Het Mediaforum
KRO-NCRV

Elger van der Wel: "Je moet laten zien wat voor teksten het zijn: neonazi teksten"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Elger van der Wel: "Je moet laten zien wat voor teksten het zijn: neonazi teksten"

wo 4 januari 2023

Aan tafel zitten Rennie Rijpma, Elger van der Wel en Spraakmaker Rudy van Belkom


In het Mediamoment van Van der Wel richt hij zich op een serie van het NRC over de bevolkingsgroei. Hoe richten we ons land zo in dat we er op inspelen, is de vraag. Waarom werd hij enthousiast van deze reeks?


Het Mediamoment van Rijpma gaat over de SER-voorzitter Kim Putters die gisteren op Radio 1 zijn zorgen uitte over laaggeletterdheid. Spraakmaker van Belkom pleit voor het woord anders-geletterdheid, waarom pecies? En hoe moeten media omgaan met het groeiende analfabetisme?

Van der Wel: "Je ziet mensen aan de andere kant afhaken omdat het Jip-en-Janneke-taal is" 


Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek over uitingen die met Oud en Nieuw op de Erasmusbrug in Rotterdam werden geprojecteerd. Het OM is van mening dat de uitingen strafbaar zijn. Hoe moeten media hier mee omgaan? Benoem je de leuzen nog? En spelen ze ons niet in de hand, want hoe meer aandacht hoe meer hun ideeën verspreid worden. En ga je als media verder dan informeren omdat deze ideeën neonazistisch zijn? Rijpma vertelt of ze een hoofdredactioneel commentaar gaat geven...
Van der Wel: "Als redacties en hoofdredacties moeten we onze nek uitsteken"


We sluiten af met een kijkje in de toekomst. Las Vegas maakt zich weer op de voor de Consumer Electronics Show, de grootste elektronica-beurs ter wereld. Is die nog net zo revolutionair als vroeger?