Het Mediaforum
KRO-NCRV

Joost Oranje: “Ik zou toch denken: geloof in je kracht, ga daar zitten en vertel je verhaal, want daar ben je politicus voor”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Joost Oranje: “Ik zou toch denken: geloof in je kracht, ga daar zitten en vertel je verhaal, want daar ben je politicus voor”

do 25 februari 2021

Aan tafel zitten Tijs van den Brink, Joost Oranje en Spraakmaker Dave Ensberg.

Het mediamoment van Oranje gaat over Nieuwsuur gisteravond. Zij hadden opeens een afzegging van hun gast Farid Azarkan, de lijsttrekker van DENK. Hij zou de eerste gast zijn in jullie interview-serie met lijsttrekkers. Hoe hebben zij dat opgelost, zo’n last-minute afmelding?

Het mediamoment van Van den Brink gaat over een gesprek met de nummer 32 van de lijst van de Partij van de Arbeid, Lenna Vromans met Jeroen Dijsselbloem, onze voormalige minister van Financiën. Van den Brink zag het moment via Twitter en vond het opmerkelijk dat dit geen nieuws werd. Waarom?

Het artikel van RTL Nieuws over Kadija Arib houdt sinds gisteren de gemoederen bezig. Voor het verhaal is gesproken met een tiental (oud) politici en medewerkers, die stuk voor stuk anoniem worden opgevoerd. Zij maken gehakt van het sympathieke imago van de kamervoorzitter: ze zou achterbaks zijn en onbetrouwbaar, en zich mengen in zaken waarin ze zich niet dient te mengen. We hebben Harm Taselaar, de hoofdredacteur van RTL Nieuws gebeld. Ook hij was verbaasd over dat iedereen alleen anoniem wilde reageren. Maar hij vond het verhaal te belangrijk om niet te brengen. Hoe gaan onze mediakenners zelf om met anonieme bronnen? Arib schrijft in haar reactie aan RTL Nieuws dat ze vindt dat haar reactie onderdeel had moeten zijn van de werkwijze. Dat ze pas achteraf mag reageren op de kritieken, vindt ze niet gepast. Heeft ze een punt?