Het Mediaforum
KRO-NCRV

Margriet Brandsma: "Het verbaast me niets dat het nieuws over Baudet niet groot wordt"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Margriet Brandsma: "Het verbaast me niets dat het nieuws over Baudet niet groot wordt"

ma 10 april 2023

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Sakina Elkayouhi en Spraakmakers Kees Klomp

(00:30) We trekken de lijn van herinneringen en wederopstanding uit Stand.nl graag nog even door. Brandsma en Elkayouhi delen een journalist of mediapersoonlijkheid die zij missen of waar ze nog regelmatig aan moeten denken. Elkayouhi denkt aan Caroline Pauwels en Brandsma een Yvonne Habets. Wie waren zij?

(09:15) De Volkskrant meldt dat haar voormalige China-correspondent, Marije Vlaskamp, vanuit Chinese kringen stelselmatig dreigende berichten ontvangt en dat er zelfs uit haar naam bommeldingen worden gedaan. De krant spreekt van een intimidatie-campagne en spreekt van een aanval op de democratie. Is dit nieuw en ongekend? Hoe kan je als journalist niet zwichten voor de intimidatie? 

(15:43) Verder waren er dit weekend onthullingen over Thierry Baudet. In het Algemeen Dagblad verscheen dit weekend een verhaal over hem, waarin 17 veelal oud-medewerkers en leden van de partij een boekje over hem opendoen. En het beeld is niet fris. Is het probleem de partij of de persoon? En waarom werd het niet groot opgepikt door andere media? 

(20:02) Eind vorig jaar publiceerde actrice Maryam Hassouni een boek over de tv- en filmindustrie, waar ze sinds haar vijftiende in rondloopt, ze schreef over racisme en seksueel machtsmisbruik. Maar het heeft niet het effect gehad dat ze hoopte, schrijft ze nu in een column. Journalisten wilden vooral namen en rugnummers horen zegt ze. Is dat een terecht verwijt? Verandert er inderdaad te weinig?