appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 27 maart 2020

vrijdag 27 maart 2020, 09:30 uur

Jan Boelhouwer is een van de meest markante burgemeesters van Nederland, van de gemeente Gilze-Rijen. Hij werd vooral bekend vanwege zijn aanpak van de ondermijnende drugscriminaliteit in zijn gemeente, dat hij daarmee landelijk op de kaart zette. Deze maand stopt hij, omdat hij 70 jaar is geworden.
In het Mediaforum zitten Paul Römer en Zoë Papaikonomou.
En Rens van Tilburg is verbonden aan de Universiteit Utrecht en directeur van het Sustainable Finance Lab. Moet Nederland akkoord gaan met aanvullende financiële noodmaatregelen voor eurolanden? Daarover praten we met hem een dag nadat de Europese leiders in een videoconferentie spraken over financiële noodmaatregelen om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Uitzending van 26 maart 2020

donderdag 26 maart 2020, 09:30 uur

De corona-uitbraak heeft onze maatschappij op z’n kop gezet. Het Sociaal Cultureel Planbureau maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor de onderlinge samenhang in de maatschappij. Directeur Kim Putters legt uit wat er nodig is om deze crisis als samenleving goed te doorstaan.
In het Mediaforum zitten Catherine Keyl en Joost Oranje.
En Robbert Dijkgraaf heeft zijn wekker gezet om deze morgen met ons te praten over de corona-crisis in de Verenigde Staten, waar hij woont. Ook gaat het over de gevolgen die deze crisis heeft voor de wetenschap.
En we kijken met Jurriën Koops van de Algemene Bond Uitzendondernemingen naar de stand van de uitzendwereld.

Uitzending van 25 maart 2020

woensdag 25 maart 2020, 09:30 uur

De wereld is in de greep van de Corona-pandemie. Ook in de oudheid kwamen uitbraken van virussen voor. Wat kunnen we leren van beroemde epidemieën uit het verleden? Spraakmaker en hoogleraar Ineke Sluiter vertelt erover.
In het Mediaforum Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur Parool en Elske Schouten, adjunct-hoofdredacteur NRC.
Journalist Tom Veldhuijzen verbleef een tijdlang tussen de tbs’ers van de kliniek de Rooyse Wissel. Hij vroeg zich af: wat speelt er zich af in zo’n kliniek? Zijn zoektocht vatte hij samen in een podcast en hij komt bij ons zijn ervaringen vertellen.
En we besteden aandacht aan kwetsbare mensen met een persoonsgebonden budget (PGB). Die staan tijdens de huidige Corona-crisis namelijk achteraan in de rij voor essentiële materialen en beschermingsmiddelen en lopen daardoor gevaar.

Uitzending van 24 maart 2020

dinsdag 24 maart 2020, 09:30 uur

Journalist Maartje Willems schreef het boek Niksen, waarin ze de herkomst van het Nederlandse niksen onderzoekt. Met deskundigen sprak ze over de vraag waarom niksen zo moeilijk is. Ook Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, praat mee en legt uit waarom Nederlanders nooit hebben leren stilzitten.En de coronamaatregelen hebben een grote invloed op ouderen. Familie kan of mag vaak niet meer op bezoek komen, maar wie moet de zorg voor ouderen dan overnemen? Floris Vervat is oprichter van Senior Service, de grootste thuishulporganisatie van Nederland. Hij legt uit wat er mogelijk is en hoe kan worden voorkomen dat ouderen in een sociaal isolement terechtkomen.

Uitzending van 23 maart 2020

maandag 23 maart 2020, 09:30 uur

Met correspondent Lia van Bekhoven praten we over de coronamaatregelen in Engeland. En iets heel anders: er moet onderzoek komen naar duiveluitdrijving bij kinderen in Nederland. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer naar aanleiding van onderzoek van het tv-programma De Monitor. We praten erover met de 25-jarige Tikva bij wie als kind meermaals geprobeerd is om demonen uit te drijven.

Uitzending van 19 maart 2020

donderdag 19 maart 2020, 09:30 uur

Deze hele week is er een coronaspreekuur op het tijdstip waar je normaal Stand.nl hoort. Huisarts Roy Beijaert en Jacco Vonhof zitten klaar om vragen te beantwoorden.
Spraakmaker is Denker des Vaderlands Daan Roovers. Samen met huisarts Roy Beijaert verzorgt zij een nascholing voor huisartsen op Vlieland. Daar praten ze met zo’n zestig huisartsen over hun ervaringen. Wat zegt de problematiek die ze in de spreekkamer tegen komen over de maatschappij?
En in 1999 begon Ajax aan een internationaal avontuur met een satellietclub in Zuid-Afrika - Ajax Cape Town. Dat werd bepaald geen succes. Jonathan Ursem schreef er een boek over.

Uitzending van 18 maart 2020

woensdag 18 maart 2020, 09:30 uur

Op het tijdstip waar normaal Stand.nl zit, hebben we deze hele week een spreekuur ingericht voor vragen over de situatie rondom COVID-19.

Verder is schrijver en spraakmaker Abdelkader Benali te gast. Met he, bespreken we hoe rampspoed een inspiratiebron was in de literatuur en hoe die literatuur in de coronacrisis nog steeds troost kan bieden. En gisteren werd bekend dat alle Europese fabrieken van de Volkswagen groep dichtgaan vanwege corona. Daarnaast gaat het niet goed met de auto-industrie en met name de Duitse auto-industrie. Te gast in is Rico Luman, sector econoom automotive sector.

Uitzending van 12 maart 2020

donderdag 12 maart 2020, 09:30 uur

Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, vertelt hoe een ongeluk als met containerschip MSC Zoë volgens haar kan worden voorkomen.
In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Frénk van der Linden.
En vandaag beginnen de Roze Filmdagen, hét LGBTQ-filmfestival in Amsterdam. Met festivaldirecteur Werner Borkes blikken we vooruit op het festival. Regisseur Tim Dekkers vertelt over zijn film ‘Hola Yumbo’, die op het festival in première gaat.

Uitzending van 11 maart 2020

woensdag 11 maart 2020, 09:30 uur

Hoe zien de komende maanden van Brexit-onderhandelingen er uit? In de studio historicus Arend Jan Boekestijn en Leon Kanters, de Brexitspecialist van KPMG en VNO-NCW.
In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Jaap van Zessen.
En de Nationale Ombudsman schreef een brief aan minister Grapperhaus: er moet snel wat veranderen bij de afhandeling van zaken van agenten met PTSS. Daniëlle Visser moest stoppen met haar werk vanwege PTSS, zij wordt bijgestaan door haar advocaat Pieter van Hecke.

Uitzending van 10 maart 2020

dinsdag 10 maart 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker vandaag is Rens van Tilburg. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht en directeur van het Sustainable Finance Lab. Moet de Europese Centrale Bank ingrijpen om de economische schade door het coronavirus te beperken? Daarover praten we met Van Tilburg, een dag nadat de beurzen wereldwijd onderuit zijn gegaan.Ook in de uitzending van vandaag: een paar jaar geleden kon je amper vleesvervangers vinden in de supermarkt maar nu zijn er schappen vol met vegaburgers en nepschnitzels. De ontwikkelingen in de voedselindustrie gaan razendsnel. Maar wat eten we over tien jaar? Wetenschapsjournalist Sebastiaan van de Water schreef er een boek over.

Uitzending van 9 maart 2020

maandag 9 maart 2020, 09:30 uur

praakmaker is Fons Orie. Hij was als rechter van het Joegoslavië Tribunaal betrokken bij de vervolging van de Bosnisch-Servische legerleider Mladic. Met hem praten we door over het allergrootste proces dat ooit is gevoerd in Nederland: de rechtszaak over het neerhalen van vlucht MH17. Hoe gaat een rechter te werk bij een proces waarbij het strafdossier bij aanvang al 36.000 pagina’s bevat?
En 29 februari ondertekenden de Verenigde Staten en de Afghaanse Taliban het langverwachte vredesakkoord in Qatar. Dit akkoord zou het begin moeten zijn van een permanent staakt-het-vuren in Afghanistan, dit nadat het land al 20 jaar geteisterd wordt door oorlog. Maar de strijd tussen de Taliban en Afghaanse overheidstroepen én de Amerikanen gaat ondertussen ‘gewoon’ door.

Uitzending van 5 maart 2020

donderdag 5 maart 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Laetitia Griffith bespreken we haar nieuwe baan als commissaris bij ABN-Amro. Wat houdt een commissariaat in en welke actuele thema’s spelen er bij de bank?
In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Marc Josten.
Ook Atze de Vrieze, popjournalist bij muziekplatform 3 voor 12 is te gast. Twee Zweedse onderzoeksjournalisten schreven een boek over de opkomst van Streamingdienst Spotify dat de muziekindustrie radicaal veranderde.

Uitzending van 4 maart 2020

woensdag 4 maart 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Kees Jansma, sportpresentator en voormalig perschef van Oranje. In het Mediaforum zitten Erik Noomen en Haroon Ali.
Gisteravond werd er geloot voor de tweede editie van de Nations League, het toernooi dat vorige jaar de wederopstanding van Oranje inluidde. We zitten in een groep met Italië, Polen en Bosië-Herzegovina En: over 100 dagen begint het EK voetbal. Met Joris de Boer van de KNVB bespreken we deze voetbalactualiteiten.
En Bol.com verkoopt honderden extreemrechtse en antisemitische boeken waarin de Holocaust wordt ontkend, blijkt uit onderzoek van het KRO-NCRV programma Pointer. Federatief Joods Nederland heeft na bevindingen van Pointer besloten aangifte te doen tegen Bol.com.

Uitzending van 3 maart 2020

dinsdag 3 maart 2020, 09:30 uur

Het is vandaag Super Tuesday, maar liefst 14 Amerikaanse staten gaan naar de stembus om te stemmen voor de Democratische presidentskandidaat. Met Amerika-kenner Paul Verhagen, verbonden aan het The Hague Centre for Strategic Studies, kijken we vooruit. Bernie Sanders lijkt nog steeds de beste papieren te hebben voor de winst, ook al won hij dit weekend niet in South Carolina.En we staan stil bij een gewelddadige dag in Amsterdam, vandaag precies 40 jaar geleden. Toen kwamen politie en militairen in actie tegen de krakers van de Vondelstraat. Daarbij werden er - tot grote consternatie van veel Nederlanders - tanks ingezet. Eric Duivenvoorden, socioloog en filosoof, schreef een reconstructie voor het tijdschrift De Groene Amsterdammer.
Spraakmaker is Frits Huffnagel, citymarketeer en oud-wethouder in Den Haag en Amsterdam. En als VVD-er iemand met zo zijn eigen kijk op het fenomeen kraken.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1