appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 5 maart 2021

vrijdag 5 maart 2021, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 4 maart 2021

donderdag 4 maart 2021, 09:30 uur

De paus gaat morgen naar Irak, wij bespreken met Vaticaankenner Stijn Fens of dat wel een verstandig plan is in deze tijden.

In het Mediaforum zitten Sandrina Hadderingh en Marc Josten.

En wat ging er mis in 2007 bij FC Utrecht? Er werden door toenmalig sponsor Phanos gouden bergen beloofd maar wat volgde was een bestuurscrisis van de zwaarste soort. Rob van Scheers schreef er een boek over.

Uitzending van 3 maart 2021

woensdag 3 maart 2021, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij ziet dat Nederland voor een aantal grote keuzes staat, die nú moeten worden genomen. 

De Star-spangled Banner is vandaag precies 90 jaar het officiële Amerikaanse volkslied. Maar wist u dat de melodie afkomstig is een Engels drinklied? Historicus en Amerikakenner Rutger van der Hoeven legt het uit. 

En in het mediaforum laten politiek verslaggever Floor Bremer en chef politiek bij NRC Guus Valk hun licht schijnen op wat hen opviel in de berichtgeving van de afgelopen dagen.  

Uitzending van 2 maart 2021

dinsdag 2 maart 2021, 09:30 uur

Met een jeugdtrauma heb je een grotere kans op depressie en een angststoornis. Maar je wordt ook sneller oud, je hebt meer kans op diabetes, hersenbloedingen en hart- en vaatziekten. Psychiater en Spraakmaker Christiaan Vinkers deed onderzoek naar de lange termijn gevolgen van een jeugdtrauma.  

Politiek en democratie is een grotenmensenzaak. Dat moet anders vindt het overgrote deel van de jongeren. Maar hoe geven we jongeren échte inspraak? Daarnaar deed prinses Laurentien met haar Number 5 Foundation onderzoek en zij is vandaag te gast.

In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Henrike van Gelder.

Uitzending van 1 maart 2021

maandag 1 maart 2021, 09:30 uur

Met politiek-veteranen Alexander Pechtold, Hans Spekman en Kathleen Ferrier kijken we naar de politiek van toen en nu.

In het Mediaforum praten we met Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok en Arjen Fortuin, tv-recensent van NRC, naar het medianieuws van afgelopen weekend.

Uitzending van 26 februari 2021

vrijdag 26 februari 2021, 09:30 uur

Het is alweer bijna een jaar geleden, dat briefje van Bruins, weet je nog? De eerste coronabesmetting in Nederland. Die was in de gemeente Loon op Zand. Met de burgemeester van die gemeente, Hanne van Aart, blikken we terug op dat moment en bespreken we hoe het is om burgemeester te zijn in coronatijd.  

En komende maandag presenteert het Centraal Planbureau weer de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Met econoom Wimar Bolhuis duiken we in de geschiedenis van deze traditie, die dit jaar precies 35 jaar bestaat.

In het Mediaforum zitten Paul Römer en Elger van der Wel.

Uitzending van 25 februari 2021

donderdag 25 februari 2021, 09:30 uur

Vandaag zou eigenlijk de Dag van de Revolutie in Suriname worden gevierd maar die is door president Santokhi afgeschaft. Lukt het hem op deze manier om het land te verenigen? Dat bespreken we met Spraakmaker Dave Ensberg, vice-voorzitter van het Johan Ferrier Fonds.

Acteur André Dongelmans, onder meer bekend van De Luizenmoeder, gaat debuteren als regisseur van een korte film. Hij heeft daarbij niet het makkelijkste onderwerp gekozen, namelijk praten met mensen die rondlopen met zelfmoordgedachten.

In het Mediaforum zitten Tijs van den Brink en Joost Oranje.

Uitzending van 24 februari 2021

woensdag 24 februari 2021, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 23 februari 2021

dinsdag 23 februari 2021, 09:30 uur

Wielrenverslaggever Gio Lippens is te gast. Vandaag verschijnt het boek Surplace dat hij samen met de Vlaamse wielercommentator Jose de Cauwer schreef hij over dit rare, ultrakorte maar wel superenerverende wielerjaar 2020.

De uitgang uit de corona-ellende is wellicht te vinden via een coronapaspoort. Wie aan kan tonen dat hij gevaccineerd is kan dan weer meedoen aan het dagelijkse leven. Maar daar zitten heel veel haken en ogen aan. Wanneer en hoe kunnen we weer normaal op reis? 

 

Uitzending van 22 februari 2021

maandag 22 februari 2021, 09:30 uur

In de aanloop naar de verkiezingen komen iedere maandag politiek-veteranen aan het woord die hun sporen verdiend hebben in Den Haag en hun licht laten schijnen over de campagnes van toen en nu. Vandaag zijn dat Spraakmaker en oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, oud-staatssecretaris Fred Teeven en oud-minister Roger van Boxtel.
In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Zoë Papaikonomou.

Uitzending van 19 februari 2021

vrijdag 19 februari 2021, 09:30 uur

Met Spraakmaker en hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans bespreken wij zijn nieuwe boek ‘Het land moet bestuurd worden’ over hoe democratische beginselen opzij worden geschoven omwille van een efficiënt bestuur.

En één op de drie lokale bestuurders heeft regelmatig te maken met bedreigingen, intimidatie en geweld. Naar aanleiding van de KRO-NCRV 2Doc ‘Doelwit’ spreken wij oud-wethouder Hamit Karakus, die het aan den lijve ondervond.

Uitzending van 18 februari 2021

donderdag 18 februari 2021, 09:30 uur

Normaal gesproken trekken massa’s Nederlanders in de voorjaarsvakantie naar de skipistes in de Alpen. Dit jaar is het maar de vraag of we überhaupt nog weg kunnen. Hoe ziet de toekomst van het reizen en vakantievieren eruit? We bespreken het met reisjournalist Sander Groen en toerisme-econoom Jan van der Borg.

En Arre Zuurmond, de Ombudsman van Metropool Amsterdam, neemt dit jaar afscheid terwijl hij nog eigenlijk voor 4 jaar had getekend. Hij pleit voor ander leiderschap.

In het Mediaforum zitten Mireille van Ark en Marc Josten.

Uitzending van 17 februari 2021

woensdag 17 februari 2021, 09:30 uur

Wordt nu eindelijk bevestigd dat er leven was op Mars? 

Met onze spraakmaker, wetenschapsjournalist Anna Gimbrère, praten we over de Marsrover van NASA die morgen aankomt op de rode planeet.  

En: het radioprogramma Arbeidsvitaminen bestaat 75 jaar. Presentator Hans Schiffers over de kracht van dit “instituut". 
  

Uitzending van 16 februari 2021

dinsdag 16 februari 2021, 09:30 uur

We praten over startups, u weet wel: beginnende en vaak innovatieve bedrijven. Vandaag komt het CBS met nieuwe economische cijfers en volgens onze Spraakmaker en ondernemer Marian Spier kunnen die startups een belangrijke rol spelen in de economische crisis die voor de deur staat. Prins Constantijn van Oranje praat ook mee.

 En data-journalist Thomas de Beus schuift aan om te vertellen over een oude plantagekaart van Suriname en een namenregister dat door Pointer is gedigitaliseerd. Daarmee moet de geschiedschrijving van ons slavernijverleden een stuk completer worden.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Sandrina Hadderingh.

Uitzending van 15 februari 2021

maandag 15 februari 2021, 09:30 uur

Bleekvelden, stinkende grachten en de geur van pomanders. Met Spraakmaker Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis hebben we het over de tentoonstelling ‘vervlogen-geuren in de kleuren’. Hierin worden 17e eeuwse schilderwerken op een bijzondere manier van vaak vergeten geuren voorzien.

Maarten Keulemans is nu ruim een jaar corona-verslaggever voor de Volkskrant. Nooit eerder in zijn carrière haalden zijn stukken zo vaak de voorpagina. Maar zijn eigen gezin werd ook getroffen door het virus.

In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Arjen Fortuin.

Uitzending van 12 februari 2021

vrijdag 12 februari 2021, 09:30 uur

Dit Was Het Nieuws viert dit seizoen het ene na het andere jubileum: Binnenkort is de quiz 25 jaar oud.. Dit is alweer het veertigste seizoen én gisteren was de 250ste aflevering te zien, nou ja, de 252ste bleek het te zijn. Spraakmakers vandaag is daarom cabaretier Jan Jaap van der Wal. Die natuurlijk nog veel meer doet dan alleen Dit was het Nieuws.

Na het vertrek van haar kleinzoon Harry naar Amerika en het seksschandaal rond haar zoon Andrew is er weer een probleem voor de Britse koningin Elizabeth. We praten erover met correspondent Lia van Bekhoven.

Uitzending van 11 februari 2021

donderdag 11 februari 2021, 09:30 uur

 

Mensen die hulpverleners aanvallen, mogen niet meer wegkomen met een taakstraf zoals een weekje schoffelen in het plantsoen maar moeten brommen. Hoe verstandig is deze beslissing van Tweede Kamer en moet de politiek wel op de stoel van de rechter gaan zitten? 

Scholen hebben door corona te kampen met achterstanden en moeten een inhaalslag maken. Dit is hét moment om ook de leescrisis aan te pakken en van (voor)lezen een topprioriteit te maken. Dat vindt de inmiddels beroemde zij-instromer Merel van Vroonhoven.

In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Kefah Allush.


Uitzending van 10 februari 2021

woensdag 10 februari 2021, 09:30 uur

De gemeente Breda helpt sinds kort horeca-ondernemers bij het inschatten of hun zaak nog levensvatbaar is. Burgemeester Paul Depla licht de eerste resultaten toe.

De overheid moet de coronacrisis aangrijpen om de economie toekomstbestendig te maken en te vergroenen. Alleen op die manier kunnen we komende generaties een gezonde economie nalaten, vindt ABN-AMRO hoofdeconoom Sandra Phlippen.  

In het politiek forum zitten Stéphane Alonso en Floor Bremer.

Uitzending van 9 februari 2021

dinsdag 9 februari 2021, 09:30 uur

Spraakmaker Jet Bussemaker barstte van de idealen toen ze de politiek inging, maar zag als staatssecretaris en minister veel van haar plannen verzanden. Na negentien jaar Den Haag maakt ze de balans op.

Eén op zeven kinderen leidt aan selectief mutisme: de angst om te spreken, vooral op school. Deze groep kinderen wordt vaak niet goed gediagnosticeerd omdat er te weinig kennis is bij professionals. Psycholoog Hilde van Braam van Vloten vertelt over deze bijzondere angst. 

Uitzending van 8 februari 2021

maandag 8 februari 2021, 09:30 uur

Internetbedrijven verzamelen zoveel mogelijk gegevens van ons, maar kennelijk maken we er ons niet al te veel zorgen over. Is dat terecht, en hoe moeilijk is het om over te stappen naar veiliger alternatieven?

In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Catherine Keyl.

En wat voor muziek gebruiken politieke partijen tijdens de verkiezingen en waarom? We spreken erover met communicatiewetenschapper Rens Dietz

Uitzending van 5 februari 2021

vrijdag 5 februari 2021, 09:30 uur

Familierechter Cees van Leuven weet alles over vechtscheidingen. Bij oplopende conflicten kunnen die leiden tot ouderverstoting, waarbij het kind het contact met één van de ouders volledig verliest. Als het systeem rond complexe scheidingen op de schop gaat, kunnen we dit volgens de rechter grotendeels voorkomen. 

Uitzending van 4 februari 2021

donderdag 4 februari 2021, 09:30 uur

De problemen bij de belastingdienst stapelen zich op. Oud-staatssecretaris van Financiën en SER-lid Steven van Eijck kent als geen ander het belang van een goed functionerende belastingdienst. En hij weet ook hoe het beter kan.

 Hoe gaat het, zes maanden na de explosie, met de inwoners van Beiroet en dan vooral met de kinderen? We spreken erover met Ernst Suur van War Child en Marcel van der Steen, voormalig Midden Oosten-correspondent van de NOS.

In het Mediaforum zitten Pieter Klok en Thomas Muntz.

Uitzending van 3 februari 2021

woensdag 3 februari 2021, 09:30 uur

Voor het eerst in dertig jaar hebben artsen minder kanker vastgesteld in Nederland.  In hoeverre heeft corona effect op de diagnose en behandelingen gehad? Directeur van KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden legt uit wat het verband en toekomst van de bestrijding van de ziekte is.

In het politiek forum zitten Wouter de Winther en Avi Bhikhie.

En met sportjournalist van het jaar Kees Jongkind spreken over hoe je een goede sportdocu maakt. Hij maakte onder andere de documentaire Code Geel over de Tour van de Jumbo-vismaploeg.

Uitzending van 2 februari 2021

dinsdag 2 februari 2021, 09:30 uur

Met directeur van het Filmfonds Bero Beyer en regisseur Paul Verhoeven praten we over de hoe de filmindustrie ervoor staat.

En als je het gesprek met Michel Baars hebt gehoord, zul je nooit meer hetzelfde naar beton kijken. Baars heeft namelijk revolutionaire plannen met beton. En je leert ook nog eens veel over circulair ondernemen van een man die met veel succes tegen de stroom in zwemt.

In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Margriet Brandsma.

Uitzending van 1 februari 2021

maandag 1 februari 2021, 09:30 uur

We horen de afgelopen weken voortdurend mensen roepen dat ze ‘ergens recht op hebben’. Het recht om te demonstreren. Of het recht op bewegingsvrijheid, ook na negen uur ‘s avonds. Welk recht voorgaat bespreken we met Spraakmaker en voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens Adriana van Dooijeweert.
 
Nederlandse ondernemers gaan deze week op een virtuele handelsmissie naar Japan. Wat valt er voor Nederlandse ondernemers in Japan te halen? Delegatieleider Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken is na 11 uur te gast.

In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Renzo Veenstra.

Uitzending van 29 januari 2021

vrijdag 29 januari 2021, 09:30 uur

Precies 25 jaar geleden kwam de laatste lichting dienstplichtigen op voor dienst. Sindsdien bestaat onze krijgsmacht alleen uit beroepsmilitairen. Generaal buiten dienst Mart de Kruif en oud-dienstplichtig militair en journalist Michiel Hegener praten over de diensttijd, die voor beide kanten heel heilzaam kan zijn.  

En fotograaf Kadir van Lohuizen, maakte een indrukwekkend fotoboek over de gevolgen van het stijgende zeeniveau voor de mens.

Uitzending van 28 januari 2021

donderdag 28 januari 2021, 09:30 uur

Glenn stond als ME sectie-commandant afgelopen zondag in Eindhoven en vertelt hoe het hem en zijn team verging voor tijdens en na de heftige rellen.

Het is precies 35 jaar geleden dat ruimteveer The Challenger 73 seconden na de lancering tot ontploffing kwam. Wetenschapsjournalist George van Hal legt uit dat de ramp eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

In het Mediaforum zitten Paul Römer en Roos Schlikker.

Uitzending van 27 januari 2021

woensdag 27 januari 2021, 09:30 uur

Spraakmaker en huisarts Danka Stuijver waarschuwt dat jonge medisch specialisten niet aan de bak komen. Ze noemt het een verspilling van talent én belastinggeld. Ook traumachirurg Marijn Houwert maakt zich zorgen.

Ook in gevangenissen en tbs-klinieken verandert het dagelijks leven door corona. En dat heeft misschien wel gevolgen voor de hele maatschappij.

In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Marc Josten.

Uitzending van 26 januari 2021

dinsdag 26 januari 2021, 09:30 uur

Nog maar een paar uur tot de internationale klimaatconferentie in Amsterdam is afgelopen. Wat moeten we in Nederland doen om de klimaatproblematiek aan te pakken? We horen het van Spraakmaker Jeroen Smit en Michel Scholte, Minister van de Nieuwe Economie.

Sinds een week worden ook verstandelijk gehandicapten ingeënt tegen corona. Ageeth Ouwehand, van de Raad van Bestuur van ‘s Heeren Loo vertelt over de extra uitdagingen bij deze groep. En hoe leg je iemand met de verstandelijke vermogens van een peuter eigenlijk uit dat hij anderhalve meter afstand moet houden? 

Uitzending van 25 januari 2021

maandag 25 januari 2021, 09:30 uur

Hoeveel invloed mogen mensen krijgen die geld doneren aan kunstinstellingen? Museumdirecteur Sjarel Ex werd bij de verbouwing van “zijn” Boijmans van Beunigen met die vraag geconfronteerd.  

Duitse veiligheidsdiensten gaan de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland nóg beter in de gaten houden. We spreken erover met politicoloog en Duitslandkenner Kemal Rijken.

 In het Mediaforum zitten Jan-Kees Emmer en Elger van der Wel.

Uitzending van 22 januari 2021

vrijdag 22 januari 2021, 09:30 uur

Met Spraakmaker en oud-secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer hebben we het over Biden en zijn buitenlandbeleid. Neemt Amerika weer de touwtjes in handen op het wereldtoneel?  

En: de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel bekend als de Sleepwet, moet worden aangepast. Dat vindt althans de voorzitter van de evaluatiecommissie Renee Jones-Bos, en zij is vanochtend te gast....

In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Hansje van de Beek.

Uitzending van 21 januari 2021

donderdag 21 januari 2021, 09:30 uur

Spraakmaker is journalist en historicus Hubert Smeets. Hij mocht als eerste de privéarchieven van D66-oprichter Hans van Mierlo inzien en schreef de biografie van één van de opvallendste politici van naoorlogs Nederland.

En de magie van nachtradio. We praten erover met ‘Nachtzuster’ Astrid de Jong, en Arjan Snijders, initiatiefnemer van de Nachtwacht Award.

In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Paul Jansen.

Uitzending van 20 januari 2021

woensdag 20 januari 2021, 09:30 uur

Met Spraakmaker oud D66 politica, Lousewies van der Laan, directeur van Transparancy International Nederland hebben we het over hoe politici integer en transparant kunnen zijn na het debacle van de toeslagenaffaire.

En met Frank Slijper, expert wapenhandel PAX en André Bosman van de VVD kijken we naar Nederland als prominent wapenexporteur.

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Sandrina Hadderingh.

Uitzending van 19 januari 2021

dinsdag 19 januari 2021, 09:30 uur

Er moet een nationaal plan komen waarmee we ons op economisch, medisch en sociaal vlak beter kunnen voorbereiden op de tijd na de coronacrisis. Daarvoor pleit Spraakmaker Marco Zannoni.

Met geschiedenisdocent en Amerika-kenner Rutger van der Hoeven kijken we terug op historische inauguraties van Amerikaanse presidenten. Welke president sprak zich bijvoorbeeld dood tijdens zijn beëdiging?

In het Mediaforum zitten Jaap van Zessen en Henrike van Gelder.

Uitzending van 18 januari 2021

maandag 18 januari 2021, 09:30 uur

Spraakmaker
is vandaag Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5
mei. Ze maakt bij ons bekend wie de voordracht doet op 4 mei in de
Nieuwe Kerk.  

De legendarische zangeres Dolly Parton wordt morgen 75 jaar. Ze wordt door velen gezien als de ‘grote verbinder’, heeft Amerika haar nodig op dit moment?

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Joost Oranje.

Uitzending van 15 januari 2021

vrijdag 15 januari 2021, 09:30 uur

Het kabinet trekt vanmiddag haar conclusies uit de toeslagenaffaire, maar de lessen voor de langere termijn worden waarschijnlijk snel weer vergeten. Spraakmaker Arno Visser van de Algemene Rekenkamer maakt zich daar zorgen over, want de kans op herhaling is dan levensgroot.

Niet alleen topsporters gebruiken doping, het wordt ook steeds meer door krachtpatsers in de sportschool gebruikt. Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, deed onderzoek naar dit fenomeen.

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Zoë Papaikonomou.

Uitzending van 14 januari 2021

donderdag 14 januari 2021, 09:30 uur

Het CDU, de grootste partij van Duitsland, kiest dit weekend een nieuwe voorzitter. Wie zijn de belangrijkste kandidaten en welke problemen moeten ze overwinnen om het CDU aan de macht te houden? We bespreken het met Spraakmaker Marja Verburg van het Duitsland Instituut, én met Sterre Lindhout, correspondent in Berlijn voor de Volkskrant.

En wat betekent rouwen, als je als jonge twintiger ineens wees wordt? Gijs van der Sanden schreef daarover het boek: De dingen die je vergeet.

In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Ingrid Spijkers.

Uitzending van 13 januari 2021

woensdag 13 januari 2021, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is oud SP-leider Emile Roemer,
tegenwoordig waarnemend burgemeester van Alkmaar én voorzitter van
veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. En dus heeft dagelijks te maken met de
coronamaatregelen. We nemen alle uitdagingen met hem door....   

In de Zuid-Italiaanse regio
Calabrië gaat vandaag een van de grootste processen van de afgelopen decennia
tegen de maffia van start. We praten erover met onderzoeksjournalist Gabriella Adèr.
In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Thomas Muntz.

Uitzending van 12 januari 2021

dinsdag 12 januari 2021, 09:30 uur

Morgen gaat de 35ste editie van het festival Eurosonic Noorderslag van start. Reden om eens in de historie van het muziekfestival te duiken. Dat doen we met de oprichter Peter Smidt en met Spraakmaker Jan Douwe Kroeske die er al dertig jaar presenteert.

En de mens een groepsdier? Volgens sociaal psycholoog Paul van Lange gaat onze voorkeur toch echt uit naar tweetallen. Dat blijkt uit zijn recentste onderzoek.

In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Haroon Ali.

Uitzending van 11 januari 2021

maandag 11 januari 2021, 09:30 uur

Deze week zullen alle 25 vaccinatielocaties van de GGD opengaan. Hoe verloopt het vaccineren tot nu toe? We praten erover met Andre Rouvoet, voorzitter van GGD-GHOR, de koepel van 25 regionale GGD’en.

En microplastics zijn héle kleine deeltjes plastic, maar we weten er maar weinig van. Bijvoorbeeld wat ze doen als ze in ons lichaam terechtkomen. Dat moet veranderen, zegt onder andere eco-toxicoloog Heather Leslie.

In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Arjen Fortuin.

Uitzending van 8 januari 2021

vrijdag 8 januari 2021, 09:30 uur

Met Spraakmaker en ziekenhuisbestuurder Inge de Wit kijken we terug op een bewogen week, waarin in razend tempo alles klaar gemaakt moest worden voor de vaccinaties van het acute zorgpersoneel.

En na een winterstop van nog geen twee weken gaat de Eredivisie morgen weer verder. Maar waar de professionals nog mogen voetballen, zitten de amateurs thuis duimen te draaien. Met KNVB-voorzitter Just Spee bespreken we de stand van het voetbal in coronatijd. 

Uitzending van 7 januari 2021

donderdag 7 januari 2021, 09:30 uur

Met spraakmaker en journalist Tom Kleijn hebben we het over de documentaire ‘verloren jongens’. Waarin hij op zoek gaat naar twee minderjarige vluchtelingen die in 2018 vermist worden in Nederland. Waar zijn ze nu en waar komen ze vandaan?

En abortusactiviste Rebecca Gomperts werd in 2020 door het Amerikaanse blad Times verkozen als een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Jarenlang voer ze de oceanen over om vrouwen die een abortus wilden te helpen in landen waar dat niet kon. Nu vindt ze het tijd om haar blik weer op Nederland te richten.

In het Mediaforum zitten Tijs van den Brink en Renzo Veenstra.

Uitzending van 6 januari 2021

woensdag 6 januari 2021, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is astronaut André Kuipers en Jasper Wamsteker van het Netherlands Space Office schuift aan. Met hen gaan we het hebben over de te verwachten hoogtepunten van het komende ruimtejaar.

En met huishoudgoeroe Zamarra Kok praten over hoe corona ons schoonmaakgedrag heeft veranderd en hopelijk ook verbeterd.

In het Mediaforum zitten Pieter Klok en Frénk van der Linden.

Uitzending van 5 januari 2021

dinsdag 5 januari 2021, 09:30 uur

Een jaar na de brandbrief van de Nationale en Kinderombudsman lijkt het daklozenprobleem allerminst opgelost. Ombudsman Reinier van Zutphen doet opnieuw een oproep. 

 
De moordlijst telt afgelopen jaar 119 slachtoffers. Achter elk getal schuilt een groot menselijk drama. Met spraakmaker en strafrechtadvocaat Clarice Stenger en misdaadverslaggever Gerlof Leistra hebben we het over de moorden van 2020 en welke rol corona daarin had.


In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Marc Chavannes.

Uitzending van 4 januari 2021

maandag 4 januari 2021, 09:30 uur

Met Spraakmaker Rob Bertholee, oud hoofd van de AIVD en oud commandant van de Landstrijdkrachten kijken we naar de mogelijke dreigingen voor Nederland het komende jaar.

En zowel de zorg als het onderwijs worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Roger van den Berg kent ze allebei van binnenuit. Hij is zowel leerkracht in groep 5 als verpleegkundige op een kinder IC.

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Ward Wijndelts.

Uitzending van 30 december 2020

woensdag 30 december 2020, 09:30 uur

Onze spraakmaker is politiechef Martin Sitalsing. Met hem praten we ook over de jaarwisseling én kijken we terug op een bewogen jaar, met onder meer Black Lives Matter.

Met psycholoog Douwe Draaisma spreken we vervolgens over de werking van ons geheugen. Hoe zullen we ons 2020 gaan herinneren?

In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Jaap van Zessen.

Uitzending van 29 december 2020

dinsdag 29 december 2020, 09:30 uur

Eppo van Nispen, directeur van het instituut voor Beeld en Geluid, is onze Spraakmaker. Met hem praten we over de traditie rond Oud en Nieuw, uiteraard gaat dat gepaard met een aantal geluidsfragmenten uit het archief.

En Paul Koster, directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters, komt uitleggen waarom de aandelenbeurs weinig last leek te hebben van dit coronajaar.

Uitzending van 28 december 2020

maandag 28 december 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is cabaretière Sanne Wallis de Vries. Samen met haar kijken we of er dit jaar ook nog iets te lachen viel. En na elf uur praten we met twee leden van het Spraakmakers-netwerk die beiden tijdens de lockdown in het voorjaar voor Spraakmakers verslag gedaan van hun belevenissen: schooldirecteur Ronald Pieck en Miranda van Dijk, docent journalistiek maar ook moeder en mantelzorger van de verstandelijk gehandicapte Marijn, we blikken terug op hun jaar. 

Uitzending van 25 december 2020

vrijdag 25 december 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 24 december 2020

donderdag 24 december 2020, 09:30 uur

Met twee presidenten van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen, Ineke Sluiter en Robbert Dijkgraaf, selecteren we vandaag de wetenschappelijke parels van 2020. Omdat er ook veel wél goed ging in dit jaar.

En met Sluiter en Dijkgraaf praten we ook door over de omstandigheden waaronder deze wetenschappelijke parels tot stand kwamen. Want was er eerder een jaar waarin we zo massaal hingen aan de wetenschap, en die tegelijkertijd zo sterk in twijfel werd getrokken?

In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Catherine Keyl.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1