tafel financieel journalist Stefan Vermeulen, die een boek schreef over de roerige jaren van HEMA.

Uitzending van 19 november 2020

donderdag 19 november 2020, 09:30 uur

Terwijl de topadviseurs van premier Boris Johnson de benen nemen, gaat de Brexit-onderhandeling de meest cruciale week in. Maar zijn we na 31 december eindelijk van deze soap verlost? Daarover praten we met Spraakmaker en Europadeskundige Rem Korteweg en Brexit-watcher Kees Boonman.

In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Jan Slagter.

En na elf uur praten we over de legendarische goochelaar Fred Kaps. Hij werd als enige drie keer wereldkampioen goochelen en had optredens over de hele wereld. Michiel van Zeist, zelf ook goochelaar, schreef een boek over de goochellegende. En ook Hans Kazàn zal meepraten, want: waar komt de ‘Ka’ van Kazàn vandaan?

Uitzending van 18 november 2020

woensdag 18 november 2020, 09:30 uur

Beatrix: van prinses tot prinses. Een fotoboek, samengesteld door Leo Blom, chef foto van het ANP. Hoe kwam hij tot zijn selectie? En wat zeggen de foto’s over de levensloop van Beatrix? Hij vertelt het samen met EO-presentator en onze spraakmaker Jeroen Snel.

In het Mediaforum zitten Sjirk Kuijper en Sandrina Hadderingh.

De Sociale Werkplaats moet weer terug, betoogt de SP samen met het CDA in een initiatiefnota. Onzin, zegt onze gast Saskia Rosmalen. Zij is directeur van Onbeperkt Aan De Slag dat werkgever en werkzoekende met een arbeidsbeperking bij elkaar brengt.

Uitzending van 17 november 2020

dinsdag 17 november 2020, 09:30 uur

Twee weken na de Amerikaanse verkiezingen verschijnen vandaag de memoires van Barack Obama, over zijn periode in het Witte Huis. We praten erover met Spraakmaker en Amerika-correspondent Michiel Vos en Guus Valk, auteur van het boek Obamaland.

In het Mediaforum zitten Zoë Papaikonomou en Joost Oranje.

En vandaag wordt in IJsselstein één van de nog slechts drie bewaard gebleven gouden Geuzenpenningen geveild. Historicus Sander Wassing vertelt hoe belangrijk deze penningen waren in aanloop naar de Tachtigjarige Oorlog.

Uitzending van 16 november 2020

maandag 16 november 2020, 09:30 uur


Met Spraakmaker Wim Voermans gaat het over de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag die vandaag begint..
De commissie moet boven water krijgen wie er politiek verantwoordelijk
was voor de toeslagenaffaire en welke fouten er door ambtenaren en
bewindslieden zijn gemaakt. 

In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Kefah Allush.


De
tien grootste gemeenten hebben geen idee hoeveel ze uitgeven aan de
zorg voor kinderen met autisme. Dat blijkt uit onderzoek van
tv-programma De Monitor. We praten erover met zorgeconoom Jochen Mierau
en Patty van der Putte, moeder van een zoon met autisme.Uitzending van 13 november 2020

vrijdag 13 november 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker en misdaadjournalist Mick van Wely hebben we het over motorclub No Surrender. Vandaag doet de rechtbank in Groningen uitspraak in de zaak tegen vier voormalig kopstukken van motorclub. Mick van Wely volgde de club intensief.

En met sporthistoricus Jurryt van de Vooren bespreken we de penalty in het voetbal. Wanneer ontstond die? En hoe groot is de invloed van de strafschop op de resultaten in WK, EK’s of bijvoorbeeld de Nations League die dit weekend weer gespeeld wordt?  

Uitzending van 12 november 2020

donderdag 12 november 2020, 09:30 uur

Met spraakmaker Merel van Vroonhoven en Edith Hooge, voorzitter van de onderwijsraad kijken we naar het passend onderwijs. Sinds 2014 ingevoerd om kinderen met een beperking in het reguliere onderwijs een plek te geven. Maar dit blijkt op heel veel scholen niet te werken, hoe is dit op te lossen?

Bij een groot deel van de gezinnen waarbij een melding komt van huiselijk geweld is anderhalf jaar later nog steeds geweld aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut dat 1000 gezinnen anderhalf jaar lang heeft gevolgd.

Uitzending van 11 november 2020

woensdag 11 november 2020, 09:30 uur

Met spraakmaker Adriana van Dooijeweert, voorzitter College voor de Rechten van de Mens kijken we naar botsende grondrechten zoals vrijheid van godsdienst, meningsuiting en onderwijs.

In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Marc Josten.

Ferry Zandvliet was vijf jaar geleden in concertzaal Le Bataclan toen daar een terroristische aanslag werd gepleegd. Die vreselijke avond veranderde zijn leven - in positieve zin. Hij schreef er een boek over: Souvenirs, beter na Bataclan.

Uitzending van 10 november 2020

dinsdag 10 november 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Jet Bussemaker, de voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, praten we over de vraag hoe structurele tekorten in de zorg kunnen worden tegengegaan. Verpleegkundige Martine Hofstede sluit daarbij aan.
In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Roos Schlikker.Met Ster-directeur Frank Volmer en Sven Vening die een reclamebureau leidt praten we over hoe corona de advertentiemarkt heeft veranderd. En we gaan weer luisteren naar verhalen uit het Jeroen Bosch- ziekenhuis.

Uitzending van 9 november 2020

maandag 9 november 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker vandaag, sterrenkundige Heino Falcke, werd wereldberoemd met zijn foto van een Zwart Gat. Hij schreef er een boek over en hij legt vanochtend uit waarom kennis van die zwarte gaten en van het heelal zo belangrijk voor ons beeld van God en onze eigen vrije wil.

In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Arjen Fortuin.

Leonie ter Braak liep maandenlang rond in de centrale hal van het Erasmus MC op zoek naar verhalen van patiënten en hun geliefden.

Uitzending van 6 november 2020

vrijdag 6 november 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker van vandaag is Freek de Jonge. Sportjournalist
Maarten Bakx en oud-voetballer Pascal Heijne komen praten over ‘de
Golden Boys’. Bakx schreef een boek over een dit veelbelovende
jeugdteam van Ajax, dat het tóch niet gered heeft.  En
met predikant Dick Couveé praten we over zijn afscheid van de
Pauluskerk, waarbij hij pleit voor een veel betere behandeling van
arbeidsmigranten.

Uitzending van 5 november 2020

donderdag 5 november 2020, 09:30 uur

We praten met Jacco Vonhof van MKB-Nederland over het thuiswerken dat maar niet echt wil vlotten.

Willemijn van Erp is specialist ouderengeneeskunde en promoveert in Nijmegen op een onderzoek naar mensen met een niet-responsief waaksyndroom (NWS). De zorg voor deze aller zwaarste patiënten kan in Nederland nog veel beter.   

Uitzending van 4 november 2020

woensdag 4 november 2020, 09:30 uur

Anders dan je van ons gewend bent, is er op deze bijzondere nieuwsdag een speciale uitzending. Geen Stand.nl, maar we kijken naar de twee grootste nieuwsgebeurtenissen van dit moment: de Amerikaanse verkiezingen en de aangescherpte corona maatregelen.

Spraakmaker van vandaag is directeur van het Van Gogh Museum Emilie Gordenker.

In het eerste uur kijken we met Amerikanist Bianca Pander en oud-Amerika-correspondenten Jan-Kees Emmer en Tom Kleijn naar de spannende verkiezingsstrijd in Amerika. Hoe hebben zij de afgelopen nacht beleefd? En wat is het scenario dat zich nu ontrolt?

In het tweede uur van Spraakmakers staan we stil bij de aanscherping van de coronaregels. Zijn de aangekondigde maatregelen voldoende om de druk op zorg te verlichten of is een hardere aanpak in de regio's waar het virus het meest woedt noodzakelijk? Hoe zijn deskundigen tot het besluit gekomen dat musea en bioscopen moeten sluiten, terwijl de bouwmarkten en kapperszaken open mogen blijven? We praten erover met onze Spraakmaker en met huisarts Danka Stuijver, OMT-lid Marc Bonten en Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis.

Uitzending van 3 november 2020

dinsdag 3 november 2020, 09:30 uur

Vandaag is het dag van de Amerikaanse verkiezingen. Met drie oud-ambassadeurs kijken we over de grens heen, want hoe kijkt men in de rest van de wereld naar Amerika? Dat bespreken we met Spraakmaker Renée Jones Bos, oud-ambassadeur in Washington en Moskou. Aan tafel zit ook Ed Kronenburg, oud-ambassadeur in China en Frankrijk en Susan Blankhart, oud-ambassadeur in Sudan en Egypte.In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Henrike van Gelder.

Uitzending van 2 november 2020

maandag 2 november 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Arno Visser,
president van de Algemene Rekenkamer. Hij praat met ons over het onderzoek van
de Rekenkamer naar digitaal thuiswerken bij de rijksoverheid. De coronacrisis
heeft het thuiswerken in een stroomversnelling gebracht. En dat blijkt niet
zonder risico.

In het Mediaforum zitten  Paul Römer en Angela de Jong.Een belangrijke week in de
Verenigde Staten, waar de nieuwe president gekozen gaat worden. Tussendoor
brengt Robbert Dijkgraaf, directeur van het prestigieuze Institute voor Advanced
Study in het Amerikaanse Princeton, deze ook nog een stripboek uit. Hij praat
ons bij over zijn boek, maar ook de sfeer op de campus. Wat is de verwachting
van de studenten, academici en van hemzelf?

Uitzending van 30 oktober 2020

vrijdag 30 oktober 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Marjan Olfers kijken we naar de misstanden in het turnen en in andere sporten. Olfers doet onderzoek naar deze misstanden en spreekt maandag in de Tweede Kamer hierover.

In het Mediaforum zitten Dieuwertje Kuijpers en Renzo Veenstra.
Jurist Ellen Boleij onderzocht wat er nodig is voor een geloofwaardige overheid. Vandaag is de 2e dag van de hoorzittingen door de Parlementaire onderzoekscommissie uitvoeringsinstanties: De Belastingdienst, het UWV en het CBR staan daarbij centraal. Boleij ziet mensen stuiten op een muur van regels en bureaucratische medewerkers en komt tot de conclusie dat we terug moeten naar het gezonde verstand en de menselijke maat.

Uitzending van 29 oktober 2020

donderdag 29 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmaker Roué Verveer geldt als de meest optimistische cabaretier van Nederland. Omdat hem vaak wordt gevraagd waarom hij zo positief is ingesteld besloot hij zijn ervaringen op te schrijven in een boek. Zijn belangrijkste inzicht: Gelukkig zijn heeft niets met geluk hebben te maken. Hij legt uit hoe dat zit.

In het Mediaforum zitten Hasna el Maroudi en Paul Jansen.

Stel dat je mag rondsnuffelen bij de AIVD. Stiekem kijken wat onze Inlichtingen- en Veiligheidsdienst allemaal uitspookt. Podcastmaker Wil van der Schans spreekt mensen die er werken, of gewerkt hebben, en duikt in hun geheimen en de opwinding die de baan met zich meebrengt. En hoe belangrijk is het eigenlijk dat we zo’n inlichtingendienst hebben? Paul Abels, hoogleraar Inlichtingen & Veiligheid aan Universiteit van Leiden en auteur van ‘Spionkoppen’ is ook te gast.
 

Uitzending van 28 oktober 2020

woensdag 28 oktober 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker en voorzitter van de Federatie van Medisch Specialisten Peter Paul van Benthem en met hartpatiënt John van Andel praten we over de digitale zorg. Nu we middenin die tweede coronagolf zitten, schakelen veel ziekenhuis noodgedwongen weer op die ‘zorg op afstand’ over.

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Gert-Jaap Hoekman.

En met datajournalist Jerry Vermanen van Pointer en Michael Hameleers, docent politieke communicatie aan de UvA duiken we in de wereld van online trollen.

Uitzending van 27 oktober 2020

dinsdag 27 oktober 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker en neuropsycholoog Erik Scherder en met cardioloog Leonard Hofstra bespreken we het belang van bewegen voor hersens en hart. Ze schreven er samen het boek Hart voor je Brein over en vertellen waarom bewegen ook zo belangrijk is in de strijd tegen corona.
In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Roos Schlikker.
En volgens de GGD nemen stress en psychische klachten onder jongeren tijdens deze coronacrisis toe. We horen veel dat het slecht met jonge mensen gaat tijdens de crisis, maar ging het voor de crisis dat wel goed? Met Toske Andreoli, auteur van het boek ‘De mooiste tijd van je leven? Een nieuwe kijk op studiestress’ en student HRM Joukje Westra praten we over de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Uitzending van 26 oktober 2020

maandag 26 oktober 2020, 09:30 uur

Alexander Pechtold van het CBR
komt onder meer praten de misstanden in de rijscholenbranche.

In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Arjen Fortuin.

En het Witte Huis
is 200 jaar in gebruik. Journalist en Amerika-kenner Frans Verhagen weet daar
alles van.

Uitzending van 23 oktober 2020

vrijdag 23 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is de oud-secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer. Met hem bespreken we de bedreigingen waar we mee te kampen hebben, de mogelijke uitkomsten van de Amerikaanse verkiezingen, en het belang van de 75-jarige VN.

In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Jan-Kees Emmer.

En na elf uur praten we met Eef Peeters, verzamelaar en eigenaar van het Arnhems oorlogsmuseum en Erik van den Dungen, directeur van het oorlogsmuseum Overloon. Twee oorlogsmusea zijn dit najaar voor tonnen leeggeroofd. De dieven hadden het vooral voorzien op Duitse spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Wat is de markt voor deze nazimemorabilia? En welke voorzorgsmaatregelen nemen andere oorlogsmusea in Nederland?

Uitzending van 22 oktober 2020

donderdag 22 oktober 2020, 09:30 uur

Vanwege de coronacrisis liepen veel rechtszaken vertraging op. Ook mochten verdachten vaak niet fysiek aanwezig zijn tijdens een zitting, in plaats daarvan werd er gevideobeld. Niet bepaald handig, vindt strafrechtadvocaat Clarice Stenger. We praten met haar én met onze Spraakmaker Willem Korthals Altes over de stand en dan vooral de achterstand van de rechtspraak in deze coronatijd.

In het Mediaforum zitten Zoë Papaikonomou en Marc Josten.

Wie kan het beste liegen? En wie kan leugens het beste doorzien? Dat waren de vragen waarmee Sophie van der Zee van de Erasmus Universiteit in Rotterdam haar onderzoek begon naar het leugenachtig gedrag binnen families en vriendengroepen. Ze komt de uitkomsten toelichten.

Uitzending van 21 oktober 2020

woensdag 21 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Hedwig Fijen. Ze
zou in Marseille zijn, waar het door haar georganiseerde cultuurfestival
plaatsvindt. Maar in plaats daarvan is de directeur van Manifesta, bij ons.

In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Sandrina Hadderingh.Nederland zit een week in de
gedeeltelijke lockdown. Van een echte ommekeer in het aantal besmettingen is
nog geen sprake. De burgemeesters van Terneuzen en Oirschot bespreken hoe ze
het moraal en draagvlak onder de bevolking hoog proberen te houden.

Uitzending van 20 oktober 2020

dinsdag 20 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 19 oktober 2020

maandag 19 oktober 2020, 09:30 uur

In de Wereld van Morgen laten BN’ers zich verwonderen door alle innovaties die ons leven makkelijker, duurzamer, veiliger en gezonder maken. Zo gaat Splinter Chabot naar het groenste boorplatform ter wereld en proeft hij algen, die moeten gelden als moderne voedingsbron. Innovatieprofessor Henk Volberda maakt in Spraakmakers de drie genomineerden bekend voor de Innovatie Prijs 2020.

In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Avi Bhikhie.
In 2006 startte de eerste alcoholpoli voor comazuipende jongeren. Inmiddels zijn er 12 verspreid over ons land is blijkt het zo succesvol dat grondlegger Nico van der Lely nu ook gaat helpen om Belgische jongeren van de drank af te houden. Per 1 januari krijgt hij een leerstoel aan de Universiteit van Antwerpen en het is de bedoeling dat het Academisch ziekenhuis daar ook een alcoholpoli gaat openen.

Uitzending van 16 oktober 2020

vrijdag 16 oktober 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Jan Dirk van der Burg, fotograaf des vaderlands en zanger Henk Dissel hebben wij over het Nederlandse lied.
In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Marc Chavannes.En met Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel spreken we over mensenhandel in ons land, de schimmige wereld waar politie en justitie maar lastig de vinger achter krijgt.

Uitzending van 15 oktober 2020

donderdag 15 oktober 2020, 09:30 uur

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, is Spraakmaker vandaag. In de maand waarin we het 75-jarig bestaan van de VN vieren bespreken we met haar en met Generaal Majoor bd Patrick Cammaert de VN-vredesmissies (waaraan hij deelnam). Op tal van die missies is heel veel kritiek gekomen, maar volgens Cammaert is dat maar deels terecht.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Henrike van Gelder.  

Columnist Japke-d Bouma hekelt als chroniqueur van het kantoorleven al jarenlang het werken op kantoor. Vandaag komt haar nieuwe boek uit. ‘Hoe vind je zelf dat het gaat’. Heeft de coronacrisis onze blik op hoe we ons werk doen veranderd?

Uitzending van 14 oktober 2020

woensdag 14 oktober 2020, 09:30 uur

De eerste drie maanden van het presidentschap van Chan Santokhi zitten erop. Lukt het hem om Suriname na tien jaar Bouterse op de weg van het herstel te krijgen? We praten erover met Kathleen Ferrier, Spraakmaker en dochter van de eerste president van het land, en Jay Pahladsingh, voorzitter van Hart voor Suriname en persoonlijke bekende van Santokhi.

In het Mediaforum zitten Mireille van Ark en Wouter de Winther.

Met hoogleraar politicologie aan de UvA Tom van der Meer kijken we terug op ‘tien jaar Rutte’. Wat zijn de verdiensten van de kabinetten Rutte en hoe verhoudt de VVD-premier zich met andere long-stayers zoals Ruud Lubbers en Wim Kok?

Uitzending van 13 oktober 2020

dinsdag 13 oktober 2020, 09:30 uur

Door het stijgende aantal coronagevallen gaat het de laatste dagen weer veel over afschalen van reguliere zorg. Kankerfederatie NFK ziet dat met lede ogen aan en vreest voor scenario's als deze lente waarbij een groot deel van de behandelingen van patiënten stil kwam te liggen. Hoe dat moet worden voorkomen vertelt Irene Dingemans van NFK.

In het Mediaforum zitten Catherine Keyl en Frénk van der Linden.

En dat de relatie tussen de Britse kroonprins William en zijn broer Harry de laatste tijd niet al te best is, is bekend. Maar uit het boek ‘Battle of the Brothers’ dat deze week verschijnt blijkt dat de relatie veel erger is verslechterd dan gedacht. Met correspondent Lia van Bekhoven praten we over de oorzaken en de gevolgen.

Uitzending van 12 oktober 2020

maandag 12 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 9 oktober 2020

vrijdag 9 oktober 2020, 09:30 uur

Tien jaar nadat de Antillen werden opgeheven, komt van betere samenwerking in het Koninkrijk der Nederlanden weinig terecht. Dat is de conclusie van een rapport dat de Adviesraad Internationale Vraagstukken deze vrijdag publiceert. We gaan erover praten met Spraakmaker en Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen én Leoni Schenk, journalist voor het Caribisch Netwerk. Het aantal mensen dat besmet wordt met corona stijgt nog steeds snel, ook in verpleeghuizen. Toch vinden kabinet en Tweede Kamer dat een sluiting van de verpleeghuizen koste wat kost voorkomen moet worden. Welke lessen kunnen we nog meer leren van de lockdown in het voorjaar? Daarover praten we met ouderenpsycholoog Sarah Blom.

Uitzending van 8 oktober 2020

donderdag 8 oktober 2020, 09:30 uur

‘Erkenning van onrecht en de bereidheid om dit onrecht zoveel mogelijk te herstellen, dat moeten de uitgangspunten zijn van het beleid over de koloniale collecties in Nederlandse musea’. Dit is de hoofdgedachte van het adviesrapport dat minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een vergaand advies. We praten erover door met onze Spraakmaker Martine Gosselink, directeur Mauritshuis en Stijn Schoonderwoerd, directeur Nationaal Museum van Wereldculturen. Nadat op Lesbos het vluchtelingenkamp Moria afbrandde werd in korte tijd een nieuw kamp opgebouwd. De omstandigheden in het oude kamp waren erg, maar zijn de vluchtelingen er in het nieuwe kamp op vooruitgegaan? Journalisten krijgen toegang tot het kamp maar Thijs Kettenis wist er binnen te komen. Hij vertelt over de omstandigheden in dit tweede Moria op het Griekse Lesbos.

Uitzending van 7 oktober 2020

woensdag 7 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 6 oktober 2020

dinsdag 6 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 5 oktober 2020

maandag 5 oktober 2020, 09:30 uur

De eerste
schoolweken zitten erop, de herfstvakantie staat voor de deur. Hoe hangt de
vlag erbij in het onderwijs? De Algemene Vereniging
Schoolleiders (AVS) deed onderzoek onder de leden en zag dat de
onderwijsachterstanden zijn opgelopen. En dat thuisonderwijs voor wie niet naar
school kan nog steeds geen vanzelfsprekendheid is. Onze
Spraakmaker en voorzitter van de AVS, Petra van Haren, presenteert de
resultaten van het onderzoek.  Marc van der Woude mag zich sinds een jaar president van
het Gerecht van de Europese Unie noemen. Een topfunctie in Europa. En toch kent
in Nederland bijna niemand zijn naam. Terwijl alles wat we doen, eten, zien, horen en
aanraken, wordt beïnvloed door het Europese recht. 

Uitzending van 2 oktober 2020

vrijdag 2 oktober 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Lousewies van der Laan, directeur is van Transparancy International Nederland. Ze vertelt hoe we het ervoor staat met corruptie in Nederland.   

Ook praten we over scheiden na een lang huwelijk. Met regisseur Niels van Koevorden en familie-mediator Antoinette Duenk. Want maandag wordt de documentaire ‘Tot de dood ons scheidt’ uitgezonden op NPO 2.

Uitzending van 1 oktober 2020

donderdag 1 oktober 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Inge de Wit, bestuursvoorzitter van ziekenhuis St. Jans Gasthuis in Weert. Samen met burgemeester Bengevoord uit Winterswijk praten we over de toekomst en het belang van de regionale ziekenhuizen. Naar aanleiding van een discussiestuk vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gericht op centralisatie van de zorg uiten de Wit en Bengevoord hun zorgen over de visie van de overheid.  

Traditioneel begint vandaag in China de Gouden week. Een reeks feestdagen om de stichting van de Volksrepubliek China te vieren, die op 1 oktober 1949 door Mao Zedong werd afgekondigd. Het land heeft het coronavirus grotendeels overwonnen, maar is het ook opgewassen tegen de verwachte 600 miljoen reisbewegingen? Na 11:00 uur meer met sinologe Manya Koetse.


Uitzending van 30 september 2020

woensdag 30 september 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden. We spreken
hem onder meer over de solidariteit die nu van de Friezen wordt gevraagd in de
tweede corona-golf.

Ook spreken we 100+ onderzoekers Henne Holstege en Nina Beker.
Door naar gezonde 100-plussers te kijken, proberen zij het geheim van
geestelijk gezond oud worden te ontrafelen.  

Uitzending van 29 september 2020

dinsdag 29 september 2020, 09:30 uur

Met spraakmaker Jeroen Smit en Agnes Koops, Lid van de Raad van Bestuur van PricewaterhouseCoopers kijken we naar het functioneren van accountants en het vertrouwen in de sector. Accountants hebben een belangrijke rol in deze coronatijd.

En de verdwijning en dood in 1998 van de 11-jarige Nicky Verstappen zorgde voor grote spanningen in het dorp waar hij woonde. Met de start van het proces tegen verdachte Jos B. staat de zaak weer volop in de schijnwerpers. Journalist Judith Janssen van De Limburger blikt terug op de maatschappelijke impact van de zaak, die zorgde voor grote breuklijnen in een hechte gemeenschap.

Uitzending van 28 september 2020

maandag 28 september 2020, 09:30 uurWe gaan het hebben over Abraham Kuyper. Een radicaal democraat, schrijft historicus Johan Snel in zijn nieuwe biografie over de gereformeerde staatsman, die een eeuw geleden overleed.

En vanwege de aanstaande Brexit zijn veel bedrijven in Engeland van plan om naar het Europese vasteland te verhuizen. Nederland is sterk aan het lobbyen om die bedrijven hiernaartoe te halen, het NFIA is een Nederlandse organisatie die namens Economische Zaken zich daar sterk voor maakt. Directeur Jeroen Nijland komt erover vertellen wat ze te bieden hebben. 

Uitzending van 25 september 2020

vrijdag 25 september 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Doreen Boonekamp, directeur ad interim van het Nederlandse Film Festival. Vandaag start het Nederlands Filmfestival - dat er vanwege alle coronamaatregelen anders uitziet dan anders. 100 bioscopen, verspreid over meer dan 70 steden, doen mee.  

En in Amerika is ketamine al goedgekeurd voor de behandeling van therapieresistente depressies. Het middel is veelbelovend, zegt psychiater Robert Schoevers, maar er zijn nog veel vragen over met name langetermijneffecten en veiligheid. Hij komt vertellen hoe ver we in Nederland zijn.

Uitzending van 24 september 2020

donderdag 24 september 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Andre Rouvout. Hij begon in augustus als voorzitter van GGD-GHOR, de koepel van 25 regionale GGD’en. In een tijd dat afdelingen het bron-onderzoek niet meer aankunnen en aan de mensen zelf overlaten, de wachttijden bij teststraten toenemen en het aanvragen van een test ook niet één-twee-drie voor elkaar is. Rouvoet vertelt over zijn eerste hectische weken en zijn toekomstplannen.  

En na de geboorte van een kindje gaat alle aandacht naar de nieuwe baby. Ouders verliezen elkaar daarom soms uit het oog. Hoe hou je je partnerrelatie goed als nieuwe ouders? Kind- en gezinscoach Marieke Lips schreef het boek ‘Partners door dik en dun’, waarin ze deze vraag beantwoordt.

Uitzending van 23 september 2020

woensdag 23 september 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Andre Rouvout.
Hij begon in augustus als voorzitter van GGD-GHOR, de koepel van 25 regionale
GGD’en. In een tijd dat afdelingen het bron-onderzoek niet meer aankunnen en
aan de mensen zelf overlaten, de wachttijden bij teststraten toenemen en het
aanvragen van een test ook niet één-twee-drie voor elkaar is. Rouvoet vertelt
over zijn eerste hectische weken en zijn toekomstplannen.  

In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Elger van der Wel.

En na de geboorte van een kindje gaat alle aandacht naar de nieuwe baby. Ouders
verliezen elkaar daarom soms uit het oog. Hoe hou je je partnerrelatie goed als
nieuwe ouders? Kind- en gezinscoach Marieke Lips schreef het boek ‘Partners
door dik en dun’, waarin ze deze vraag beantwoordt.

Uitzending van 22 september 2020

dinsdag 22 september 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Roger van Boxtel. Hij zwaait af bij NS, het bedrijf waar hij ruim vijf jaar geleden als president-directeur werd aangesteld om orde op zaken te stellen. Met succes, maar de coronacrisis heeft er ook bij de spoorwegen ingeslagen als een bom.

In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Ingrid Spijkers.
En vanmiddag wordt de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar uitgereikt. Hoe hebben spotprentmakers de coronacrisis in beeld vertaald? In de studio hoogleraar illustratie en juryvoorzitter Saskia de Bodt en met de winnaar van vorig jaar, Richard van der Laken.

Uitzending van 21 september 2020

maandag 21 september 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is Roline de Wilde, directeur van de Kindertelefoon. Vandaag
begint de Week tegen het pesten. De kindertelefoon signaleert dat sinds
de coronamaatregelen met name digitaal pesten is toegenomen. Daarom
lanceert de kindertelefoon vandaag de campagne Hoe gaat het met jou vandaag?, die kinderen, ouders en leerkrachten moet stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan.

In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Hansje van de Beek.

To be or not to be?
Spoken word-poet Y.M.P en het Rotterdams Filharmonisch Orkest gaan met
deze eeuwenoude vraag aan de slag in hun nieuwe voorstelling ‘TO BE.’ Y.M.P  vertelt over deze bijzondere muzikale samenwerking en hoe het verleden van zijn moeder het theaterstuk inspireerde.
 


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1