Het Mediaforum
KRO-NCRV

Bert Huisjes: “Ik moet altijd een beetje glimlachen als tv-critici een gezamenlijke lijn trekken”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Bert Huisjes: “Ik moet altijd een beetje glimlachen als tv-critici een gezamenlijke lijn trekken”

di 12 januari 2021

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Haroon Ali en Spraakmaker Jan Douwe Kroeske.

Het mediamoment van Ali gaat over Sex and the City. Er is namelijk een nieuw seizoen aangekondigd. Wat maakt de serie zo goed volgens Ali? Maar, zo zegt hij ook: “De vraag is wel: wordt dit een leuke serie?”.

Het mediamoment van Huisjes gaat over de speech van Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO. Ze zegt onder andere: ‘Aanvallen op journalistiek zijn gevaarlijk en onacceptabel’. Huisjes maakt zich ook zorgen. Rijxman koppelt het ook aan het omroepbestel. Zou dat bestel op de schop moeten? Verder hebben we het over de uitzending van WNL gisteren, waar onder andere Thierry Baudet te gast was. Hoe kijkt Huisjes, als hoofdredacteur terug op deze uitzending en de kritiek die hierop volgde?

Gisteren was de laatste aflevering van Klassen op televisie, de documentairereeks van Esther Gould en Sarah Sylbing over kansenongelijkheid in het onderwijs. In de laatste afleveringen zien we hoe corona het onderwijs van deze kinderen in Amsterdam-Noord beïnvloedt. Ali schreef al eerder een column naar aanleiding van deze serie. Wat raakt hem in deze serie? Huisjes heeft ook gekeken en noemt dit product een enorme verrijking voor de publieke omroep. Heeft Klassen net zoveel impact als de voorganger van deze makers, Schuldig, over mensen in schuldenproblematiek?

Tot slot, de BBC zendt sinds gisteren uitgebreide lesprogramma´s uit, om kinderen tijdens de lockdown toch van onderwijs te voorzien. Leerlingen in de basisschoolleeftijd kunnen vanaf 9 uur inschakelen op CBBC, de speciale kinderzender. Middelbare scholieren kunnen dagelijks twee uur lang naar BBC 2 kijken voor onder meer wiskunde, Engels en geschiedenis. Is dit een mooie taak voor de publieke omroep, ook in Nederland?