Het Mediaforum
KRO-NCRV

Joost Oranje: “Als je goede journalistiek overeind wil houden is het belangrijk om juist niet activistisch te zijn”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Joost Oranje: “Als je goede journalistiek overeind wil houden is het belangrijk om juist niet activistisch te zijn”

di 21 december 2021

Aan tafel zitten Elske Schouten, Joost Oranje en Spraakmaker Alexander Pechtold.

Het mediamoment van Schouten gaat over een opvallende zaak uit krantenland, namelijk bij de Britse krant The Guardian. 'Join us in the fight for America’s future' is de slogan waarmee ze ruim een miljoen dollar willen ophalen. Hoe zit dit precies?

Het mediamoment van Oranje gaat over een tweet van Pieter Omtzigt. Een aantal oppositiepartijen willen nadere vragen stellen over het coalitieakkoord, maar dat is door een meerderheid geblokkeerd. Waarom is het opmerkelijk dat dit zo gaat?

Er ligt een regeerakkoord, de partijen zijn bekend. Maar iets wat we normaal horen, horen we nu helemaal niet. Het 'gonst' nog niet met nieuwe namen… Waar ligt dat aan? Zijn journalisten hard bezig deze namen boven tafel te krijgen?

Het is weer de tijd van de eindejaarsinterviews. Zo laat Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak altijd rond deze tijd van het jaar van zich horen. Deze keer haalde hij de voorpagina van het AD met een  uitspraak over de volgens hem schijnheiligheid van drugsgebruikers: ‘Boos om moord Peter R de Vries, maar ’s avonds wel een pilletje’. Hoe bepaal je met welke persoon je een eindjaarsinterview wil doen?