Het Mediaforum
KRO-NCRV

Hiske Versprille: "De machtsstrijd spatte van het scherm."

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Hiske Versprille: "De machtsstrijd spatte van het scherm."

do 14 september 2023

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Freek Staps en Spraakmaker is Hiske Versprille.

Voor het mediamoment van Staps hebben we het over Taylor Swift. Gisteren kwam een vacature bij USA Today voorbij als Taylor Swift reporter. Staps: “Dit zelfde bedrijf heeft laatst wel 400 journalisten ontslagen.. Onderzoeksjournalistiek staat daar niet meer zo hoog in het vaandel.” Kan je je voorstellen dat een speciale Taylor Swift-verslaggever wat toe kan voegen?

Het Mediamoment van Brandsma gaat over Constantin Schreiber, de Rob Trip van Duitsland. Naast journaalpresentator is deze Schreiber ook Islam-kenner en daar is gedoe over ontstaan. Brandsma: “Hij wordt in de extreemrechtse hoek geduwd.”

De beelden over de ramp in Libië stromen langzaam binnen. En nieuwsprogramma's zoals het 8-uur journaal laten compilaties zien van het verdriet van de vele slachtoffers. Opvallend beeld: een man komt bij zijn overleden zoon en merkt dat hij gefilmd wordt. Hij vraagt aan de omstanders: "Wat sta je nou te filmen?" Duidelijk is dat hij daar niet op zit te wachten... Staps: “Moest dit nou? Was het nodig? Wat voegt het toe?”

Dag 5 was het gisteren van de Partij voor de Dierensoap. En voor de liefhebber van deze soap was het echt een mooie dag. Esther Ouwehand zat bij Collegetour en dat programma stond gisteravond al online én partij-oprichter en eerste Kamerlid Nico Koffeman zat bij Nieuwsuur en Met het Oog op morgen. Smullen dus. Brandsma: “Wat me begon te ergeren was dat het wederhoor ontbrak.” Het programma collegetour heeft een vast format, was dat handig voor deze situatie?