Het Mediaforum
KRO-NCRV

Henrike van Gelder: ‘’Het coronanieuws drijft een heleboel ander nieuws naar buiten’’

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Henrike van Gelder: ‘’Het coronanieuws drijft een heleboel ander nieuws naar buiten’’

di 13 april 2021

Aan tafel zitten Jan Kees Emmer, Henrike van Gelder en Spraakmaker Nadia Zerouali. 

Het mediamoment van van Gelder gaat over de documentaire over Trump die zondag werd uitgezonden: ‘Trump takes on the world’. ‘’Het is een soort geschiedschrijving, méteen nadat de geschiedenis heeft plaatsgevonden. Dat vond ik heel uniek en snel’’, aldus van Gelder. Is het niet té snel? En hoe kijkt Jan Kees Emmer hier tegenaan?

Het mediamoment van Emmer gaat over een interne studie van de Wall Street Journal. Uit het onderzoek blijkt dat het noodzakelijk is om meer lifestyle en human interestverhalen brengen, wil het ooit de aantallen lezers trekken die nodig zijn voor overleven op langere termijn. Emmer ziet ook de vergrijzing van de krant. ‘’Het is een krant die je door de butler aangereikt krijgt.’’


Verder komt het groot aantal meningen bij de talkshows ter sprake. Huisartsen die tóch doorprikken met Astrazeneca, BN’ers die mogen vertellen wat ze van het vaccinatiebeleid vinden. Is het een vorm van informeren of neigt het naar sensatie? Hoe kijken de forumleden hierna? 

Tot slot komt het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut ter sprake wat concludeerde dat vrouwen, migranten en ouderen vaker en meer uren moeten gaan werken. Dit zou een oplossing zijn van het stijgende 80-plussers in 2050, terwijl er minder mensen werken. De Telegraaf kopte als reactie hierop vanmorgen: ‘Harder werkende vrouw remt migratie af’. Hoe staan Emmer en van Gelder hier tegenover?