appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Kleurrijke Kwesties

In de NTR podcast Kleurrijke Kwesties bespreken we iedere 2 weken actualiteiten en achtergronden door de ogen van Nederlanders met een islamitische achtergrond. Kleurrijke Kwesties is een initiatief van het radioprogramma Kwesties van de NTR in samenwerking met NPO Radio 1.

Podcast afleveringen

#5 Te weinig diversiteit op redacties in Hilversum

Download

Diversiteit in Hilversum, het blijft een heet hangijzer. Programmamaker Sahil Amar Aissa voelt zich soms alleen op de redactie van BNNVARA en is heel blij dat collega Samya Hafsaoui rondloopt op het Mediapark in Hilversum. "Mijn collega's zijn hartstikke lief en goed in wat ze doen, maar er is zo weinig diversiteit op redacties dat ik soms het gevoel heb dat ik in mijn eentje moet vechten tegen vooroordelen", aldus Sahil. Salima Bouchtaoui (NTR) spreekt de jonge makers van BNNVARA over waar zij tegenaan lopen in Hilversum en hoe ze elkaar ondersteunen waar het kan

#4 Het begon allemaal met taarten waar varkensgelatine in zit…

Download

Die bekende slagroomtaarten van de Hema, met gekleurde vlokken of hazelnootstukjes aan de zijkant. Oh wat werden die veel gegeten op de verjaardagen in mijn jeugd. Vrijwel op alle verjaardagen van families of kennissen stond er geen Albert Heijn- of een Vroom en Dreesmantaart maar een Hemataart op tafel. Totdat er plots bekend werd dat daar varkensgelatine in blijkt te zitten. Deze Hema taarten begonnen ongeveer acht jaar geleden af te nemen in populariteit onder moslimkringen. Niet veel daarna begon ik sommige moslims in de supermarkten te zien die met een lijst in hun handen de etiketten van producten controleerden op E-nummers. Want een aantal E-nummers zouden niet halal zijn. Maar het begrip halal voedsel is toch alleen gewijd aan vleesproducten dacht ik… Niet dus! En is het niet beter om dan vegetarisch te gaan eten. Moeten we elke dag een stuk vlees eten? Ik, Zehra Kaya, praat hier in deze podcast over met Kauthar Bouchallikht van de Groene Moslims, Mariam Araas van ikeethalal.nl en sociaal ondernemer Engin Baydar.

#3 Taboe op seksualiteit binnen de islamitische gemeenschap in Nederland

Download

Hoe komen we af van het taboe op seksualiteit binnen de islamitische gemeenschap in ons land? Daarover praten Samya Hafsaoui en Izz ad-Din Ruhulessin in de NPO Radio 1-podcast Kleurrijke Kwesties.

#2 Enorm in de schulden door ideale bruiloft?

Download

De ideale bruiloft kan je enorm in de schulden werpen. Onder druk van je lieve familie: een uitgebreid buffet, minimaal 500 man, een luxe feestzaal met allemaal kroonluchters, bruidsschat, verlovingsfeest. Geldklopperij of horen deze rituelen nou eenmaal bij de cultuur? Zehra Kaya praat met Samya Hafsoui, Murat Sekercan en Izzaddine Ruhulessin over de bruiloften van mensen met een islamitisch achtergrond.

#1 Geweld: zorgen over lot familieleden in Afrin

Download

Syrische Koerden uit Nederland maken zich grote zorgen over hun familieleden in de noord-Syrische stad Afrin. Turkije viel daar vorige maand binnen om de Syrisch-Koerdische YPG-militie te verjagen die gezien wordt als verlengstuk van de Koerdische PKK-beweging. In deze podcast bespreekt Nian Bakal de situatie met Koerden-deskundige Michiel Leezenberg, Koerdische filmmaker Reber Dosky, bestuurslid van stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam de Turks-Nederlandse Munire Manisa en de Syrische Koerd uit Afrin, Peshmerge.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1