appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Midwinterdroom

De verhalen in BNNVARA’s Midwinterdroom mogen dan gebaseerd zijn op reëele interviews bij helder daglicht en op wakkere research…..maar ze luisteren weg als een droom. De Vikingen, Putin, Paus Franciscus, Jacques Brel en Van Morrison. Ze komen allemaal voorbij. Middernachtsdromen voor elk moment. Radioman Peter van Bruggen heeft deze dromen allemaal betaald. Wij zijn de nacht niets schuldig.

Podcast afleveringen

Van Morrison

zaterdag 13 januari 2018, 12:45 uur

Van Morrison is boos op mij. Het interview dat ik in een Amsterdamse hotelkamer met hem heb mondt uit in een ruzie van een uur lang. Daarna wil hij het hele twistgesprek terug horen. En verlangt van me dat ik de cassette vernietig. Als ik na twee lange uren van gespannen samenzijn kwaad ben weggegaan na de cassette uit zijn hotelraam op straat te hebben gegooid slaat hij twee vazen en het schilderij op zijn hotelkamer aan scherven en flarden. Schade 500 gulden.

God's geboorte

donderdag 4 januari 2018, 18:00 uur

Ik ging op een middag met zwaar weer naar de Kampina Heide bij Oorschot. Donkere wolken trokken boven me voorbij. Ik ging tegen ‘n eikenboom zitten en zag allerlei gezichten in de wolken. Het leek of de wolken bezield waren. Dat hebben mensen altijd gedaan, bedacht ik me. Als ze tegen de schemering in ‘t bos liepen en bang werden voor de grillige boomstammen, dan zagen ze er mythische wezens in. Mensen hebben altijd elfen, trollen en kobolten gezien in bossen en op heidevlaktes. En Goden! Boven me is het beginnen te onweren. Ik kan me voorstellen dat een simpele Germaan die hier verloren door de modder liep te ploegen, dat die zich overvallen voelde door dat onweer en die bliksemschichten. Wat kon hij anders doen dan van dit overweldigende natuurgeweld een God te maken? Donar noemde hij hem, en wij hebben er onze donderdagen naar vernoemd.

Jacques Brel #2

vrijdag 15 december 2017, 14:16 uur

Jacques Brel is een mannenman, een man van vrienden als Jef, een man die met zijn gabbers in het café graag een pint bier dronk. Zijn houding tegenover vrouwen is extreem tweeslachtig: hij adoreert ze of haat ze. Zijn vrouw Miche heeft dan ook zeker geen makkelijk leven gehad met de man die, zodra hij even thuis was, alweer die verre dromerige blik in zijn ogen had. Die blik die verried dat hij eigenlijk in gedachten alweer ver weg was. Miche had wel eens over scheiden gedacht, als hij weer eens bij een andere vrouw was. Maar dan dacht ze: hij is nu bij haar, maar voor hoe lang? Bij mij is hij al ons leven lang!

Jacques Brel #1

woensdag 13 december 2017, 14:15 uur

Het is een gelukkige tijd voor Jacques Brel. Zijn pianist, zijn accordeonist en zijn bassist, het zijn z’n beste vrienden geworden. Liever marcheren dan creperen is het devies geworden en Brel heeft meer optredens dan al zijn oud en nieuwe rivalen. Met één geheim recept: boekingsagent Olivier heeft de strikte opdracht gekregen alleen optredens te boeken in steden en dorpen die een prominente plaats innemen in de Michelingids, die overigens altijd in het handschoenenvakje ligt.

Vallende Sterren

dinsdag 12 december 2017, 14:15 uur

Op 11 december werden de Michelin-sterren voor 2018 uitgereikt. In de eerste Michelin-gids stonden helemaal geen restaurants. Wat zou een bandenfabrikant ook over eten moeten schrijven? Nu was directeur André Michelin van oorsprong cartograaf, dus dat Michelin wegenkaarten ging maken was op zich logisch. Maar om de automobilist meer service te verlenen werden er ook restaurants in de gidsen genoemd en besproken. Inmiddels is de Michelin-gids hèt instituut dat reputaties kan maken en breken. Op 24 januari 2003, enkele weken voor het verschijnen van de Guide Rouge, maakte topkok Julien Louiseau, chef de cuisine van La Côte d’Or in Saulieu, met een jachtgeweer een eind aan zijn leven.

Vladimir Poetin #2

donderdag 23 november 2017, 16:15 uur

Er komt in het leven van elk malafide staatshoofd een moment dat terugkeer niet meer mogelijk is. Het point of no return, waarbij hij al zoveel op zijn kerfstok heeft dat hem als gewoon burger niets dan een gevangenisstraf zou resten. Dat staatshoofd neemt dan de vlucht vooruit; al zijn politieke handelen is erop gericht aan de macht, en dus onschendbaar te blijven. Poetin pakt het slim aan. Met zijn assistent Dimitri Medvedev gooit hij het op een accoordje. Ze gaan stuivertje wisselen tussen het premierschap en het presidentschap. Bij het schaakspel noemen ze dat rokade, het wisselen van toren en koning. Waarbij Poetin uiteraard de koning is.

Vladimir Poetin #1

donderdag 23 november 2017, 16:10 uur

Zolang Poetin nog de krachtdadige leider is die de bandieten in Tsjetsjenië wel eens een lesje zal leren is er niets aan de hand, en wil hij graag voortgaan op Jeltsin’s weg naar de volledige democratie. Maar er is een moment dat Poetin beseft dat dat ook inhield dat hij straffeloos kon worden tegengesproken, en dat sommige van zijn plannen het níet haalden. Dan verandert er iets in de mindset van straatvechter Poetin. En een voor een begint hij de pijlers weg te trekken onder de jonge democratie Rusland.

Migranten!

donderdag 23 november 2017, 16:05 uur

Migranten zijn er altijd geweest. Net als angst voor de vreemdeling. Ooit waren de rollen omgedraaid. In de 4e eeuw voelden de Romeinen zich bedreigd door grote groepen vluchtelingen die toen bestonden uit.... Germanen!

Georges Simenon

donderdag 23 november 2017, 15:50 uur

Zijn vrouw Denise is hem komen lastigvallen en hij heeft haar geslagen, hard en gemeen. Aan de manier waarop hij haar slaat kan ze raden welke ongure personages in het volgende boek van Georges Simenon tot leven zullen komen.

Franciscus van Assisi #2

donderdag 23 november 2017, 15:45 uur

Hij is het grote voorbeeld voor de huidige paus, de heilige monnik die met dieren praatte, Franciscus van Assissi.

Franciscus van Assisi #1

donderdag 23 november 2017, 15:05 uur

Hij is het grote voorbeeld voor de huidige paus, de heilige monnik die met dieren praatte, Franciscus van Assissi.

VIKINGEN!

donderdag 23 november 2017, 13:00 uur

Zittend op een vredig terrasje in Duurstede kun je je ineens voorstellend hoe het moet zijn geweest toen de Noormannen kwamen! Hoe zou het zijn om hùn geboortegrond eens binnen te vallen?

Brave New Korea

woensdag 15 november 2017, 16:00 uur

Een actrice wordt gemarteld om een glansrol te spelen ter meerdere eer en glorie van een dictator op weg naar de macht in Noord-Korea.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1