appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 14 juli 2020

dinsdag 14 juli 2020, 09:30 uur

Terwijl wij in de ban waren van de coronacrisis, vond op de Middellandse Zee een confrontatie plaats tussen Frankrijk en Turkije. De spanningen in de NAVO lopen opnieuw hoog op. Wat is de Turkse president Erdogan precies van plan? En wat heeft de oorlog in Libië daarmee te maken? We bespreken het met Spraakmaker en oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm en filosoof en politicoloog Haroon Sheikh.
In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Joost Oranje.Vandaag wordt de eerste Arabische missie naar Mars gelanceerd. En later dit jaar gaan ook de Europese, Amerikaanse, Russische en Chinese organisaties weer zo’n 500 miljoen kilometer reizen naar Mars. We praten er over met Inge Loes ten Kate, astrobiologe en Marskenner.  

Uitzending van 13 juli 2020

maandag 13 juli 2020, 09:30 uur

Meer bewegen is goed voor de mens. En het zou ons zelfs kunnen beschermen tegen het Corona-virus. We praten erover met hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder, vandaag onze Spraakmaker, die langsging bij verschillende ministers om zijn verhaal over ‘meer bewegen’ aan de man te brengen.

In het Mediaforum zitten Hasna el Maroudi en Angela de Jong.

Vandaag kiest het Surinaamse parlement een nieuwe president. Het ziet ernaar uit dat het Chan Santokhi wordt, die bijna twee maanden geleden de verkiezingen won. We praten erover met jurist en oud-PvdA-politicus Owen Venloo. Hij kent Santokhi persoonlijk en is erg blij met zijn verkiezingswinst. Wat gaat de nieuwe president het land brengen?

Uitzending van 10 juli 2020

vrijdag 10 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 9 juli 2020

donderdag 9 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is André Seebregts, nadat de Hoge Raad twee weken geleden besloot dat Nederland IS-vrouwen en hun 56 kinderen niet hoeft terug te halen uit opvangkampen begint hij nu een individueel kort geding voor één van de vrouwen.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Henrike van Gelder.

Nu er geen echte sportwedstrijden te zien zijn, is het genre sportdocumentaire populair. Of het nu gaat om een documentaire over Maradonna of de bejubelde reeks over Michael Jordan, The Last Dance. Die laatste serie werd uitgezonden door Netflix en dus kunnen concurrerende streamingsdiensten niet achterblijven. Apple+ lanceert morgen zeven shortform sportdocumentaires met de allergrootste sporters ter wereld. Sportmarketeer Bob van Oosterhout en documentairemaker Kees Jongkind zijn te gast.

Uitzending van 8 juli 2020

woensdag 8 juli 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker vandaag is Anneke van Zanen-Nieberg. Zij is nu ruim een jaar actief als voorzitter van Sportkoepel NOC*NSF. In plaats van afreizen naar Tokio voor de Olympische Spelen moest zij zich opeens het vuur uit de sloffen lopen om Nederlandse sportverenigingen heelhuids door de coronacrisis te loodsen.
In het Mediaforum zitten Mireille van Ark en Elger van der Wel.
En: in de gemeenteraad van Baarn gaat het over de plannen voor Paleis Soestdijk. In 2017 werd het Paleis verkocht. Met Justine Marcella, hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten, hebben we het over de plannen en het paleis door de eeuwen heen.

Uitzending van 7 juli 2020

dinsdag 7 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmaker en theatermaker
Hans Aarsman maakte een audiotour voor zijn jubilerende Rijksakademie in
Amsterdam. Die bestaat 150 jaar. Het werd een eigenzinnig eerbetoon aan 9 van
de 450 openbare werken van de academie.

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Jaap van Zessen.Daarnaast is het vandaag 15
jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk werd opgeschrikt door de ‘London
bombings’. Moslimextremisten bliezen zich op in metro en bus, met 56 doden en
ruim 700 gewonden tot gevolg. Correspondent Lia van Bekhoven deed verslag van
de aanslag en de nasleep.

Uitzending van 6 juli 2020

maandag 6 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Louise Vet, emeritus-hoogleraar evolutionaire ecologie. Zij wil de biodiversiteit in Nederland fors vergroten. “Biodiversiteit is de basis van het leven”. Maar wat betekent dat concreet en waarom is het zo belangrijk voor mens en natuur?

In het Mediaforum zitten Ronald Ockhuysen en Ingrid Spijkers.

En drie zonneboten van de Young Solar Challenge gaan proberen in vijf dagen langs alle elf Friese steden te varen. Wij zijn vandaag bij de start in Leeuwarden. Joris Melkert, die we kennen als luchtvaartdeskundige, is begeleider van de Challenge. En in de studio.

Uitzending van 3 juli 2020

vrijdag 3 juli 2020, 09:30 uur

De Dalai Lama heeft zijn
mantra’s op muziek gezet. Het album ‘Inner World’ verschijnt op 6 juli, de 85e
verjaardag van de Tibetaanse geestelijk leider. Erica Terpstra
is Spraakmaker en al lang in de ban het boeddhisme, heeft de Dalai Lama
meerdere keren ontmoet en komt vertellen over het belang van de Dalai Lama,
voor wie het dit jaar ook nog eens 80 jaar geleden is dat hij werd gekozen voor
zijn functie als Dalai Lama.

In het Mediaforum zitten Dieuwertje Kuijpers, Hasna El Maroudi en Clarice Gargard.En Ton Schumacher heeft dit
jaar de belangrijke Stevinpremie gekregen. De 2,5 miljoen euro gaat hij
besteden aan zijn baanbrekende onderzoek naar het immuunsysteem om zo de
definitieve genezing van kanker een stapje dichterbij te krijgen.

Uitzending van 2 juli 2020

donderdag 2 juli 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is journalist en geograaf Floor Milikowski. Met haar spreken over het Airbnb-verbod dat sinds deze week geldt in het centrum van Amsterdam. Een groot deel van de Amsterdammers ondertekende onlangs een petitie tegen massatoerisme. Milikowski schrijft al jaren over de veranderende stad. Is er sprake van een kantelpunt?  

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Arno Kantelberg.

En de Tweede Kamer gaat vandaag op zomerreces. Met politiek commentatoren Kees Boonman en Wouter de Winther blikken we terug op een ingrijpend politiek jaar, en blikken we vooruit op het komende verkiezingsjaar.    

 

Uitzending van 1 juli 2020

woensdag 1 juli 2020, 09:30 uur

Sanne Wallis de Vries had net een keer haar nieuwe voorstelling KOM gespeeld toen ze door corona noodgedwongen de rest van haar theatertour moest afgelasten. Nu is ze terug met de nieuwe interactieve voorstelling HEEL waarmee ze 4 en 5 juli in Carré staat. Daarnaast is ze deeltijd interim activist, ze zet zich in om de kleine theaters te redden.
In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Freek Staps.
En Duitsland begint vandaag aan het voorzitterschap van de Europese Unie. Het laatste grote internationale optreden van Angela Merkel, die er alles aan gelegen is om het tot een succesvol einde te brengen. Europa staat onder druk.
 

Uitzending van 30 juni 2020

dinsdag 30 juni 2020, 09:30 uur

Tijdens de lockdownperiode zijn Nederlanders meer gaan lezen. Nu breekt de zomervakantieperiode aan: een tijd dat er sowieso sneller een boek wordt gepakt. Die ontwikkeling zou eigenlijk moeten blijven. Daarover praten onze Spraakmaker van vandaag Eveline Aendekerk van het CPNB en neuropsycholoog Jelle Jolles, die veel onderzoek heeft gedaan naar de invloed van lezen op onze hersenen.
In het Mediaforum zitten Pieter Klok en Angela de Jong.
Verder gaan we het hebben over België. Vandaag is het 60 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Koning Leopold II verwierf Congo in 1885, beschouwde het als zijn privé-bezit en met harde hand dwong hij Congolezen te werken op plantages. Vele miljoenen Congolezen stierven tijdens dit schrikbewind. Een beeld van hem in Gent wordt vandaag verwijderd en tot verrassing van velen is vandaag bekend geworden dat de huidige koning ‘diepste spijt betuigt voor de wonden uit het verleden’. Maar dat zijn geen excuses. Gaat dit ver genoeg? Paul Beloy komt erover praten. Hij werd geboren in Congo, had een carrière als profvoetballer in België en zet zich in voor het terugdringen van racisme.

Uitzending van 29 juni 2020

maandag 29 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is voormalig
CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. De Chinese overheid is bezig met een omstreden
veiligheidswet voor Hongkong. Critici vrezen dat de wet het einde van een vrij
Hongkong betekent. We praten erover door met Ferrier, die vijf jaar in Hongkong
heeft gewoond, en Bart Groothuis, lid van het Europees Parlement namens de VVD.

In het Mediaforum zitten Gijs Groenteman en Avi Bhikhie.De zomervakanties staan op het
punt van beginnen en voor velen zal dat dit jaar in eigen land zijn. Dat
betekent voor de Veluwe een kleine 2 miljoen bezoekers voor musea en natuur. En
dat in een tijd van de 1,5m-maatregel, van tijdslots in musea… Vanaf deze week
kun je op een kaart zien hoe druk het is op en rond de Veluwe. Herre Dijkema is
algemeen directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, en legt uit waarom dit
een uniek systeem is.

Uitzending van 26 juni 2020

vrijdag 26 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 25 juni 2020

donderdag 25 juni 2020, 09:30 uur

Deze week verschijnt de biografie ‘Sneijder’ over de oud-topvoetballer Wesley Sneijder. Kees Jansma, sportjournalist en oud- perschef van het Nederlands Elftal, heeft op verzoek van Sneijder het boek geschreven. In Spraakmakers vertelt Jansma voor het eerst over ‘’het straatschoffie uit de Utrechtse wijk Ondiep, die ook tijdens zijn carrière regelmatig de verkeerde afslag nam.
In het Mediaforum zitten Ronald Ockhuysen en Hansje van de Beek.En Boudewijn Boots, directeur operaties bij Defensie tijdens de coronacrisis is te gast. Met hem spreken we over de terugkeer van het het marineschip de Karel Doorman en hoe defensie zich heeft ingezet tijdens deze coronacrisis.

Uitzending van 24 juni 2020

woensdag 24 juni 2020, 09:30 uur

Met journalist en historicus Hubert Smeets kijken we naar de (uitgestelde) overwinningsparade die vanochtend op het Rode Plein in Moskou wordt gehouden. Een belangrijk affiche voor president Poetin.In het Mediaforum zitten Hasna el Maroudi en Sandrina Hadderingh.En met Edgar Wortmann van stichting Ons Geld en Jaap Koelewijn hoogleraar Finance van Nyenrode University spreken we over de toekomst van ons geldstelsel. Moet er een aparte bankrekening komen los van de traditionele banken?

Uitzending van 23 juni 2020

dinsdag 23 juni 2020, 09:30 uur

Nu de eerste golf in de
coronacrisis tot stand lijkt gebracht, kunnen we eens met wat meer rust naar de
zorg kijken. De druk was erg groot de afgelopen maanden, maar de crisis heeft
ook nieuwe inzichten gebracht. We praten erover met huisarts Danka Stuijver en
intensivist Hugo Touw.

In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Marc Chavannes.En: wat is er romantischer dan
een stijlvol diner in een rijdende trein? Het spoorwegmuseum in Utrecht opent
vandaag de tentoonstelling tosti’s, truffels, treinen. Met conservator Tuur
Verdonck bespreken we het bloemrijke verleden en heden van eten en drinken op
en rond het spoor.

Uitzending van 22 juni 2020

maandag 22 juni 2020, 09:30 uur

Roger van Boxtel, president-directeur van de NS, is onze Spraakmaker vandaag. We bespreken met hem hoe het de NS vergaat tijdens de crisis. En hoe moet het bedrijf verder?
In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Arjen Fortuin.En vandaag wordt de herziene verzie van de Canon van Nederland gepresenteerd. Jean-Marc van Tol is tekenaar van Fokke en Sukke en heeft met hen ook ooit een canon gemaakt, die al is herzien. De striptekenaar komt uitleggen hoe je een canon aanpast aan de huidige tijd.

Uitzending van 19 juni 2020

vrijdag 19 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is onderhandelingsexpert en politicoloog Tim Masselink. We praten met hem over de top van Europese regeringsleiders die deze ochtend per videoverbinding van start gaat. Belangrijkste punt op de agenda: het herstelfonds dat moet helpen de economische schade van de coronacrisis te repareren.
In het Mediaforum zitten Zoë Papaikonomou en Renzo Veenstra.En vandaag komen twee giganten uit de popmuziek met onbekend werk. Bob Dylan presenteert een nieuw album, Rough and Rowdy Ways en Neil Young stofte een oude plaat uit 1975 af en brengt die vandaag alsnog uit: Homegrown. Met popjournalist van de Volkskrant Gijsbert Kamer bespreken we de platen en vragen we ons af of het goed is dat deze dino’s maar door blijven rocken.

Uitzending van 18 juni 2020

donderdag 18 juni 2020, 09:30 uur

‘Een monsterverbond’, kopt de Telegraaf over de samenwerking tussen zeventien belangrijke organisaties, van Bouwend Nederland en Techniek Nederland tot de Woonbond en Vereniging Eigen Huis. Zij bieden vandaag een noodplan aan bij de Tweede Kamer. Voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen legt uit hoe we de woningmarkt een impuls kunnen geven.
In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Henrike van Gelder.
En dierenasiels krijgen veel vechthonden in de opvang, een probleem dat al langer speelt. Maar nu blijkt uit onderzoek van Reporter Radio dat deze gevaarlijke honden, met alle risico’s van dien, vaak wel worden herplaatst bij een eigenaar ook al is het bekend dat de hond in kwestie gevaarlijk is.

Uitzending van 17 juni 2020

woensdag 17 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmaker van vandaag is boswachter Arjan Postma.De Korenwolf. Kent u hem nog? Het hamstertje werd in 1999 gered van uitsterving, zorgde voor het stopzetten van bouwprojecten. Maurice la Haye promoveert vanmiddag op het diertje en zijn proefschrift geeft al een idee van het antwoord op de vraag of het geen weggegooid geld is: De hamster in Nederland… van plaagdier tot icoon van een soortenrijk agrarisch landschap. In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Elske Schouten.
Later schuift ook Nienke Bakker aan, conservator van het Van Gogh Museum. Een brief van Vincent van Gogh werd gisteren voor 210.600 euro geveild. Wat is er zo bijzonder aan die brief, en is die de opbrengst waard?

Uitzending van 16 juni 2020

dinsdag 16 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer. Ze praat samen met Lauren Lauret, docent Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, over de geschiedenis van onze Staten-Generaal.
In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Marc Josten.
En na bijna drie maanden lang grotendeels afgesloten te zijn geweest voor de buitenwereld, zijn de meeste verpleeghuizen gisteren beperkt opengegaan. Na elf uur praten we met arts en filosoof Bert Keizer. Hij heeft kritiek op de manier waarop de verpleeghuizen werden afgesloten en vindt dat we voortaan beter op onze ouderen moeten passen.

Uitzending van 15 juni 2020

maandag 15 juni 2020, 09:30 uur

Ondanks alle versoepelingen in de corona-maatregelen is er nog geen licht aan het eind van de tunnel voor de evenementenbranche. Het werk van tienduizenden uit de branche staat op de tocht. Hoe denken ze zelf te kunnen organiseren onder de huidige regels?
In het Mediaforum speciale aandacht voor het overlijden van Aad van den Heuvel. Te gast zijn Aart Zeeman, Ton Verlind en Sven Kockelmann.
En vandaag is het precies 70 jaar geleden dat Koningin Juliana in Rotterdam de manifestatie Rotterdam Ahoy’ opende. Het is de eerste van een serie Rotterdamse manifestaties, om te laten zien wat de stad in haar mars heeft, maar ook om de moraal van de bevolking op te krikken.

Uitzending van 12 juni 2020

vrijdag 12 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 10 juni 2020

woensdag 10 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 9 juni 2020

dinsdag 9 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 8 juni 2020

maandag 8 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 5 juni 2020

vrijdag 5 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 4 juni 2020

donderdag 4 juni 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Frank
Helmink van Bumacultuur. Met hem praten we over een online eindexamenfeest voor
scholieren, het is namelijk ‘nationale slaagdag’. 

In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Haroon Ali.Ook vandaag: Transavia gaat
weer vliegen. Betekent dit dat de prijsvechters weer vliegen als vanouds? Met
Ron Louwerse, de directeur van Rotterdam Airport, en luchtvaarteconoom Floris
de Haan praten we erover door.

Uitzending van 3 juni 2020

woensdag 3 juni 2020, 09:30 uur

Mark Vermeulen directeur van Aidsfond - Soa Aids Nederland is bij ons te gast. Hij komt vertellen dat de coronacrisis er misschien wel voor kan zorgen dat het aantal HIV-besmettingen in Nederland gaat dalen.

In het Mediaforum zitten Nikki Sterkenburg en Leonard Ornstein.

De wereld van de wetenschap wordt al langer niet meer gezien als hét bastion van ‘de waarheid’. Anno 2020 worden feiten niet per se meer aangezien voor waarheid. Maar in hoeverre is de wetenschap hier zelf verantwoordelijk voor? Onderzoeksjournalist Vincent Harmsen dook in de wereld van de industrieën die wetenschap inzetten als PR en komt hierover praten in ons programma.

Uitzending van 2 juni 2020

dinsdag 2 juni 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker van vandaag is Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. Ze ontving de afgelopen weken meer dan honderd meldingen van problemen die mensen met een beperking ervaren tijdens de coronacrisis. Samen met ‘minister van Gehandicaptenzaken'Rick Brink werpen we een blik op de meest opvallende zaken. In het Mediaforum zitten Mireille van Ark en Jaap van Zessen.
Over de hele wereld zijn onderzoekers op zoek naar een vaccin. Dat duurt nog even. Toch weten onderzoekers steeds meer over de ziekteverschijnselen van Corona. En dat is goed nieuws, want daardoor wordt de behandeling van zieke patiënten efficiënter. We praten hierover door met Ruud Coolen van Brakel, directeur Instituut Verantwoord Medicijngebruik.

Uitzending van 1 juni 2020

maandag 1 juni 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 29 mei 2020

vrijdag 29 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 28 mei 2020

donderdag 28 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 27 mei 2020

woensdag 27 mei 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Rens van Tilburg, directeur Sustainable Finance Lab. Met hem hebben we het over het beoogde economische herstelplan dat de Europese Commissie vandaag presenteert. 
In het Mediaforum zitten Pieter Klok en Hansje van de Beek.
En oud-presidentcommissaris Jacques Schraven bespreekt met ons de laatste ontwikkelingen bij TaTa Steel.

Uitzending van 26 mei 2020

dinsdag 26 mei 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker van vandaag is Alexander Pechtold. Nu is hij directeur van het CBR. Maar u kent hem natuurlijk ook als voorman van D66. Pechtold komt vertellen over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen in coronatijd, maar zal ook zijn licht laten schijnen over de actualiteit.
In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Kees Boonman.En ook in de uitzending: het Coronavirus waart al een tijd rond en heeft op sportgebied voor veel afgelastingen gezorgd. In de virtuele sportwereld is er echter geen sprake van bedreiging door het virus. De populariteit van esport is met de komst van het Coronavirus sterk toegenomen.

Uitzending van 25 mei 2020

maandag 25 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 22 mei 2020

vrijdag 22 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. In de week waarin het kabinet een tweede steunpakket voor ondernemers presenteerde, richten wij de blik naar voren. Hoe moet Nederland in de aanloop naar de miljoenennota van 2021 in de wedstrijd gaan zitten?
In het Mediaforum zitten Sjirk Kuijper en Catherine Keyl.
En nu de coronacrisis alweer even voortduurt komen steeds meer de gevolgen ervan aan het licht. Zo ook op het gebied van witwaspraktijken. Want wat blijkt: de coronacrisis biedt criminelen meer kansen om hun geld wit te wassen. Reporter Radio dook in de wereld van het criminele geld en samen met Hans Nelen, hoogleraar criminologie en Jolien de Vries van Reporter Radio bespreken we de meest opvallende zaken.

Uitzending van 20 mei 2020

woensdag 20 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is columnist Gijs Groenteman. Met hem praten we, een dag voor de 25ste sterfdag van Annie M.G. Schmidt, over de nalatenschap van de schrijfster. Ook Joke Linders praat mee over werk van Schmidt dat minder bekend is.
In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Margriet Brandsma.
En vandaag zouden er in Syrië parlementsverkiezingen worden gehouden. Maar in verband met corona zijn die uitgesteld. Toch ligt het politieke leven in het Midden-Oosten niet stil. RTL-correspondent Olaf Koens vertelt over de invloed van corona op de spanningen in zijn regio.

Uitzending van 19 mei 2020

dinsdag 19 mei 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker vandaag is Onno Hoes, voorzitter van de makelaarsvereniging NVM. Vooralsnog lijkt de coronacrisis relatief weinig invloed op de woningmarkt te hebben. Hoe bereiden makelaars en de vastgoedbranche zich voor op een mogelijke lange economische crisis?
In het Mediaforum zitten Charles Groenhuijsen en Zoë Papaikonomou.
En verder: gisteren is in Athene de Akropolis weer opengegaan voor het publiek. Maar wat heb je aan een toeristische trekpleister als er geen toeristen in je stad zijn? In Griekenland zijn relatief weinig besmettingen, maar een hele strenge lockdown. Correspondent Thijs Kettenis legt uit in wat voor spagaat het land zit.

Uitzending van 18 mei 2020

maandag 18 mei 2020, 09:30 uur

De Verenigde Naties brengen vandaag een rapport uit over de biodiversiteit. Die staat al jaren onder druk maar door de lockdown lijken meer dieren de stad op te zoeken. Bioloog Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en zangeres en onze Spraakmaker vandaag Frédérique Spigt onderzochten ooit samen het dierenleven in Rotterdam. Heeft Corona een gunstige uitwerking op de biodiversiteit?
In het Mediaforum zitten Ronald Ockhuysen en Arjen Fortuin.
En vandaag begint de jaarlijkse World Health Assembly, de Algemene Vergadering van de WHO. Maar in de aanloop is het meer over onderlinge ruzies en kritiek op de WHO gegaan, dan over de pandemie-bestrijding. Daarover praten we met veldepidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe en Brigit Toebes, hoogleraar Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief.

Uitzending van 15 mei 2020

vrijdag 15 mei 2020, 09:30 uur

New Scientist komt met een reeks interviews met wetenschappers die voorbij gaan aan de waan van de dag en beschrijven hoe corona onze maatschappij blijvend zal veranderen. Spraakmaker en hoofdredacteur van het tijdschrift Jim Jansen legt uit

En onze nieuwe anderhalve meter samenleving vraagt om nieuw gedrag. Maar hoe stuur je dat gedrag? Hoe zorg je er voor dat we niet op een kluitje gaan staan als we weer meer met het openbaar vervoer mogen? Bewegwijzeringsexpert Herbert Seevinck van ontwerpbureau Mijksenaar komt dat uitleggen.

Uitzending van 14 mei 2020

donderdag 14 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is fotograaf Ilvy Njiokiktjien. Met haar praten we over het belang van fotografie en de vraag wat hét beeld is van de coronacrisis. Ook Kees van de Veen praat mee. De fotograaf maakte een indringende reportage van een coronapatiënt op de intensive care.
In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Joost Oranje.
En we praten met Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Hij heeft net zijn jaarverslag aangeboden aan de Tweede Kamer. We hebben het hem over hoe we ervoor zorgen dat mensen weten waar ze terecht kunnen voor hulp en ondersteuning na de decentralisaties en waarom dat nu opeens beter gaat in deze tijden van corona.

Uitzending van 13 mei 2020

woensdag 13 mei 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad. Met haar praten we over de ontwikkeling op de arbeidsmarkt tijdens en na de coronacrisis.
In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Marc Josten.
En Gijsbert Kamer, muziekjournalist van de Volkskrant en zangeres Trijntje Oosterhuis vertellen over hun liefde voor soulzanger Stevie Wonder, die vandaag 70 jaar wordt.

Uitzending van 12 mei 2020

dinsdag 12 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Ed Nijpels. Gooit de coronacrisis roet in het eten van zijn klimaatakkoord?
In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Roos Schlikker.
En Ubel Zuiderveld is te gast, met hem hebben we het over de frietkraam die uit ons straatbeeld verdwijnt.

Uitzending van 11 mei 2020

maandag 11 mei 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Han ten Broeke en correspondent Lia van Bekhoven kijken we naar de nieuwe brexitonderhandelingen. Want dachten we begin dit jaar misschien nog volledig van de Brexitperikelen af te zijn is niets is minder waar. Er wordt nog steeds onderhandelt tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over een handelsakkoord en vandaag begint weer een onderhandelingsronde.
In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Angela de Jong.
En programmamaker Tom Kleijn komt vertellen over de tv-special die hij maakte over de vuurwerkramp in Enschede. Nabestaanden en betrokkenen vertellen over de ramp die 20 jaar na dato nog steeds een pijnlijk levende herinnering is.

Uitzending van 8 mei 2020

vrijdag 8 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Bero Beyer. Als directeur van het Nederlands Filmfonds praat hij over de gevolgen van de coronacrisis voor de filmindustrie. De bioscopen mogen binnenkort weer bezoekers ontvangen, maar zijn er al protocollen die het mogelijk maken ook de filmindustrie zelf weer op te starten?
In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Renzo Veenstra.
En in korte tijd werd Ernst Kuipers bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg hét boegbeeld van de acute (corona) zorg in Nederland. Maar hoe was het voor hem persoonlijk om tijdens deze uitzonderlijke tijd de kar te moeten trekken? Hoe kijkt hij terug op deze roerige periode en hoe kijkt hij naar de toekomst? Hij vertelt hierover in onze uitzending.

Uitzending van 7 mei 2020

donderdag 7 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker en cabaretier Diederik Ebbinge (De Luizenmoeder, Promenade) werd gevraagd een videoclip te maken voor Amsterdammers die in deze crisis hulp nodig hebben - of juist willen aanbieden.
In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Martha Riemsma.
En: met de trein naar het buitenland is in het algemeen nog steeds geen goed alternatief voor het vliegtuig. Maar misschien gaat dat veranderen als de coronacrisis voorbij is. Welke hordes moeten dan nog genomen worden? Dat bespreken we met de directeur van NS Internationaal, Heike Luiten.

Uitzending van 6 mei 2020

woensdag 6 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker van vandaag is John de Wolf. Precies 50 jaar geleden won Feyenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europa Cup 1 en schreef daarmee geschiedenis. Vandaag blikken we terug op deze historische gebeurtenis maar blikken we ook vooruit op de huidige stand van zaken bij zowel Feyenoord als de gehele voetbalwereld die gebukt gaat onder de coronacrisis.
In het Mediaforum zitten Roos Schlikker en Elger van der Wel.
En gisteren stemde de Poolse senaat tegen een controversiële wijziging van de kieswet – om per post te kunnen stemmen. De oppositie is tegen en vreest oneerlijke verkiezingen. Te gast zijn Michiel Blommestein, correspondent en Sophie in ‘t Veld, Europarlementariër voor D66.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1