appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Der Bundescast

Leer onze oosterburen beter kennen, door de ogen van de Duitse politicus Otto Fricke. Aan de vooravond van de Duitse verkiezingen spreekt hij -in vloeiend Nederlands- met presentator Chris Kijne en een bijzondere tafelgast over actuele kwesties. Een podcast in vier delen.

Podcast afleveringen

#4 De Duitse economie: motor van Europa

vrijdag 22 september 2017, 00:00 uur

De vierde en laatste speciale podcast van NPO Radio1 over Duitsland en de verkiezingen gaat helemaal over de economie. En die is niet alleen bepalend voor Nederland, maar ook voor de rest van Europa. Het succes van de Duitse economie ligt vooral in het zuiden van Duitsland, in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Dat zuiden wordt nu het Duitse ‘powerhouse’ genoemd. Sinds een aantal jaren weten Nederlandse bedrijven beter de weg te vinden naar Zuid-Duitsland, vooral sinds de handelsmissie van koning Willem-Alexander in 2016. Maar volgens Fricke en Gülker valt er voor Nederland nog veel meer te halen.

#3 Hoofdpijndossier: migranten

donderdag 21 september 2017, 00:00 uur

Waar zou bondskanselier Angela Merkel de afgelopen jaren het meest van wakker hebben gelegen? Het dossier 'vluchtelingen en migratie' zou een goede kans maken, want ontpopte zich tot wel het meest complexe dossier voor de regeringspartijen. Hoe ervoor te zorgen dat extreem rechts geen onrust zaait rond dit thema, de kiezers niet weglopen en iedereen zich thuis voelt in hetzelfde land? VPRO-presentator Chris Kijne spreekt erover met vaste podcast-gast Otto Fricke (FDP) en ook met Anthonya Visser, hoogleraar Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Leiden.

#2 Hoe groen is Duitsland nog

dinsdag 19 september 2017, 00:00 uur

De tweede Bundescast van NPO Radio1 gaat over het milieu- en energiebeleid in Duitsland. Na de nucleaire ramp in Japan (2011) zou Duitsland wel eens laten zien hoe een modern land op het gebied van energie veiliger en schoner kan. In een snel tempo maakte bruinkool her en der plaats voor kernenergie. Daar kon Nederland nog wat van leren. En toen kwam daar opeens het dieselschandaal waar ook Berlijn (en Brussel) niet zonder kleerscheuren van af kwam. En ook de bruinkool leek weer terug in beeld. In dit tweede deel maken we de balans op: hoe groen is Berlijn nog? Chris Kijne, presentator van Bureau Buitenland, spreekt erover met vaste podcast-gast Otto Fricke (FDP) en met Sabine Oberhuber. Zij is mede-oprichter van Turntoo, een adviesbureau voor een toekomstbestendige en duurzame economie.

#1 De kracht van het Duitse politieke midden

vrijdag 15 september 2017, 00:00 uur

Deel 1 van een vierluik: De verkiezingen komen er aan. Volgens velen worden die saai, want Merkel wint toch. Maar wie verder kijkt weet dat dit allerminst het geval is. En altijd interessant: wat kunnen wij Nederlanders en Belgen van Duitsland leren?
Want: waarom houden de christen- en sociaal democraten in Duitsland wèl goed stand? De Duitse politicus Otto Fricke legt het je haarfijn uit, in (vloeiend!) Nederlands. Hij leert je hoe we de politieke verhoudingen in zijn land, met ook toenemende invloed van extreem rechts, moeten zien.
Presentator Chris Kijne in gesprek met Otto Fricke (kandidaat Bondsdaglid FDP) en Marja Verburg (Duitslandweb).

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1