Het Mediaforum
KRO-NCRV

Kees Boonman: ‘Dat is precies het probleem van Hilversum... uiteindelijk gaat niemand nergens over’

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Kees Boonman: ‘Dat is precies het probleem van Hilversum... uiteindelijk gaat niemand nergens over’

wo 1 september 2021

Aan tafel Kees Boonman, Arjen Fortuin en Spraakmaker Peter Paul van Benthem. 

Het mediamoment van Fortuin gaat over Khalid Kasem. Net als vele anderen uit het medialandschap keek hij met aandacht naar het debuut van de presentator bij het kersverse programma Khalid en Sophie. De focus lag vooral op het woordje ‘urgentie’, want voorgangers Fidan Ekiz en Renze Klamer werden plots aan de kant geschoven omdat ze niet ‘urgent’ genoeg zouden zijn. Was Khalid dat wel?

Boonman werpt zijn blik op het bedrijf van Jeroen Pauw. Dat gaat vanaf volgende week de dagelijkse talkshow van Johnny de Mol produceren, dat terwijl Pauw een bekend gezicht van de publieke omroep is. Die kruisbestuiving tussen publieke en commerciële vindt Boonman ‘apart’, terwijl Pauw zelf het probleem niet ziet. Waar ligt de grens? 

En NPO-voorzitter Shula Rijxman vindt journalistieke onafhankelijkheid ons grootste goed.....maar die staat wel ter discussie. Na een reeks incidenten, denk o.a. aan de VPRO Kaag-gate of de affaire-Kelder, onderzoekt het commissariaat van de Media namelijk de zogenaamde 'governancecode' van de NPO. Hoe zit het met de transparantie bij de publieke? En wie is daarvoor verantwoordelijk, de NPO of de omroepen? 

Verder is er aandacht voor het vertrek van VVD-minister Van Nieuwenhuizen naar de lobbyclub van Energiebedrijven. Niet iedereen kan haar overstap waarderen. Wat doet dit met het imago van de politiek? 

We sluiten dit Mediaforum af met een bijdrage van het Taalteam.