appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NPO Radio 1 Special
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 18 september 2020

vrijdag 18 september 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 17 september 2020

donderdag 17 september 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 16 september 2020

woensdag 16 september 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker en directeur Arbeidsmarkt Randstad Marjolein ten Hoonte bespreken we de plannen van het kabinet om de arbeidsmarkt op gang te houden.
Het is de dag van de algemene politieke beschouwingen. Tussen 9.30 en 10.30 hoort
u in ons politieke forum politiek journalisten Sven Kockelmann, Kees
Boonman en Floor Bremer.


En Pieter Winsemius, oud-minister van VROM en lid van de WRR, vertelt over zijn nieuwe voetbalroman ‘Het Derde’, over het grote belang van sociale cohesie voor de samenleving en Mark Rutte’s VVD.

Uitzending van 15 september 2020

dinsdag 15 september 2020, 09:30 uur

Straks wordt de miljoenennota
officieel openbaar. We bespreken de uitgelekte plannen en berekeningen vast met
gasten uit het midden- en kleinbedrijf.

In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Joost Oranje.Ook spreken we op deze
atypische Prinsjesdag met Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse geschiedenis
aan de Universiteit Leiden. Hoe uniek is deze dag in de coronaperiode en wat
kunnen we veranderen om het democratische gehalte van Prinsjesdag te
benadrukken?

Uitzending van 14 september 2020

maandag 14 september 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker Martin van
Rijn moest Bruno Bruins vervangen als minister van Medische Zorg tijdens de
eerste maanden van de Coronacrisis. Nu heeft hij als Aedes-voorzitter een
sleutelrol in het aanpakken van een andere crisis: de woningnood.

In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Tom Kleijn.En onderaannemers die pakketten
bezorgen voor PostNL geven aan moeilijk rond te kunnen komen van het tarief dat
de Nederlandse marktleider in pakketbezorging biedt. Een deel heeft geen
pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook is er angst om openlijk
kritiek te uiten. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma De Monitor. We
praten erover na 11 uur.

Uitzending van 11 september 2020

vrijdag 11 september 2020, 09:30 uur

Vandaag wordt de winnaar van de Prinsjesfoto bekendgemaakt; de prijs voor de politieke foto van het jaar. We hebben verbinding met de winnaar op het Binnenhof en praten verder met Martijn Beekman - jarenlang de vaste Haagse fotograaf van de Volkskrant. Hoe is het gesteld met de politieke fotografie? Beekman is pessimistisch.

In het Mediaforum zitten Stéphane Alonso en Ward Wijndelts. 

Dit weekend in het Utrechtse Centraal Museum de expositie: “De ommuurde stad”. Geschiedenis van een stadsverdediging. De tentoonstelling gaat in op de al duizenden jaren durende zoektocht van de mens naar veiligheid en de rol die stadsmuren daar eeuwenlang in hebben gespeeld.

Uitzending van 10 september 2020

donderdag 10 september 2020, 09:30 uur

De coronacrisis lijkt tot nu toe een beperkte impact te hebben op hoe we ons voelen, dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Toch zijn er zorgen want een deel van de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis moet nog zichtbaar worden. Nieuwe problemen stapelen zich op oude problemen, wat de veerkracht van de samenleving onder druk kan zetten. Daarover praten we met Spraakmaker Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

In het Mediaforum zitten Ronald Ockhuysen en Henrike van Gelder.

Dat ‘going Dutch’ betekent dat iedereen bij een etentje zijn eigen maal betaalt, weten de meesten wel. Maar dat ‘Dutch Alps’ een schertsende term voor kleine borsten is en een Dutchman’s fart een zee-egel... wist u dat ook? En zo zijn er nog zo’n 500 andere uitdrukkingen waarbij ‘Dutch’ wordt in Engelstalige gebieden wordt gebruikt. In veel gevallen negatief. Gaston Dorren verzamelde de uitdrukkingen en schreef over de herkomst in The Dutchionary die vanaf vandaag in de winkel ligt. En komt er alles over uitleggen.

Uitzending van 9 september 2020

woensdag 9 september 2020, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is Nina Jurna, correspondent in Zuid-Amerika. Nu is ze in Nederland, maar normaal gesproken is ze gehuisvest in Rio de Janeiro, Brazilië. Hét land waarvan de president lange tijd het bestaan van het coronavirus ontkende, maar waar momenteel ook drie verschillende corona-vaccins op grote schaal worden getest. Waarom is Brazilië proeftuin voor het corona-vaccin geworden? En hoe kan het dat Brazilianen zo pro-vaccinatie zijn?

In het Mediaforum zitten Dieuwertje Kuijpers en Avi Bhikhie.

En Frida Kahlo fans komen vertellen waarom u in 2021 echt moet kennismaken met deze legendarische en bijzondere kunstenares.

Uitzending van 8 september 2020

dinsdag 8 september 2020, 09:30 uur

De vrouw van oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen heeft te horen gekregen dat ze borstkanker heeft. Over dat proces maakt Melissen nu de podcast: ‘Oorlog in je Lichaam’.

In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Mireille van Ark.

De Nederlandse overheid heeft de laatste jaren veel beleid ontwikkeld om de grote leefomgevingsproblemen aan te pakken. Maar dat leidt nog steeds niet tot structurele verandering. Om dat voor elkaar te krijgen, is meer betrokkenheid van de burgers nodig. Daarvoor pleit het Planbureau voor de Leefomgeving. Directeur Hans Mommaas geeft tekst en uitleg.

Uitzending van 7 september 2020

maandag 7 september 2020, 09:30 uur

Vandaag is onze Spraakmaker hoofdredacteur van de New Scientist Jim Jansen, met hem praten we over de wereldberoemde natuurkundige Stephan Hawking. Het boek dat over hem is geschreven gaat over vriendschap, zwarte gaten en over de verworven cultstatus van deze wetenschapper. Aan tafel hierover sluit ook aan: Jan Pieter van der Schaar, theoretisch natuurkundige.

In het Mediaforum zitten Paul Römer en Charlotte Nijs.
En verder: Duitsland is al de hele zomer in de ban van de Wirecard-affaire. Het ooit zo succesvolle fintechbedrijf blijkt schuldig te zijn aan een enorm fraudeschandaal, waarbij 1,9 miljard euro is zoekgeraakt. Het schandaal raakt niet alleen de Duitse economie, maar nu ook de Duitse politiek en zelfs de mogelijke opvolger van Angela Merkel. NRC-journalist Jorg Leijten hield het nieuws rondom de affaire de afgelopen maanden nauwlettend in de gaten en praat ons bij!

Uitzending van 4 september 2020

vrijdag 4 september 2020, 09:30 uur

Het was een zware week voor Loppersum. Het Groningse dorp werd opgeschrikt door twee aardbevingen en toezichthouder op mijnbouw SodM kondigde aan dat het in het huidige tempo nog 20 jaar duurt voordat alle onveilige huizen in het gebied zullen zijn versterkt. We bespreken het met Spraakmaker Hans Engels, waarnemend burgemeester van Loppersum.

In het Mediaforum zitten Jan-Kees Emmer en Catherine Keyl.

En met Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB, praten we over de kampeerliefde van de Nederlander. Al sinds 1910 gaan we er met onze tent op uit. Waarom eigenlijk? Buiter schreef er het boek ‘Naar Buiten’ over.

Uitzending van 3 september 2020

donderdag 3 september 2020, 09:30 uur

Hoe is het eigenlijk om oud te worden? Dat vroeg Anita Witzier zich af bij haar nieuwe serie van Anita wordt opgenomen, waarbij ze een kijkje neemt in de ouderenzorg. Die vraag blijkt al millennia oud, Cicero schreef er zelfs een boekje over. Emeritus hoogleraar Fik Meijer vertelt ons daar meer over.

In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Freek Staps.

Kardinaal Simonis is overleden. Journalist Gerard Klaasen interviewde hem in zijn carrière tientallen keren. We spreken hem over de kerkleider die bekend stond als rechtzinnig en conservatief, maar die ook mild bleek.

Uitzending van 2 september 2020

woensdag 2 september 2020, 09:30 uur

In juni zei Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, dat hij dichter op de bal wilde zitten en meer op actualiteit wilde adviseren. Is dat gelukt?

In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Marc Josten.

Deze maand viert Toppop z’n 50e verjaardag. Het programma was baanbrekend en internationaal bekend. Bij ons is Richard Groothuizen te gast. Als toenmalig archivaris van de AVRO kent hij, tot in detail, de hoogte- en dieptepunten van het programma.

Uitzending van 1 september 2020

dinsdag 1 september 2020, 09:30 uur

Vandaag schuift filmregisseur Mees Peijnenburg aan. Deze week debuteert zijn eerste speelfilm Paradise Drifters, een rauwe film over dakloze jongeren die afreizen naar Zuid-Europa en hun weg proberen te vinden in een harde wereld. Peijnenburg bespreekt hoe hij deze problematiek toch hoopvol heeft weten te brengen en hoe het is om te debuteren in tijden van corona.

In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Arjen Fortuin.

Het Museum Engelandvaarders bestaat deze week vijf jaar. Dat wordt gevierd met het theaterstuk ‘Wat zou jij doen?’, waarin jongeren worden geconfronteerd met keuzes die Engelandvaarders moesten maken. Paul Bartelings, zoon van een Engelandvaarder, en hoofdrolspeelster Julia van der Vlugt, vertellen hoe de verhalen van toen jongeren vandaag kunnen helpen bij de keuzes die ze moeten maken.

Uitzending van 31 augustus 2020

maandag 31 augustus 2020, 09:30 uur

Vanavond zendt de KRO-NCRV de documentaire Noodweer, ik ben niet begonnen uit. Daarin zien we het verhaal van mensen die uit noodweer iemand anders hebben verwond. Zoals Stef Haazelager die in 2011 een inbreker in zijn café met een bezem tegen zijn hoofd sloeg. Haazelager moest voorkomen vanwege poging tot doodslag en zijn leven werd nooit meer hetzelfde. We praten erover met Stef Haazelager zelf en met Spraakmaker en advocaat Cees Korvinus.

In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Angela de Jong.

Ook vandaag in onze uitzending: honderden fragmenten van 125 jaar aan filmgeschiedenis zijn samengevoegd tot één liefdesverhaal. Dat heeft regisseur Peet Gelderblom voor elkaar gekregen. Zijn film When Forever Dies gaat vanavond in wereldpremière in Eye, in het kader van het Imagine Film Festival en vandaag vertelt Gelderblom erover bij Spraakmakers.

Uitzending van 28 augustus 2020

vrijdag 28 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond en oud-politicus.

In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Renzo Veenstra.
Het brandseizoen in Brazilië is begonnen, brandhaarden laaien op in de Amazone. Niet alleen campagneorganisaties en actiegroepen vinden dat de ontbossing moet stoppen, ook grote investeerders vinden dat Brazilië meer moet doen. Daarover praten we met Peter van de Werf, specialist duurzaamheid bij Robeco.

En zangeres Imca Marina is bij ons te gast. Ze doet mee aan de Voice Senior, met haar deelname wil ze een voorbeeld zijn voor ouderen.

Uitzending van 27 augustus 2020

donderdag 27 augustus 2020, 09:30 uur

Sicco de Knecht, onze Spraakmaker vandaag, neemt afscheid als hoofdredacteur van Science Guide, Hij gaat werken met Frank Miedema; zij zijn bezig met een queeste om de wetenschap te veranderen. Alles moet openbaar worden, de waardering van publicaties moet anders. Gaat dat lukken?

In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Roos Schlikker.

En de belangrijkste fase in de strijd om het Amerikaanse presidentschap is nu echt begonnen. We kijken met Amerika-deskundige Frans Verhagen naar de recente Democratische en Republikeinse Conventie.

Uitzending van 26 augustus 2020

woensdag 26 augustus 2020, 09:30 uur

Vandaag in onze uitzending wielerkenner Maarten Ducrot over de Tour de France. Zaterdag vertrekt het peloton voor drie weken door Frankrijk. De aanloop was allerminst vlekkeloos voor veel ploegen en het seizoen werd al ontsierd door heftige valpartijen. Kan het wielrennen veiliger? Of: moet het wielrennen veiliger? En hoe dan? Maarten Ducrot schijnt er zijn licht over.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Elske Schouten.

Verder in de uitzending Maarten Prak, hoogleraar Economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht over zijn nieuwste boek Nederlands Gouden Eeuw. Dat ons land destijds geen echte regering had, wordt altijd als een gebrek beschouwd. Maar volgens Prak was het juist een voordeel en leerden we in die periode lessen die we vandaag de dag nog steeds gebruiken.

Uitzending van 25 augustus 2020

dinsdag 25 augustus 2020, 09:30 uur

Wonden in de vorm van vagina’s, heiligen zonder hoofd en druiven van bloed: Spraakmaker en kunsthistorica Wendelien van Welie bestudeert al jaren de bijzondere wijze waarop het lichaam werd afgebeeld tijdens de Middeleeuwen. We praten met haar verder over de ideeën achter deze wonderlijke verbeeldingen, de rol van religie en de invloed van de middeleeuwen op hedendaagse kunst.

In het Mediaforum zitten Sjirk Kuijper en Sandrina Hadderingh.
Na elf uur praten we met Nout Wellink, de oud-president van de Nederlandsche Bank. In zijn boek Ontgelden uit hij kritiek op de aanpak van de coronacrisis en waarschuwt hij voor een nieuwe Europese schuldencrisis.

Uitzending van 24 augustus 2020

maandag 24 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is regisseur Jean van de Velde. Hij is net klaar met de opnames voor een nieuwe tv-serie All Stars. Die is een vervolg op de succesvolle film uit 1997. Van de Velde verklapt alvast hoe het de personages bijna 25 jaar later vergaat, en vertelt over de maatschappelijke veranderingen die in de serie worden besproken.
In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Charlotte Nijs.
En de Syrische vredesbesprekingen in Geneve tussen het regime en de oppositie gaan vandaag na een maandenlange pauze weer verder. We bespreken de mogelijke uitkomst met conflictanalist Lambrecht Wessels en de Syrische Akram Al Saud, die vier jaar geleden naar Nederland vluchtte.

Uitzending van 21 augustus 2020

vrijdag 21 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 20 augustus 2020

donderdag 20 augustus 2020, 09:30 uur

We spreken uitgebreid met onze Spraakmaker Martin Sitalsing, politiechef Midden-Nederland, over diversiteit binnen de politie tegen de achtergrond van de rellen die plaatsvonden in Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag en Hoogeveen afgelopen week.
In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Paul Jansen.En met Michel Maas, voormalig correspondent in Zuid-Oost Azië hebben we het over de vierde vredesconferentie binnen vier jaar die van start is gegaan in Myanmar. Wat is de hoop dat dit het land brengt?

Uitzending van 19 augustus 2020

woensdag 19 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 18 augustus 2020

dinsdag 18 augustus 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Ineke Sluiter en Geert de Snoo, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie bekijken we hoe het nu echt gaat met de biodiversiteit in Nederland? In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Henrike van Gelder. En in ons tweede deel van de fietsserie gaat het over hoe de Dutch Cycling Embassy onze kennis exporteert door te laten zien aan andere landen hoe wij de ruimte hebben ingericht.

Uitzending van 17 augustus 2020

maandag 17 augustus 2020, 09:30 uur

Als nieuwe directeur van Transdev Nederland, het moederbedrijf van onder andere busvervoerder Conexxion, kwam Pier Eringa direct midden in een grote crisis. Hoe kan het bedrijf mensen op een veilig manier vervoeren? En hoe komt er ook nog geld binnen? We praten over een turbulent eerste half jaar.

In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Jaap van Zessen.

Steeds meer wereldsteden kiezen voor de fiets als alternatief voor de auto. De coronacrisis heeft dat versneld en er is nu zelfs sprake van een wereldwijde fietsrevolutie. Daarbij wordt vaak gekeken naar Nederland als hét voorbeeldland. Maar hebben we zelf wel in de gaten hoe goed we het hier hebben? Zouden we dan niet meer moeten waarderen of kan het allemaal nog veel beter?

Uitzending van 14 augustus 2020

vrijdag 14 augustus 2020, 09:30 uur

De voorzitter van de KNVB is bij ons te gast: Just Spee. Hoe denkt hij nu over het stilleggen van de Eredivisie?In het Mediaforum zitten Paul Römer en Elger van der Wel.En voor de regio Noord zit de vakantie er al weer op. Maandag beginnen daar de scholen. Waar lopen schooldirecteuren en docenten tegenaan en wat verwachten ze van het nieuwe schooljaar, met op de achtergrond een dreigende tweede coronagolf. Dat bespreken we met Jelmer Evers van de AOB en Marion Medema, directeur van obs De Vuurvlinder uit Appingedam.

Uitzending van 13 augustus 2020

donderdag 13 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 12 augustus 2020

woensdag 12 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is wetenschapsjournalist Diederik Jekel. Hij zit aan tafel met Lucy van der Helm, directeur van SIRE. Met het rap stijgende aantal coronabestemmingen vragen zij zich af of de juiste informatie iedereen wel bereikt. En hoe zou de communicatie beter kunnen?
 
In het Mediaforum zitten Sjirk Kuijper en Karin Sitalsing.
En de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties, verenigd in Giro555, houden morgen een nationale actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Vorige week zette een alom verwoestende explosie de Libanese hoofdstad in korte tijd compleet op zijn kop. We praten er over met minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Uitzending van 11 augustus 2020

dinsdag 11 augustus 2020, 09:30 uur

Morgen zou het grootste publieksevenement van Nederland, SAIL, van start zijn gegaan. Maar door corona is het vijfjarig zeilspektakel afgelast. Wat betekent het voor de historische vloot dat ze zich nu niet kunnen presenteren? SAIL-directeur Reineke Boot en Frank Ratelband van de Federatie Varend Erfgoed Nederland zijn te gast.

In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Joost Oranje.

En Egyptenaren gaan vandaag naar de stembus om te stemmen in de eerste Senaatsverkiezing van het land. De verkiezing moet de belangen van de revolutie gaan behartigen.Wordt het Noord-Afrikaanse land democratischer? We bespreken het met voormalig Midden-Oostencorrespondent Annabell van den Berghe.

Uitzending van 10 augustus 2020

maandag 10 augustus 2020, 09:30 uur

Jan Anton Rijsdijk (77)
verkocht zijn Rotterdamse havenbedrijf in de jaren negentig voor 100 miljoen
gulden. Vervolgens kocht hij een natuurgebied in België, waar hij landgoed
Markgraaf bouwde - inmiddels is het verkocht aan dj Afrojack. Momenteel is
Rijsdijk aan het ontspullen; vrijwel alles gaat de deur uit. ‘Ik wil straatarm
sterven’.

In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Bert Huisjes.En realityster Kylie Jenner
viert vandaag haar 23e verjaardag. Volgens journalist en filosoof Doortje
Smithuijsen een fascinerende vrouw die op haar Instagramaccount met 188 miljoen
volgers als niemand minder de maakbaarheid van het leven uitstraalt. Wie is
deze jonge (bijna-)miljardair? Wat maakt haar zo bijzonder? En heeft zij hét
schoonheidsideaal van dit decennium neergezet?

Uitzending van 7 augustus 2020

vrijdag 7 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 6 augustus 2020

donderdag 6 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 5 augustus 2020

woensdag 5 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 4 augustus 2020

dinsdag 4 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 3 augustus 2020

maandag 3 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 31 juli 2020

vrijdag 31 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 30 juli 2020

donderdag 30 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 29 juli 2020

woensdag 29 juli 2020, 09:30 uur

Een spannende dag voor Spraakmaker en museumdirecteur Paul Mosterd. In zijn museum De Hermitage in Amsterdam vindt vandaag een belangrijke operatie plaats. Buiten het oog van het publiek worden belangrijke juwelen uit de juwelententoonstelling omgewisseld. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman weet alles over deze bijzondere exemplaren en vertelt over de rijke historie ervan.

In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Arno Kantelberg.

En met Arabist Laila al-Zwaini gaan we het hebben over de hadj naar Mekka. De pelgrimstocht voor moslims die gisteren van start ging, ziet er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren met slechts duizend bezoekers in tegenstelling tot miljoenen. Voor de religieuze gemeenschap en de economie van Saoedi-Arabië brengt dat problemen met zich mee, maar het lost ook problemen op.

Uitzending van 28 juli 2020

dinsdag 28 juli 2020, 09:30 uur

Ze trokken de afgelopen jaren
meermaals samen op: Merkel en Macron, waarbij de eerste nu toch echt bezig
lijkt met haar afscheid van het Duitse én Europese toneel. Wordt de Franse
president de opvolger als officieuze leider in Europa? En hoe staat het
eigenlijk met zijn populariteit in Frankrijk? Ed Kronenburg, voormalig
ambassadeur in Parijs, kent Macron persoonlijk uit zijn tijd voordat hij
president was. Een profielschets.

In het Mediaforum zitten Sjirk Kuijper en Roos Schlikker.En na 34 jaar houdt ook het
Britse muziekblad QMagazine op te bestaan. Volgens kenner en
Volkskrant-journalist Gijsbert Kamer een teken aan de wand voor de
muziekjournalistiek. Die lijkt er voor lezers en artiesten steeds minder toe te
doen.

Uitzending van 27 juli 2020

maandag 27 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is schrijver en presentator Splinter Chabot. Dit weekend startte het alternatieve programma van de Pride. Splinter beschreef in zijn debuutroman ‘Confettiregen’ hoe moeilijk hij zijn coming-out vond, ondanks dat hij opgroeide in een ontzettend tolerant gezin. Hij gaat erover in gesprek met schrijver en programmamaker Pete Wu. Voor hem is het nog steeds onmogelijk om met zijn ouders met Chinese achtergrond een open gesprek over zijn geaardheid te voeren.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Gert-Jaap Hoekman.

Met hoofdredacteur van Medisch Contact Bertho Nieboer en emeritus hoogleraar Medische Geschiedenis Mart van Lieburg praten we over het 75-jarig bestaan van Medisch Contact. Het Medisch Contact was in de bezettingsjaren een verzetsgroep van artsen. Voor welke dilemma’s stonden artsen tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Uitzending van 24 juli 2020

vrijdag 24 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 23 juli 2020

donderdag 23 juli 2020, 09:30 uur

De restaurants zijn weer open maar hebben het zwaar vanwege de corona-maatregelen. De eerste ontslagen dienen zich al bij cateraars en restaurantketens. Spraakmaker en culinair ondernemer Julius Jaspers neemt met ons de laatste stand van zaken door.

In het Mediaforum zitten Catherine Keyl en Marc Josten.

Nicole Buch ging voor een nieuw seizoen van Buch in de Bajes de grens over. Ze bezocht drie bijzondere gevangenissen in Italië, Uruguay en Georgië en zag daar grote verschillen in de vrijheden en privileges van de gedetineerden.

Uitzending van 22 juli 2020

woensdag 22 juli 2020, 09:30 uur

Oud schaatser en ondernemer Mark Tuitert is onze spraakmaker. Hoe ga je als bedrijf om met de economische malaise in deze periode? Tuitert geeft motivatielessen voor bedrijven, hoe blijf je in deze tijd als bedrijf gemotiveerd?
In het Mediaforum zitten Jan-Kees Emmer en Karin Sitalsing.
En in Duitsland wordt morgen uitspraak gedaan tegen de 93-jarige nazi-kampbewaarder Bruno D. Met emeritus-hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies Johannes Houwink ten Cate bespreken we waarom justitie in Duitsland dit soort zaken in de loop der jaren steeds harder is gaan aanpakken.

Uitzending van 21 juli 2020

dinsdag 21 juli 2020, 09:30 uur

Met Alexander Rinnooy Kan, oud-SER voorzitter en voormalig D66 senator, praten we over de bundel waaraan hij meewerkte: Na de quarantaine. Hierin blikken denkers, bestuurders en wetenschappers terug en vooruit op de corona-crisis.

In het Mediaforum zitten Pieter Klok en Avi Bhikhie.

En op de dag dat de Vierdaagse zou beginnen spreken we met presentator en wandelliefhebber Twan Huys over waarom wandelen zo waardevol is.

Uitzending van 20 juli 2020

maandag 20 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 17 juli 2020

vrijdag 17 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 16 juli 2020

donderdag 16 juli 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 15 juli 2020

woensdag 15 juli 2020, 09:30 uur

Eigenlijk zou oud-topsporter
Conny van Bentum in Zuid-Korea zitten als arts van het Nederlands hockeyteam.
In plaats daarvan wandelt ze in Loosdrecht en draaide ze extra uren als
huisarts in coronatijd.

In het Mediaforum zitten Nikki Sterkenburg en Haroon Ali.En vocht Nederland jarenlang tegen
het water, nu heeft het juist te kampen met ernstige droogte. Ons wacht een
grote natuurramp, zegt hydroloog Niko Wanders. Klopt, zegt Ruud Bartholomeus
(ook hydroloog), maar daar zijn creatieve oplossingen voor te bedenken. Boeren
kunnen hun land bewateren met restwater van een bierbrouwerij, bijvoorbeeld.

Uitzending van 14 juli 2020

dinsdag 14 juli 2020, 09:30 uur

Terwijl wij in de ban waren van de coronacrisis, vond op de Middellandse Zee een confrontatie plaats tussen Frankrijk en Turkije. De spanningen in de NAVO lopen opnieuw hoog op. Wat is de Turkse president Erdogan precies van plan? En wat heeft de oorlog in Libië daarmee te maken? We bespreken het met Spraakmaker en oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm en filosoof en politicoloog Haroon Sheikh.
In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Joost Oranje.Vandaag wordt de eerste Arabische missie naar Mars gelanceerd. En later dit jaar gaan ook de Europese, Amerikaanse, Russische en Chinese organisaties weer zo’n 500 miljoen kilometer reizen naar Mars. We praten er over met Inge Loes ten Kate, astrobiologe en Marskenner.  

Uitzending van 13 juli 2020

maandag 13 juli 2020, 09:30 uur

Meer bewegen is goed voor de mens. En het zou ons zelfs kunnen beschermen tegen het Corona-virus. We praten erover met hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder, vandaag onze Spraakmaker, die langsging bij verschillende ministers om zijn verhaal over ‘meer bewegen’ aan de man te brengen.

In het Mediaforum zitten Hasna el Maroudi en Angela de Jong.

Vandaag kiest het Surinaamse parlement een nieuwe president. Het ziet ernaar uit dat het Chan Santokhi wordt, die bijna twee maanden geleden de verkiezingen won. We praten erover met jurist en oud-PvdA-politicus Owen Venloo. Hij kent Santokhi persoonlijk en is erg blij met zijn verkiezingswinst. Wat gaat de nieuwe president het land brengen?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1