Het Mediaforum
KRO-NCRV

Laurens Boven: “We doen te weinig aan journalistiek op televisie”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Laurens Boven: “We doen te weinig aan journalistiek op televisie”

do 6 oktober 2022

Aan tafel zitten Sandrina Hadderingh, Laurens Boven en Emile Roemer. 


Het mediamoment van Hadderingh gaat over een groot verhaal waar Omroep Gelderland vandaag mee komt. Meerdere oud-pleegkinderen die in Jeugddorp De Glind woonden, zeggen lichamelijk of geestelijk te zijn mishandeld. Enkelen vertellen over seksueel misbruik. Terwijl sommige verhalen bekend waren bij de directie van De Glind, werd zelden aangifte gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Zou het hebben geholpen dat het een regionale omroep is, dat ze dit op deze manier hebben kunnen uitzoeken? Hoe belangrijk is regionale journalistiek? 


Boven zijn mediamoment gaat over een opvallende samenwerking tussen onze premier en die van Albanië. Ze hebben gezamenlijk een ingezonden brief geschreven naar Politico, wat in Brussel het belangrijkste medium is. De brief ging over de oprichting van de Europese Politieke Gemeenschap vandaag in Praag. Het is de bedoeling dat de grote leiders van Europa hier gaan praten over de problematiek die zich nu afspeelt. Moet deze Gemeenschap vol in de aandacht van de media staan? En hoe belangrijk is zo’n nieuwe Europese samenwerking? 


Verder praten we ook nog over het Remkesrapport dat gistermiddag werd gepresenteerd. Er zaten opvallend veel politici in de zaal, dat kwam volgens Boven doordat de journalisten om 12:00 uur de stukken kregen om zich in te lezen. Politici waren wat geïrriteerd, dus zijn er ook heengegaan. Door de drukte van die setting sprak Jesse Klaver informeel door met een journalist, wat hem nu duur komt te staan op Twitter. Roemer is van mening dat je moet zeggen wat je vindt, en dat je er niet van moet opkijken als een informeel gesprek op straat komt te liggen. Heeft iedereen wel begrepen dat er echt iets met dit rapport moet gebeuren? En als we dan naar de media kijken, zijn praatprogramma’s dan te randstedelijk?