Het Mediaforum
KRO-NCRV

Tom Kleijn: “Reportages, dat frontliniewerk moeten we blijven doen.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Tom Kleijn: “Reportages, dat frontliniewerk moeten we blijven doen.”

vr 28 april 2023

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Hadjar Benmiloud en Lia van Bekhoven.

Benmiloud wilde het even hebben over de berichtgeving op Koningsdag. In het acht uurjournaal was ruimte gemaakt voor kritiek. In de reportage waar het journaal mee begon zat een demonstrerende republikein en het gesprek dat onze koning aanging over het onderzoek naar de rol van de Oranjes in het slavernijverleden... Benmiloud: “Ik denk dat de aandacht nu te veel uit gaat naar het ritueel”. Is het goed dat hier aandacht aan besteed wordt op zo'n feestelijke dag als gisteren?

Kleijn zijn mediamoment gaat over een reportage uit de Volkskrant van vandaag. Dat gaat over vrouwen die terugkeren naar de dorpen in Oekraïne, waar ze woonden en opzoek gaan naar vermisten familieleden en vrienden. Kleijn: “Ik vind het ontzettend belangrijk dat we zoveel mogelijk van dit soort reportages blijven zien”. Is het belangrijk dat er ook aandacht is voor de journalisten die deze verhalen maken?

De Groene Amsterdammer viert dit jaar zijn 145-jarig jubileum. Hoewel het opinietijdschrift soms een wat stoffig imago heeft, weet het toch al jaren te groeien qua abonnees: momenteel zijn het er zo'n 30.000. Wat is de kracht van deze ‘intellectuele dinosaurus’? Miloud: Ik denk dat het door nieuwe generaties gezien wordt gezien als degelijk”. Waarom houdt het blad het al zo lang vol?

The end of an era: de Amerikaanse tv-host Jerry Springer is gisteren op 79-jarige leeftijd overleden. Springer werd bekend met zijn gelijknamige show, waarin mensen hun persoonlijke problemen bespraken. Met de jaren - de show werd tussen 1991 en 2019 dagelijks uitgezonden - werd het programma steeds extremer. Kleijn: “Mensen werden er eigenlijk gewoon voor misbruikt”. Kijken de Amerikanen er op een andere manier naar dan wij?”