Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marc Josten: “Bij zware beschuldigen horen zware bewijzen en een zware procedure”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marc Josten: “Bij zware beschuldigen horen zware bewijzen en een zware procedure”

do 15 april 2021

Het Mediaforum met Paul Römer, Marc Josten en Spraakmaker Emile Roemer. 

Het mediamoment van Josten gaat over een aflevering van de dagelijkse podcast Vandaag van NRC. Daarin vertel onderzoeksjournalist Joep Dohmen uit over de zoveelste integriteitskwestie in Limburg, met in de hoofdrol weer het CDA. Dat doet hij bijzonder begrijpelijk stelt Josten, een hulde voor de onderzoeksjournalistiek.

Römer blikt vooruit naar het fieldlab-experiment van 538 in Breda. Duizenden mensen kunnen dan feesten voor de wetenschap. De horeca in Breda viert dat feestje alleen niet mee. Ze vinden het onbegrijpelijk dat de horeca al maanden dicht is, maar dat er wel 10.000 mensen naar een testevenement kunnen. Wat te doen met de ontevredenheid? Roemer: “Het onbegrip wordt groter omdat het ongeduld groter wordt."

Weer een week met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er gingen al berichten op twitter rond, maar de reguliere media kwamen pas met de artikelen nadat er reactie kwam vanuit Smeets en D66 zelf. Is wachten op wederhoor de juiste weg? En als de namen al op  Twitter rondgaan, slaat het dan nog ergens op om die niet te noemen? Römer: “Er is in de journalistiek een enorme hijgerigheid om als eerste met een bericht te komen. Het internet heeft dat versneld. Daar is hoor en wederhoor slachtoffer van geworden.”

Verder was er ophef rondom de AVROTROS documentaireserie Kleine Jongen: het echte leven van André Hazes. Het intro bevatte namelijk privébeelden van Hazes' dochter Roxeanne… en die had daar geen toestemming voor gegeven. In hoeverre weegt privé-belang zwaarder dan publiek belang bij zo’n publiek figuur?