Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: “Is het niet super goed dat je wantrouwend bent tegenover de politiek?”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: “Is het niet super goed dat je wantrouwend bent tegenover de politiek?”

vr 17 februari 2023

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Angela de Jong en Spraakmaker Albert Kooy.

De Jong haar mediamoment gaat over haar ‘onverwacht leuke tv-avond’ gisteren. Op een onmogelijk tijdstip van 23:15 uur kwam nog een hele bijzondere documentaire over een vrouw met dementie.

Het mediamoment van Hoekman gaat over een stuk dat hij las op de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek over kunstmatige intelligentie en dat stuk gaat over een onderzoek over samenwerking tussen AI-ontwikkelaars en redacties. Het werken met AI leidde soms tot boze reacties van redacteurs bij Hoekman. Hoekman: “Weet nu al dat heel veel mensen jouw stuk überhaupt niet lezen”. 

Dan gaat het in het mediaforum ook nog even over het nieuws van vanochtend over onderzoek dat is gedaan in opdracht van de regionale omroepen. Uit dat onderzoek bleek dat het wantrouwen in de politiek namelijk het grootst is in de provincies buiten de randstad. Hoekman: “Is het niet super goed dat je wantrouwend bent tegenover de politiek?” Als je verschillen steeds gaat benoemen, wordt het gevoel dan ook niet steeds sterker? 

Vervolgens ging het ook nog over Flikken Maastricht, want vanavond start het zeventiende seizoen. We kunnen ons dus weer opmaken voor flink wat spectaculaire arrestatiescenes. De Jong: “Het zou nooit zeventien seizoenen succesvol geweest zijn als ze een met een Limburgs accent hadden gepraat.” Waarom is de serie al 17 seizoenen zo'n groot succes?