Het Mediaforum
KRO-NCRV

Joost Oranje: ‘’Die beelden voegen helemaal niks toe en hebben geen enkele journalistieke waarde"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Joost Oranje: ‘’Die beelden voegen helemaal niks toe en hebben geen enkele journalistieke waarde"

di 22 juni 2021

Aan tafel zitten Pieter Klok, Joost Oranje en Spraakmaker Wim van de Camp.

Het mediamoment van Klok gaat over de Deense overwinning van gisteren. Klok had er enorm van genoten: ‘’er gebeurt altijd iets wat het grote verhaal van het toernooi is, en misschien is dit het wel.’’

Het mediamoment van Oranje gaat over de opmerking van Mark Rutte van gister, waar hij de regie nemen een ‘fopspeen’ noemde. Wat zegt dit volgens Oranje? Volgens Klok is de energie eruit, waardoor er geen enkele dwang is om het eens te worden. ‘’Ik denk dat het nog heel lang kan gaan duren op deze manier’’, aldus Klok.

Verder komt Dries van Agt aan bod. Gistermiddag maakte de oud-premier in een persverklaring bekend dat hij zijn lidmaatschap bij het CDA na vijftig jaar heeft opgezegd. Hij vindt de manier waarop het CDA omgaat met het Palestijnse volk onverdraagbaar. Hoe kijkt Oranje hierna, is het opvallend dat de ex-premier zich nu openlijk uitlaat over ‘zijn’ partij, die in behoorlijk zwaar weer verkeert? En wat is de kijk van Wim van de Camp hierop?

Tot slot komt Jurgens Conings ter sprake. Ondanks de oproep om de beelden van het dode lichaam van de Vlaamse militair niét te delen - uit respect voor familie en nabestaanden, dook er gister in internationale media (Duitse Bild) toch beelden op. Wat zouden de hoofdredacteuren met de beelden gedaan hebben? Voor Oranje is het duidelijk dat hij er absoluut niks mee zou doen: ‘’het voegt helemaal niks toe en heeft geen enkele journalistieke waarde. Ook Klok vindt dat je moet oppassen dat je je niet schuldig maakt aan sensatiezucht. ‘’Als het geen toegevoegde waarde heeft, moet je het gewoon niet laten zien’’.