Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marc Chavannes: “Het Jeugdjournaal is briljant” 

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marc Chavannes: “Het Jeugdjournaal is briljant” 

vr 7 oktober 2022

Aan tafel zitten Barbara Barend, Marc Chavannes en Nando Boers. 


Het mediamoment van Chavannes gaat over de nasleep rondom het nieuws over oud-kamervoorzitter Arib. Wat Chavannes opviel was dat Arib vorig weekend aan het winnen was door terug te slaan, totdat NRC dinsdag een hele grondige reconstructie publiceerde. Deze bevatte 32 bronnen en geheime documenten, waaruit bleek dat de feiten dodelijk waren voor Arib. Waren mensen te snel met zich direct scharen achter Arib?


Barend haar mediamoment gaat over de protesten in Iran en de mensen en sporters die zich daarover uitspreken. Barend wilt benadrukken hoe belangrijk het is dat sporters steeds meer hun stem laten gelden, soms zelf met gevaar voor eigen leven. Er is zelfs een voetballer die zich heeft uitgesproken, waarvan we niet weten waar hij nu is. “Het is zo belangrijk dat ze als mannenploeg zich achter die vrouwenrechten scharen” stelt Barend. Is dit een verandering in politieke statements? Wordt er in de sportjournalistiek te veel gekeken naar de prestaties in plaats van wat er daadwerkelijk toe doet? 


Verder hebben we het nog over de 14-jarige Leonardo die er helemaal klaar mee is. Hij wordt namelijk nog altijd gepest door de livestream die hij anderhalf jaar geleden met acteur Bilal Wahib deed. Hij stapte daarom nu naar NOS Stories om zijn verhaal te doen. Chavannes vindt het heel erg knap dat hij zijn verhaal doet, maar ook heel griezelig. “Je weet als NOS Stories niet wat de gevolgen zijn”, stelt Chavannes. Wat is het effect van het delen van zijn verhaal? Heeft de NOS het goed aangepakt? 


Ook praten we nog over de Britse uitgever Associated Newspapers. De Britse prins Harry, zanger Elton John en diverse andere publieke figuren stappen gezamenlijk naar de rechter vanwege publicaties van dit medium. Kan zo'n stap naar de rechter verandering teweeg brengen? Is het denkbaar dat media in Nederland zo ver zouden kunnen gaan?


We eindigen met het Taalteam met Eveline van Rijswijk.