Het Mediaforum
KRO-NCRV

Arjen Fortuin: “Je kreeg geen moment het idee dat daar presentatoren zaten met een plan”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Arjen Fortuin: “Je kreeg geen moment het idee dat daar presentatoren zaten met een plan”

ma 11 januari 2021

Aan tafel zitten Barbara Barend, Arjen Fortuin en Spraakmaker André Rouvoet.

Het mediamoment van Fortuin gaat over een uitzonderlijk figuur in een uitzonderlijk Deens programma: John Dillermand. Dillermand betekent zoiets als ‘Piemelman’. Niet iedereen is blij met een man met een lange piemel in een kinderserie… Rouvoet: “Dat zijn juist de onderwerpen waar je niet heel spastisch over moet doen”.

Het mediamoment van Barend gaat over het nieuws RTL 4-programma Humberto. Onder anderen Theo Hiddema was te gast. Hiddema reageert op een column van Max Pam waarin het foute verleden van de familie van Hiddema wordt aangehaald. Volgens Barend was het een goede start voor Humberto. Barend: “Humberto straalde, was in vorm”.

Fortuin keek naast Humberto ook naar Op1. Daar waren onder andere Baudet en Van Haga te gast. Fortuin heeft zijn tv-column van vandaag er aan gewijd, en dan gaat het met name over de rol van Jort Kelder. Kritiek was dat Kelder niet onafhankelijk genoeg te werk kon gaan als interviewer. Hoe kijkt Fortuin hiernaar? Ook vond Fortuin het contrast tussen Humberto en Op1 kolossaal. Zo zegt hij over Op1: “Daar werden heel veel kritische vragen aan Thierry Baudet gesteld – namelijk door de andere tafelgasten”.

Donald Trump is voorgoed van Twitter verwijderd, zo maakte het techbedrijf dit weekend bekend. Eerder werd zijn account nog tijdelijk geblokkeerd, maar nu heeft Twitter besloten het account helemaal op te heffen. Dit vanwege “het risico op verdere aanzet tot geweld”. Directe aanleiding is uiteraard de bestorming van het Capitool, afgelopen woensdag. Is het een goede zet van Twitter? De roep dat social media platforums hun verantwoordelijkheid moeten nemen is niet nieuw. Waarom worden daar niet grotere stappen in gezet?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.